Nyitókép: archív

 

Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka volt az ún. kiütősdi. Egyszerű, ártatlan kis játék, az egyik oldalról át kell dobni a labdát a kapitánynak, aki kiválaszt egy személyt, eltalálja a labdával, aki kiesik a játékból. Jó szórakozás volt.

 

Igen ám, de ha ezt a játékot a felvidéki magyarsággal játsszák a hiteles vezetőik, akkor nagy a baj.  Sajnos, már 2008-tól pontosan ez folyik. Mindig kiütnek valakit az aktuális kapitány javaslatára. Szépen, precízen, kidolgozott akcióterv alapján, amit alulról való építkezésnek neveznek. 

 

 hirdetes_810x300  

A legkönnyebb volt kiütni a szakembereket. Nulla másodperc alatt sikerült. Ja, hogy a hivatalos verziót használjam „a szakemberek nem keresik a pártot“. Ugye, mert a fociban is a sztárjátékosnak kell megkeresnie a klubot, nem pedig a klub keresi a játékost. Ezeket a szakembereket más, nem magyar pártok vették szárnyaik alá. Sok magyarajkú miniszter, államtitkár, kulcsfontosságú vállalatvezető került ki ezek közül. Árulók, nem magyarok, liberálisok, meg hasonló jelzőkkel illették őket, pedig csak a dolgukat tették. Azt, amihez értenek. 

 

Aztán jöttek sorra az egyház képviselői, akik józan ésszel felmérték és saját tapasztalatukból próbálták formálni a pártot, a lehetőségekhez mérten. Sajnos ők is felkerültek a „kiütendők” listájára.  Megosztók lettek, mert nem a „PatóPál” úr politizálás mellett tették le a voksukat, hanem a meggondolt építkezés és szakmaiság mellett szálltak síkra. Hogy mit értek „PatóPál” alatt?  Szerezzük meg a 3 százalékot (mert ez a „zsozsó”), de ne 5 százalékot, mert akkor dolgozni kell.  Így el leszünk újabb négy évig munka nélkül. Lehet konferenciázni, elnökségeket tartani, országos tanácsot összehívni, fergetegesen falunapozni, fesztiválozni.

 

Az idei év elején nagyon veszélyeztetve volt a 3 százalék. Akkor hirtelen meg kellett keresni a keleti végekről származó politikust (aki addig a megosztó jelzővel volt titulálva), aki a nyugati végen (parlamentben) bizonyította tehetségét, rátermettségét. Sikerült a terv, segítségével meg lett a 3 százalék, de azért vigyáztak, hogy véletlenül se érjék el a parlamenti küszöböt. Ez majd úgyis elveszi a kedvét a további együttműködéstől, mert ő országos szinten, összmagyarságban gondolkodik, nem pedig regionális szinten, mint “PatóPálék”.

 

Most őt szemelték ki a következőnek, akit ki kell ütni. Hogy egyenesen és munka nélkül megkapják a kiválasztottak a bizalmat a küldöttektől a brüsszeli, illetve köztársasági elnöki jelölésekre.  Addig marad a felhozatal, a fesztiválcsinálók, gulyásfőzők és kolbásztöltők „kamarazenekara”. Erre van szüksége a felvidéki magyarságnak, a gulyást megfőzni, a kolbászt betölteni, a fesztiválon pedig hangosan szóljon a zene (hangszerek nélkül, tátogó előadókkal).

 

 Ja, esetleg megköszönni a több mint 30 ezer karikát (jelentős ellenszélben), ami hozzájuttatott a 3 százalék eléréséhez. Ugye, esetleg nehogy azt mondják, hogy nem volt gyerekszobátok.

 

Addig mi, egyszerű emberek nézzük tovább a semmittevést és a kiütősdit, hiszen már hozzászoktunk. Olyan jó így, mindig lehet várni, ki lesz a következő kiszemelt!

 

Varga Dániel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.