Nyitókép forrása: canva.com

 

A liberális magyar nyelvű Új Szó napilap és a progresszív Denník N magyar kiadása egy, a választáson teljesen hiteltelenné vált exit poll felmérésre alapozva terjeszti azt a lényegében álhírrel felérő narratívát, amivel a Szövetség eredményét próbálja kicsinyíteni.

 

Mint ismeretes, a választások éjszakáján közzétett, a Focus által készített exit poll felmérés alaposan bakot lőtt a számokat illetően. A PS-t jósolta győztesnek 20 százalék feletti eredménnyel, ezzel szemben a Smer győzött, méghozzá jelentős előnnyel a második PS-szel szemben.

 

A közvélemény-kutató ügynökségek a mostani választási kampány során nemcsak leszerepeltek, de tisztességtelen befolyásolás gyanúja vetül rájuk amiatt, ahogy lényegében a liberális sajtónak produkáltak később teljesen irrelevánsnak bizonyuló adatokat azzal a céllal, hogy egyesek esélyeit felnagyítsák, másokét pedig leszorítsák. Így történt, hogy míg a Magyar Fórumot a felméréseken már-már egyenrangúnak mutatták a Szövetséggel, a választásokon az előbbi mindössze pár ezer szavazatot kapott szemben a magyar párt 130 ezer szavazatával.

 

 hirdetes_300x300  

Tény, hogy az exit poll 4,3 százalékot jósolt a Szövetségnek, ami végül ténylegesen 4,38 százalékot kapott. Csakhogy azzal, hogy a teljes módszertan kudarcot vallott – vagy épp szándékosan torzították az adatokat – 

 

nem lehet semmilyen hiteles következtetést levonni a Focus számaiból, még akkor sem, ha állítólag a választási eredmény tükrében kiigazították az adatokat.

 

A Focus azonban továbbra is ellátja azt a szerepet, amit a kampány során: propagandamuníciót szállít olyan liberális, köztük magyar nyelven író lapoknak, amelyek nyíltan szembefordultak a magyar közösséggel, ráadásul támogatták a liberális pártok magyarokat fenyegetésként értelmező narratíváját.

 

Így történt, hogy hétfőn a két progresszív médium, a Napunk és az Új Szó is leközölte a maga álhírét a Focus exit pollja alapján. Mindezt azzal a politikai céllal (szakmaiságnak köze nincs hozzá), hogy elvitassák a Szövetség korábbi kijelentését, miszerint történelmi eredmény született, ami bár kevés volt a bejutáshoz, de a kapott szavazatok számát illetően mégiscsak siker. 

 

Fontos kiemelni, hogy az exit pollt mindössze 20 ezer, szavazatát éppen leadó, a szavazóhelyiségből távozó választó megkérdezésével készül. Mivel az exit poll hatalmasat tévedett (?) és a progresszívok javára tévedett, ezért feltételezhető, hogy nagyobb mintát alkalmaztak Pozsony és a nagyvárosok környékén.

 

Az Új Szó és a Napunk ott is hatalmasat lódít, amikor azt állítja, hogy a Focus korábbi felmérései szerint a MKÖ-re, valamint előtte a MKP-ra és a Most-Hídra együtt a 2020-as és 2016-os választáson több magyar szavazott. A probléma ugyanúgy a mintavétel és maga a közvélemény-kutató ügynökség megbízhatósága.

 

Számokkal zsonglőrködni bárki tud, ráadásul kilóg a lóláb, amikor azt látom, hogy a Focus mindössze 100 ezer szavazattal számolt a Szövetségre, miközben a párt ténylegesen több mint 130 ezer szavazatot kapott. Ebből kihozni azt, hogy soha annyian nem szavaztak szlovák pártokra, mint most, nem csak túlzás, de egyenesen hazugság, dezinformáció.

 

 

Az, hogy a Focus exit pollja megállapította, hogy sok magyar szavazott a PS-re és a Smerre, ahhoz nem kell semmilyen felmérést készíteni, elég megnézni a járások szerint választási eredményeket. Vagyis nem tettek mást, mint hozzáigazították a valósághoz az eleve rossz számaikat, hogy legalább az arcvesztést enyhítsék.

 

Mindez persze a lényegen nem változtat.

 

A progresszívok száműzött trójai falovai (Most-Híd 2023 és a Magyar Fórum) annak rendje és módja szerint leszerepeltek a választásokon, és eltűnnek a süllyesztőben. Ezt ellensúlyozandó a liberális magyar nyelvű lapok totális dezinformációs támadást indítottak a Szövetség ellen. Méghozzá két okból. 

 

Az egyik ok, hogy elfedjék saját szerepüket és felelősségüket a választók nagy részének rossz szándékú befolyásolásában. Másrészt, már készülnek a PS-kudarcára, és megágyaznak a magyarellenes narratívának.

 

Amint hivatalossá válik, hogy a PS nem tud kormányt alakítani, és a Smer fog kormányozni, abban pillanatban elkezdik majd sulykolni, hogy Magyarország befolyásolta a választások, mert mennyi magyar szavazott a Smerre. 

 

Korábban megírtuk, hogy az Új Szó és társai elárulták a magyar olvasókat. A helyzet sokkal rosszabb. Fenyegetésként akarják beállítani a magyar közösséget, kiszolgálva és támogatva a progresszívok háborús, Magyarország- és magyargyűlölő narratíváját.

 

Komjáthy Lóránt

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.