Nyitókép: SITA

 

Van az a kép a dzsungelből, amikor a kigyulladt erdőből elsőként a menekülő állatok jelzik az embernek, hogy baj van, veszély közeleg. A madarak az égen, a fák közül hanyatt-homlok menekülő vadak az elsők, akik kereket oldva mentik életüket.

 

A 2023-as parlamenti választások Robert Fico diadalittas győzelmét hozták, akire több tízezer magyar is szavazott. A Szövetségről nem lehet tudni, hogy ennek örült-e, de Budapest partnerként tekint a szlovák miniszterelnökre.

 

 hirdetes_300x300  

Gyors hatalomátvétel

 

A parlamenti választások után felállt Smer–Hlas–SNS-koalíció nagyon gyorsan meg is egyezett a kormányzásról. Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko pillanatok alatt felosztotta egymás között a hatalmat. 6–7–3 arány a miniszterek terén a kormányban, 79 fős parlamenti többség a törvényhozásban, ami hárommal több a szükségesnél.

 

Zľava: Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas príchodu k podpísaniu koaličnej dohody. Bratislava, 16. október 2023. Foto: SITA/Milan Illík

 

Mégis, mintha csak a Smer örülne a sikernek, mintha egyedül ők tudnák, mi a teendő. A házelnök, Peter Pellegrini az elmúlt hetekben szinte eltűnt a színről, Andrej Danko pedig az első napoktól kezdve furcsa nyilatkozatokat tesz.

 

Pellegrini és Danko azonnal menekülne

 

Azt látjuk, hogy a parlament elnökének frissen megválasztott Pellegrini inkább az államfői palotába menekülne, Andrej Danko pedig EP-képviselőként lépne le Brüsszelbe hátrahagyva csapot-papot, pártot, minisztériumokat. Furcsa mindkettő.

 

Értjük, ugye? A Szlovákiában jelenleg hatalmat gyakorló három pártelnök közül kettő röviddel a választások után azt mondja,  hogy ha úgy alakul, inkább lelépne a kormánykoalícióból.

 

Mi történik a szlovák belpolitikában?

 

A házelnök, azaz Peter Pellegrini közjogi szempontból az ország második legfontosabb embere az államfő után. A Hlas elnöke mégsem titkolja, hogy ha a belpolitikai helyzet úgy alakul, elindulna a jövőre esedékes államfőválasztáson. Furcsa. Ugyanakkor tagadja, hogy erről már a kormánykoalíció létrejöttekor megegyeztek.

 

Andrej Danko, aki másodszor hozta vissza pártját a törvényhozásba, arról panaszkodik, hogy ha ez így folytatódik, a koalíció hosszú távon nem lesz életképes. Nem éppen lojális koalíciós partnerként kendőzetlenül árulja el azt is, hogy zavarja, ahogy Fico mást mond és mást cselekszik Brüsszelben Ukrajna katonai támogatása tekintetében. A Hlasszal kapcsolatban pedig nehezményezi annak liberális, progresszív beütését. Konkrétan, hogy a Hlas adta oktatásügyi miniszter nem küzd elég határozottan az iskolákat kerülgető civil szervezetekkel szemben. És hogy jövőre inkább lelépne Brüsszelbe EP-képviselőnek.

 

Ez is furcsa.

 

Zľava: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda vlády SR Robert Fico počas samitu Európskej rady v Bruseli. Bratislava, 26. október 2023. Foto: SITA/Úrad vlády SR

 

Amennyiben Pellegrini és Danko számításai bejönnek, annak két következménye lehet a koalícióra nézve:

 

  • a választási ciklus végére a Hlas gyakorlatilag megszűnik létezni, és a Smerből kivált egykori hlasosok felszívódnak a Smerben.
  • Danko pedig átadja pártját a nála sokkal tehetségesebb, jobban kommunikáló, egyelőre még párton kívüli, de napról napra erősödő Tomáš Tarabának. Akinek valójában már most többsége van az SNS frakciójában és annak miniszteri klubjában, ráadásul Ficóval is könnyen szót tud érteni. Hogy minek köszönhetően, arról egyelőre korai beszélni.

 

Zvolení poslanci parlamentu za stranu Slovenská národná strana (SNS), zľava: Nominovaný minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a predseda SNS Andrej Danko počas počas tlačového brífingu Slovenskej národnej strany (SNS) v centrále strany na tému: Problematika vzniku vlády. Bratislava, 24. október 2023. Foto: SITA/Milan Illík

 

A Hlas és az SNS megtette kötelességét. Hatalomra segítette Robert Ficot és érdekkörét, amivel be is fejeződik számukra a történet. A mór megtette kötelességét, a mór mehet.

 

Ha Pellegrini és Danko terve sikerül, akkor paradox módon a jelen választási ciklus épp a kormánykoalícióban okozhatja a legnagyobb változást. A Smer felfalja társait, és a Fideszhez hasonló stabil, megkerülhetetlen párttá válhat. Akivel szemben a töredezett, sokszínű, egymással veszekedő, érdekellentétekkel súlytott, megosztott ellenzék áll.

 

Zľava: Novovymenovaná ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová, novovymenovaný minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš, novovymenovaný minister spravodlivosti SR Boris Susko, novovymenovaný minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši, novovymenovaný minister dopravy SR Jozef Ráž, novovymenovaný podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec, novovymenovaná ministerka hospodárstva SR Denisa Saková, novovymenovaný predseda vlády SR Robert Fico, prezidentka SR Zuzana Čaputová, novovymenovaný minister obrany SR Robert Kaliňák, novovymenovaný minister životného prostredia SR Tomáš Taraba, novovymenovaný minister financií SR Ladislav Kamenický, novovymenovaný minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč, novovymenovaný minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, novovymenovaný minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, novovymenovaný minister školstva, vedy a výskumu SR Tomáš Drucker, novovymenovaná ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková počas vymenovania novej vlády SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 25. október 2023. Foto: SITA/Milan Illík

 

A magyarországi és a szlovákiai belpolitikai helyzet  így egyre inkább hasonlítani fog egymásra. Nem beszélve arról, hogy külpolitikai téren a Fidesz és a Smer már most sok dolgot hasonlóan lát (V4-ek, háború, migránshelyzet, Brüsszelhez való viszony.)

 

A felvidéki magyar politika meg majd – ha felébred végre 3,4 millió eurós álmából – kénytelen lesz felfogni, hogy légüres térbe kerülhet. Választások óta mutatott politikai impotenciájával ugyanis a teljes feleslegesség irányába indult el. (Egykori) Választói majd tesznek róla, hogy ezt észre is vegye.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.