Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Fontos és nem alábecsülendő változás jön a szlovák külpolitikában, ami nem is annyira az irányultságát, mint inkább a külpolitikai küldetését fogja megváltoztatni. Robert Fico leendő kormányfő ugyanis Juraj Blanárt jelöli külügyminiszternek, akinek két fontos tulajdonsága van: nem karrierdiplomata, és smeres párttagként Robert Fico közvetlen befolyása alatt áll. Ez a két körülmény megint csak két kiemelkedő következménnyel jár Szlovákia külpolitikájára nézve.

 

Az egyik, hogy nyilvánvalóvá vált, Robert Fico nem fog annyit feladni a választási kampány során ígért szuverenista politikájából, mint amennyit a liberális mainstream remélt. Sőt. Csütörtöki videóbejegyzéséből egyre inkább úgy tűnik, hogy a szlovák külpolitika jóval öntudatosabb lesz, mint volt eddig.

 

Eddig a szlovák külügyminisztériumot többnyire karrierdiplomaták vezették, akik hivatali idejük letelte után valahol külföldön kaptak jól fizető állást, valamilyen nemzetek feletti szervezet vagy agytröszt jóvoltából. Ez azt jelentette, hogy lényegében nem voltak számonkérhetők semmilyen tettükért, mert megélhetésük nem függött munkájuk belpolitikai megítélésétől.

 

 hirdetes_300x300  

Ráadásul a külügyminisztérium Pozsony és a Nyugat hallgatólagos egyezsége szerint egyfajta önálló entitásként ténykedhetett, amely a nemzetközi fórumokon szinte kivétel nélkül a Nyugatnak tetsző véleményt képviselte, vele együtt dolgozott, gyakran Szlovákia érdekeire való tekintet nélkül. Ez utóbbi jelenség vált főiránnyá az orosz-ukrán háború kitörésekor, amikor Ivan Korčok, majd Rastislav Káčer külügyminisztersége idején a külügy feladata lényegében a washingtoni és brüsszeli narratívák elismételgetéséből, majd a szlovákiai viszonyokra való kivetítésből állt.

 

Például Ukrajna akár alkotmányellenes felfegyverzését indokolandó magyar revízióval riogatták a közvéleményt, vagy páviánoknak titulálták azokat, akik nem helyeselték az atomhatalom ellen vívott háború eszkalációját.

 

Ez most úgy látszik változni fog. Robert Fico csütörtökön világosan kijelentette, hogy változás lesz a szlovák diplomácia hangsúlyaiban:

 

„A világ változik, Európa pedig téli álmát alussza, és olyan kötelezettségeket vállalunk, amelyek leépítik versenyképességünket. (…) Ez az egyik oka, amiért elutasítom az előző jobboldali kormányok statikus külpolitikáját. Az csak a külföldi érdekek vak lemásolásában merült ki. Senki sem vonja kétségbe helyünket az EU-ban és a NATO-ban, de ez nem jelenti azt, hogy mindennel egyet fogunk érteni. Biztosan nem fogunk egyetérteni teljesen értelmetlen migrációs politikával, ami szerint vagy befogadjuk az illegális migránsokat, vagy kötbérként 20 ezer eurót fizethetünk minden egyes migráns után. Nem adhatjuk fel a tagállami vétó jogát az EU-ban. Nem érthetünk egyet az EU szankciós politikájával, ha az a mi gazdaságunknak kárt okoz. Az új szlovák külügyminiszternek nagyobb figyelmet kell fordítania a külkereskedelemre és a befektetési lehetőségekre. Többé ne úgy gondoljunk a külügyminisztériumra, mint jól fésült diplomaták gyülekezetére, akik játsszák a maguk játékát, és az országra csak madártávlatból néznek.”

 

Ez az idézet egyértelműen elárulja, hogy valamilyen szintű szuverenista politikai fordulat biztosan lesz.

 

A másik ok, ami miatt változás várható a külpolitikai gyakorlatban az az, hogy Blanár olyan politikus, akinek megítélése a belpolitika függvénye lesz, így a szlovák külügy hosszú évek után megszűnik önálló, kizárólag nyugati érdekek mentén működő entitásként viselkedni. Ennek garanciája pedig maga Robert Fico lesz, aki ott lesz Blanár mögött minden döntésnél.

 

A Nyugat hatalmasat hibázott, hogy teljesen besorolt a PS mögé, mert lehetővé tette Fico számára, mi több, rákényszerítette, hogy ne kompromisszumos jelölés szülessen a külügyminiszteri poszt kapcsán, hanem csak a saját érdekeit vegye figyelembe.

 

Csodákat természetesen ne várjunk. Szlovákia kitettsége a Nyugat felé jóval nagyobb, mint Magyarországé. Nehéz elképzelni, hogy például Szlovákia ismét orosz uránt vásárolna, ha már aláírta a szerződést az amerikaiakkal (akik szintén Oroszországból veszik az uránt…), ráadásul a gazdasági minisztérium a HLAS hatáskörébe tartozik.

 

Arra viszont van esély, hogy a szlovák külügy felhagy a magyarokat és Magyarországot gyalázó, Nyugat által inspirált kijelentésekkel, jobban fog dolgozni a V4-es együttműködésen, és szorosabb kapcsolatra törekszik majd Magyarországgal. Megkockáztatom, a magyar külügyminiszter kapcsolatai nagy segítségére lesznek külgazdaság terén Blanárnak, sőt, az sem kizárható, hogy energiaellátás terén Szlovákia a jelenleginél is nagyobb partnerre talál Magyarországban.

 

Igen. Különös világban élünk. Aki követte a Smer korábbi ténykedését, Fico Európa magjáról szóló, V4-ből hátráló kijelentéseit, az igen különösnek tarthatja a jelenlegi helyzetet. Sőt. Ez totális paradox. A legfurcsább pedig az, hogy a progresszívek mértéktelen radikalizmusa formálta meg azt a Smert, amely Európa magjának hátat fordítva most szuverenista külpolitikát akar érvényesíteni. Mi jöhet még ezek után?

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.