Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Ritkán adatik meg egy diák életében, hogy többször is próbáljon sikeres érettségi vizsgát tenni. Ez duplán igaz egy politikai párt életében. A sors úgy hozta, hogy a felvidéki magyarság „hiteles képviselőinek“ ez a luxus megadatott. Négy bukta után két hete jött az ötödik lehetőség –  a MOST vagy SOHA érettségi vizsga.

 

A mostani érettségi volt az összes közül a legkönnyebb, mert most nem nehéz dolgozatot kellett írni, ellenszélben, hanem 4 egyszerű tesztkérdést kellett megválaszolni – karikázni.

 

1., Visegrád vagy Brüsszel

2., Háború vagy béke

 hirdetes_300x300  

3., Biztos megélhetés az embereknek, vagy bizonytalan jövő

4., SMER vagy PS

 

Sajnos, a felvidéki választópolgár semleges, langyos válaszokat kapott ezekre a kérdésekre, kivételt képez a 149. helyen induló képviselőjelölt. Az embereknek nem kell sok, csak tudják, hogy jobb vagy bal. A bizonytalanság viszont számukra elfogadhatatlan, plusz a néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.

 

És kezdődik a sárdobálás… A legfőbb gond, hogy sokan szavaztak a SMER-re a magyarok közül. Igen, sokan, mert a 4 kérdésre egyértelműen válaszoltak, lehet a 3. kérdésnél füllentettek, de a maradék három kérdésre meggyőző és egyértelmű volt a válasz.

 

És természetesen jönnek a fiatalok, ezek a fiatalok… Emberek, politikusok! A 21. században élünk és fiataljainkat ma nem elég egy tányér gulyással meg egy korsó sörrel levenni a lábukról. A mai fiatal generáció annyira öntudatos és művelt, hogy nekik tettek, konkrét tettek kellenek, és ilyen még véletlenül sem volt. Kérdezte valamelyikük is hogy mire van szükségük? Mi az, ami megszólítaná őket?

 

Állítólag az északi részen nagy volt a részvétel. Felénk meg elfelejtettek a polgármestereink mozgósítani (nagy tisztelet a kivételnek). Nem baj, majd a helyhatóságin bepótolják, mert pártunk hite bennük örök és töretlen.

 

Kampány – ha a kerítésre kihúzott drapi, meg az országút mellett kitett fénykép a kampány, akkor igen, volt kampány. Na de komolyra fordítva a szót, ha a „fergeteges falunapokon“  vagy “zabáljuk magunkat degeszre“ fesztiválon a VIP páholyban elfogyasztott étel- és italkülönlegességek a kampány, akkor IGEN, igazi jó kampány volt.

 

Példát kéne venni a 149. jelölt közvetlen beszélgetéseiről. A legkisebb községtől kezdve a városig leült és partnerként beszélgetett (nem tévesztendő össze a beszélt igével, mert nem ugyanaz) a polgárokkal. Volt este, amikor 18.00 órától kezdődött a beszélgetés és 21.30-kor még javában tartott, pedig se gulyás, se sör, se bor, csak ásványvíz volt. Mind a 4 kérdés meg lett válaszolva, amit a több mint 30 ezer karika bizonyít.

 

Most a felvidéki magyarság válaszút előtt áll. Lehet maradni a Pató Pál mozgalomnál, hisz megvan a 3% és azzal járó „lé”, és lehet tovább tengődni 4 évig, vagy felvállaljuk a nyílt és őszinte kommunikáción alapuló szakmai politikát, és a felvidéki magyar társadalom minden egyes részét integráljuk (egyház, önkormányzatok, gazdaság, kultúra, egészségügy, szociális, társadalmi és kulturális szervezetek). Vagy maradunk a 25 éves megélési politizálásnál. A toxikus elemektől mindkét oldalon meg kell válni…

 

Varga Dániel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.