Nyitókép: Körkép.sk

 

Néhány órát várnunk kell még a hivatalos eredményekre, de a Focus és a Median exit pollja alapján már levonhatunk néhány következtetést:

 

  1. A vegyespárti politika a Felvidéken megbukott. Az áruló hidasok és az áruló Simon vegyespártja a vert mezőnyben, a kommunisták és Kotleba pártjai között végeznek. Bugár, Solymos, Rigó, Simon remélhetőleg végleg eltakarodik a szlovákiai közéletből.
  2. A Szövetség ismét hozza ugyanazt az eredményt, azaz nem jut be a parlamentbe. Várhatóan több szavazatot szerez a párt mint legutóbb, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy hitelesebb kínálattal szólította meg a választóit. De ez nem elég a bejutáshoz.
  3. Ami vélhetően nem sikerült a Szövetségnek, az összejöhet a KDH-nak. A kereszténydemokrata párt hosszú idő után válhat újra parlamenti párttá. Ők a választások egyik nyertesei.
  4. Ugyanúgy nyertes az SaS is, akik túlélték az OLaNO szőnyegbombázását, erősítve a baloldali, liberális, progresszív vonalat.
  5. A választások egyértelmű vesztese a Sme rodina. Boris Kollár pártjának drámája, hogy úgy végezhet 3 százalék alatt, hogy mostanáig a parlament elnökét is ők adták.
  6. Az OĽANO-nak bejött a kockáztatás, és koalícióként, a 7 százalékos küszöb megugrásának kényszerével tudnak 8, vagy annál jobb eredményt elérni. Igor Matovič tehát elégedett lehet.
  7. Peter Pellegrini Hlas pártja lehet az egyik királycsináló. Jelen állás szerint nélküle nem lehet majd kormányt alakítani.
  8. A fasiszta párt helyét az ĽSNS helyett ezúttal a Republika veheti át. Koalíciós potenciáljuk nulla, így várhatóan nem sok vizet fognak zavarni.
  9. A PS és a Smer fej-fej mellett halad, az exit pollok szerint orrhosszal a progresszívek vezetnek. Ha ez így marad, Šimečka valószínűleg kormányfő lehet. Ha a Smer nyer, akár Pellegrinit is megkínálhatja Fico a kormányfői székkel.

 

Bónusz: Az, hogy a magyar párt nem jut be a parlamentbe, egyértelműen a rendkívül magas, jóval 60 százalék feletti részvételi adatoknak köszönhető. Míg a magyarlakta területeken sok helyütt már az 50 százalék feletti részvételnek is örültek, a szlovákok még nagyobb számban járultak az urnákhoz.

 hirdetes_300x300  

 

A magyarok tehát jól teljesítettek, de nem eléggé.

 

Minden más, mélyebb következtetés csak a hivatalos eredmények beérkezése után vonható le. Hamarosan azok is ismetté válnak.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.