Nyitókép: Körkép.sk

 

Gyimesi György szerdán belépett a Szövetségbe és szombaton a párt alelnöke lesz, konkrét portfóliót felügyelve. Mit jelent mindez Gyimesire, a Szövetségre és a felvidéki magyarságra nézve?

 

Gyimesi és a Szövetség

 

 hirdetes_300x300  

Az eddig független, korábbi parlamenti képviselő Gyimesi számára ez az első párt, ahova belépett. Korábban, az OLaNO frakcióban párton kívüliként tevékenykedett. Látszólag nincs sok értelme egy, a választásokon éppen elhasalt pártba belépni, hiszen a Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyen vonzó az új, jövőképpel rendelkező, perspektivikus személyek számára. Gyimesi mégis úgy látta, most van itt a kellő pillanat.

 

Vajon miért? Vélhetően azért, mert konkrét tervei vannak közösségi szinten. Ehhez pedig politikai tömörülésre van szükség. Olyanra, mely a magyarság érdekeit képviselné. A feltételes mód azért indokolt, mert országos szinten a Szövetség erre már rég nem képes. Gyimesivel azonban képes lehet.

 

Gyimesi György belépett a Szövetségbe. Mit szólsz a döntéshez?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Hogy ez így lesz-e, sok mindentől függ. Például attól, hogy engedik-e dolgozni a többiek, megkapja-e azt a területet, amivel érdemben tehet is a közösségért. Igen, ezek látszólag magától értetődő dolgok, a Szövetség esetében azonban korántsem azok. A pártban az elmúlt években az alibizmus, látszattevékenység, félrebeszélés vált jellemzővé, amit a választópolgárok megélhetési politizálásnak neveztek el. Gyimesi talán még nagyobb kritikusa ennek az áldatlan helyzetnek, mint a választók. Így ha megkapja a struktúraépítés portfólióját, amit ő maga harangozott be, akkor jól járunk. Ő is, a párt is és a felvidéki magyarság is.

 

A Szövetség és Gyimesi

 

Forró Krisztián és Berényi József viszonylag megalázott helyzetben volt kénytelen kapitulálni Gyimesi előtt. Belátták ugyanis, hogy jobb egy nagy munkabírású, a lazsálást nem tűrő, országos politikában edződött személy a házon belül, mint házon kívül.

 

Igen, ki lehet mondani, hogy ha Gyimesi maradt volna házon kívül, eleve értelmetlen bármilyen kongresszus, politizálgatás. Ha ugyanis Gyimesi úgy dönt, megcsinálja külön azt, amit most a Szövetséggel együtt szeretne, Forróéknak befellegzett. Beleértve Berényi hőn áhított, 1.5 milló eurót, havi 25 ezres fizetést érő EP-mandátumát. Ezért voltak kénytelenek lenyelni a sok kritikát Gyimesitől, ezért voltak kénytelenek megegyezni vele. Saját érdekükben. Forró és Berényi még élni akar, így kénytelenek voltak a Gyimesi kínálta lélegeztetőgéphez nyúlni. A párt többi struktúrája legfeljebb elfogadta azt, amit közöltek velük. Súlyuk nem oszt nem szoroz ilyen helyzetben.

 

A felvidéki magyarság és Gyimesi

 

Gyimesi György a második legtöbb karikát szerezte a választásokon, és ha nem az utolsó helyről indul, hanem mondjuk a negyedikről, vélhetően simán lekarikázta volna Forrót. Aki szinte betegesen aggódott saját pozíciója megőrzéséért, így nem volt olyan billboard, amelyen ne lett volna, és nem volt olyan közösségi média reklám, ahonnan nem ő köszönt volna vissza ránk. Forró a közösből szerény számítások szerint is jóval több pénzt költött magára a kampányban mint Gyimesi a saját zsebéből. Ez kellett ahhoz, hogy szombaton pártelnök maradhasson.

 

 

Az biztos, hogy Gyimesi érkezése nagyobb kockázat Forró számára, mint fordítva. Amennyiben pedig Berényinek sikerült kifogni az aranyhalat és kijutnia Brüsszelbe, lesz mit csinálni ha Forrónak, hogy megőrizze státuszát. Azt a pozíciót, amire titokban már a szombaton elnökké választott Orosz Örs vágyott.

 

A felvidéki magyarság viszonylag jó hírt kapott Gyimesi érkezésével. Hogy sikerül-e berúgnia a Szövetséget, az az elkövetkező időszakban kiderül. Egymaga nem lesz elég erre a küldetésre. Harcostársak lesz szüksége, aki(k) megnevezését meghagyjuk Forrónak.

 

Gyimesi rajongótábora mindenesetre viszonylag fenntartásokkal fogadta a bejelentést. Ami nem is csoda, hiszen az elmúlt hetek üzengetései nem ezt sejtették. Annál nagyobb kihívás lesz az új alelnök számára a megfelelő kommunikáció és az általa magasra helyezett léc megugrása, az elvárásoknak való megfelelés.

 

A Szövetség ugyanis jelenleg haldoklik. Legalábbis az országos politizálását illetően biztosan. Ha Gyimesi nem tud új szelet fújni a vitorlákba, és gyorsan beleszürkül a középszerűségbe, motiválatlanságba, lustaságba, elveszíti hitelességét.

 

Hajrá felvidéki magyarok!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.