Nyitókép: dunszt.sk

A 2023-as parlamenti választások egyik leghasznosabb hozadéka, hogy a felvidéki magyarság vegyespárti politizálást hirdető árulói megsemmisültek. Egyszerűen megszűntek létezni.

 

Hunčík Péter, a „kalligrammos“ Szigeti László saját zsenialitásukba vetett hite megbukott. Csődbe vitték ideológiájukat, a politikai megszűnésig vezényelve a Most-Hídban és Magyar Fórumban tömörülő árulókat.

 

De kezdjük egy kicsit messzebbről.

 

 hirdetes_300x300  

Amikor Václav Havel a rendszerváltás idején maga mellé vette a kiválasztott felvidéki magyarokat, még sokan reménykedtek abban, hogy az ún. bársonyos forradalom után majd minden szebb, jobb, szabadabb lesz. Hogy a demokratikus választások után, a kommunisták leváltását követően elérkezik a polgári kormányzás időszaka, és végre igazságosabb éra következik.

Szigeti: ha a Fidesznek nem kellünk, jó lesz Bajnai Gordon is

 

Nos, ma már tudjuk, hogy mindez hiú ábránd volt. Az akkor pozícióba került emberek nagyon gyorsan saját maguk árulták el ezeket az eszméket. (Bővebben lást a Körkép.sk podcast beszélgetését Molnár Imrével). Az egyik, Hunčík Péter a NOVA televízióban szerzett részesedést Václav Havelnak köszönhetően, amiből szépen meg is gazdagodott. Különböző háttérintézményeken, civil programokon keresztül évekig megőrizte befolyását, hogy a koronát káros tevékenységére a Most-Híd ideológiájának megalkotásával tegye fel.

Mások, bizonyos iratokban csak „pincér” fedőnév alatt szereplő Szigeti László, Soros György egyik felvidéki embere a kultúra felé vette az irányt. A könyvterjesztés (Kalligram), majd a magyar nyelven megjelenő napilap szerkesztőbizottságának elnökeként, Bugár Béla szellemi mentoraként. Világi Oszkár, Czucz István, Hideghéty Ferenc cinkosaként rombolta a felvidéki magyarság lélektanát.

 

Holdudvar, cinkosok

 

Hogy a felvidéki magyar közélet, társadalom ide jutott, az nagyban ennek a két embernek és az általuk, illetve a segítségükkel létrehozott, működtetett, fenntartott hálózatnak köszönhető. Legyen szó bármiről, ami az elmúlt közel 30 évben a civil társadalomban, politikában, mediális térben leginkább rombolás formájában történt, ahhoz a fenti érdekkörnek többé-kevésbé köze lehet és súlyos felelősség terheli őket.

 

Ez a világ, ez az értékrend bukott meg végleg a 2023. szeptember 30-i parlamenti választásokkal. A Most-Híd (és szlovák partnere) megsemmisülésével maga a felvidéki magyarság mondta ki róluk az ítéletet. Létjogosultságuk megszűnt. Eltűnt mögülük a tábor, ideológiájukról végérvényesen kiderült, hogy hamis. Az ugyanis leginkább csak a kiválasztottak meggazdagodását szolgálta a felvidéki magyarok asszimilációja, önrendelkezésének felszámolása árán.

 

A szlovákok pedig köszönték szépen. Az eredmény ismert: a szlovákiai magyarok 40 százaléka már nem vegyespártra, hanem színtiszta szlovák pártokra szavaz különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül. Az MKP, MKÖ, Szövetség kétségtelen súlyos felelősségén túl ide vezetett a vegyespárti ideológia erőltetése.

 

Nem véletlen, hogy a magyar nyelvű liberális, progresszív média mélyen hallgat minderről, és helyette inkább az egyedüliként úgy-ahogy állva maradt magyar politikai erőt rombolná tovább.

 

Mind megbuktak

 

Hiszen mégsem mondhatják ki önmagukról, hogy a vegyespártisággal nemcsak Hunčík és Szigeti szellemisége bukott meg, hanem annak kiszolgálóiként hirdetőik, azaz ők maguk is.

 

A felvidéki magyar politizálás azért van zsákutcában hosszú, hosszú választási ciklusok óta, mert köreiben a mai napig nem történt meg a valódi rendszerváltás. Azok a személyek, akik a változás idején helyzetbe kerültek, a mai napig, 2023-ig uralták pozícióikat. A döntéshozatalt, a pénzosztást, a politikai és civil szféra működtetését. Megtörve a honi magyarság gerincét.

 

Ennek liberális, progresszív oldala szűnt meg szervezett keretek között létezni 2023. szeptember 30-án.

 

A Szövetség választási eredményének elemzésén túl legalább annyira fontos lenne ennek felismerése. A magyar etnikai politizálás további jövőképének meghatározása és megvalósítása érdekében. Ellenkező esetben ugyanez a megszűnés vár rájuk a következő parlamenti választások után.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.