Nyitókép: Archív

 

Ma este koncertre indultam, de egy elképzelhetetlen csoda részese lehettem.

 

Egyszerre voltam a jelenben és a múltban.

 

 hirdetes_810x300  

Másfél óra alatt láttam ahogy öt fiú meg egy lány felnő a színpadon, érzékeltem szülőfalujuk hangulatát, a gyerekkoruk örömeit és keserűségeit, az elindulás nyughatatlanságát, az idegenbe vágyást, egy másik világba való betörés szomorú és vidám lépéseit, önmaguk keresését és a rátalálást. Elénk tártak mindent, megengedték, hogy belelássunk lelkük kútjának legmélyébe.

 

Egymáshoz fűződő viszonyuk is nyitott könyvvé vált előttünk, megjelent az örök barátság a testvéri szeretet, a szerelem a pódiumon.

 

 

A színpadon nemcsak hat tehetséges fiatal énekes-zenész-táncos, egy kitűnő, szokatlan, merész koreográfia és egy páratlan zenei szerkesztés debütált, de bennük, általuk megjelent szemünk előtt minden ősük. Érezhetőek voltak a mai naphoz elvezető út rezdülései, ahogy ott voltak anyjuk intelmei, apjuk szép igazságai, tanítóik szigorú tekintetei.

 

Láttam már néhány színpadi előadást, voltam már pár koncerten életemben, de ekkora katarzist még soha nem éreztem.

 

A Rozsnyói OKC terme megtelt. Az előadás előtti órákban már nem volt szabad jegy a

 

Sajó Banda Elkezdődött

 

című műsorára, amely egyben öt éves szülinapi jubileum is volt. Méltó ünneplés.

 

 

Nemes Szilvia szakmai segédletével Kristóf Bálint, Kristóf Áron, Ulbrik András Márk, Badin Szilárd, Ibos Bálint, Répássy Ivett nagy varázslatot vittek véghez. Egy igaz varázslatot. Amiben a munkán, a tehetségen, a kitartáson kívül benne volt az egyenes gerinc, az egymás iránti tisztelet a szeretet és láthatóan az Isten fogta a kezüket.

 

Fentről még mosolyogva nézte Icso József és Ibos Dezső is. Biztos vagyok benne, hogy sikereik titka nagyrészt a gyökerekben rejlik.

 

Vajon Icso Valika és Kristóf Tibor, a Csemadokból kitiltott egykori Búzavirágosok, akik elindították őket ezen az úton mi mindenre képesek még?

 

Régen a művészeket eltartották a vállalkozók, a polgárok.

 

A Sajó Banda a Borostyán táncműhellyel együtt Rozsnyón Csemadok Székházzal szembeni épületben, havi 1300 euróért bérel próbatermet.

 

Senki nem tesz semmit ez ellen. Próbálkozunk. Úgy látszik nem jól. Van aki fél tenni presztízs vagy anyagi veszteségtől tartva.

 

Közben a Sajó Banda csodát csinál.

 

Simon Bódis Enikő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.