Nyitókép: Facebook, Forró Krisztián, reprofoto

 

A Vajdaságban 184 000 magyarból egy nap alatt 11 355 aláírás gyűlt össze INGYEN, a Felvidéken 422 000-ből vajon hány nap alatt és mennyiért jön össze Forró Krisztiánnak minimum 15 000?

 

Szlovákia épp köztársasági elnököt készül választani, amely megmérettetésen Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is ringbe száll. Jelöltségéhez 15 000 aláírást szükséges összeszednie, amely az elmúlt hetek, hónapok meghatározó témája. Kiszivárgott ugyanis, hogy az aláírásokat gyűjtő aktivisták 0,50€-t kapnak egy-egy aláírásért. Ebben semmi rendkívüli nincs: nyilván láttak már fiatalokat sátrakban, akik ránézésre sem politikusok, hanem fizetett aktivistaként gyűjtik az aláírásokat. 

 

Más kérdés, hogy egy olyan országban, amelyben az összlakosság közül a legutóbbi népszámláláskor 422 000 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek, a Magyar Szövetség pedig alulról építkező szervezetnek mondja magát, vajon miért van szükség erre pénzt áldozni?

 hirdetes_300x300  

 

Ha jól gondoljuk, akkor személyes meggyőződésből a Magyar Szövetség 263 polgármestere, több, mint 1 700 helyi önkormányzati képviselője csak családjaik révén összedobják a 15 000 aláírást. De ha ennél is többet akar Forró Krisztián felmutatni, akkor a nemzeti összetartozás jegyében valószínűleg számíthat a Csemadok 50 000 tagjára, és a Gombaszögi Nyári Tábor résztvevői körére is, feltéve, ha Orosz Örs is úgy fogja érezni, hogy van miért Forró Krisztiánt ebben megtámogatni.

 

Lennének elegen, csakhát…

 

Akárhogy is nézzük, a számok elegendőek lehetnek arra, hogy ne kelljen pénzt áldozni erre az aktusra. Ezzel együtt nem a pénz válik ösztönző erővé, inkább azok a jelképes gesztusok, amik Forró Krisztiánt jelöltté tehetik. Elkerülhetővé válik a civódás, hogy a negyedik szomszéd nevében, az adatait esetleg tévesen ismerve, ki ír alá helyette centekért cserébe. Elkerülhetővé válik az is, hogy ezek az aláírások majd érvénytelennek minősüljenek, mert valamely adat nem pontos vagy akár az aláírás nem jobb az eredetinél. 

 

Eközben a Vajdaságban

 

Nézzük meg, hogyan csinálják ezt egy másik kisebbségi létben, Szerbiában, a vajdasági magyarok körében, ahol január elején parlamenti és önkormányzati választások voltak. A Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor Bálint vezetésével hat képviselőt juttatott be a szerb parlamentbe, amely eggyel több, mint a korábbi időszakban. Tették ezt annak dacára, hogy különösen nagy veszteséggel birkózott meg a vajdasági magyar közösség: az összmagyar értelemben nagy tiszteletet kivívó Pásztor István – a jelenlegi elnök édesapja – a választások kiírása előtt váratlanul elhunyt. A gyász ellenére nem csak a párt vezetése, hanem a vajdasági magyar közösség is kiemelkedő összefogást mutatott. 

 

A 184 000 lelket számláló vajdasági magyar közösség szintén megbirkózott a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtéssel. A szerbiai jogszabályok szerint 5 000 aláírásra volt szüksége a pártnak. Pásztor Bálinték 11 355 aláírást gyűjtöttek össze, s mindezt egy nap alatt. Ehhez Szijjártó Péter is gratulált – volt mihez!

 

Pásztor Bálint (VMSZ) választások előtti beszéde (Forrás: youtube):

 

 

Tehát egy nap alatt 11 355 aláírás a 184 000 vajdasági magyar közösség köréből, és nem tudjuk mennyi, de hetek óta jól fizetett x aláírás Forró Krisztián köréből a 422 000 felvidéki magyar közösségből. Ez egy jól látható különbség!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.