Nyitókép forrása: Rastislav Káčer hivatalos facebook-oldala

 

Kevés olyan szlovák politikus van, akit egy lapon lehet emlegetni a magyargyűlölő Ján Slotával, ám Rastislav Káčer volt budapesti szlovák nagykövet és volt szlovák külügyminiszter kétségkívül közéjük tartozik. A tavalyi választási kampány során már azt vizionálta, hogy Robert Fico (Smer) megválasztása után átadja Magyarországnak a Csallóközt. Persze, míg békét kívánni Ukrajnának dezinformációnak minősül a liberális lapok hasábjain, Káčer ostoba kijelentéseinek minden fórumon teret adtak – csak hogy érezzük a progresszív buldózer dominanciáját.
Most a NATO mellett működő atlanti agytrösztöket összefogó ernyőszervezet alelnökeként ontja magából a gyűlöletet a magyarok felé, és ennek az Aktuality.sk főszerkesztőjével közösen készített podcast-csatornája ad teret. Gyűlölete fő célpontja Robert Fico és Magyarország, de a cél elég egyértelmű: ellenséggé tenni Magyarországot és vele a szlovákiai magyar közösséget a szlovákok szemében. Mindezt egy olyan szervezet vezetőjeként, amelynek elvileg a NATO-tagállamok együttműködésének elmélyítése lenne a célja. Persze, a háttérben egyéni és pénzügyi célok is felsejlenek.

 

Káčer szégyenteljesen távozott a szlovák politikából, ám ahogy azt sejteni lehetett, előre elkészített helye volt egy atlantista agytrösztnél. Többek között azért, mert elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Heger-kabinet a szlovák alkotmányt lábal tiporva átadta Ukrajnának mind a 13 MiG-29-es vadászgépet, amivel az ország rendelkezett. Káčer a Demokrati alapítója tagja volt, amely a kampány során többször is fenyegetésként emlegette Magyarországot és a magyarokat.

 

Káčer azonban nem szállt ki a szlovák belpolitikából teljesen. A kispadról kiabál be a progresszívok politikai ellenfeleinek, és nyíltan támogatja Ivan Korčok progresszív elnökjelölt kampányát. El is indította Peter Bárdyval, a szélsőliberális Aktuality.sk hírportál főszerkesztőjével közösen készített podcast-csatornáját, ahol aztán ami a csövön kifér, ontja magából a gyűlölettől és magyarellenességtől átitatott dezinformációját. Nézzük, miről beszélt Káčer a legutóbbi adásban.

 

 hirdetes_300x300  
Szlovákiának még véletlenül sem szabad saját érdekeit követnie

 

Káčer igen élesen ostorozta Robert Fico (Smer) kormányfőt, amiért „megalázta” az ukránokat azzal, hogy nem Kijevben, hanem Ungváron találkozott Denisz Smihal ukrán kormányfővel.

 

„Mi felsőbbrendűek akarunk lenni, mi döntjük el, hogy hol találkozzunk. (…) No, gyönyörű, hogy egy ilyen picurka ország, Szlovákia, a maga 5 millió lakosával zsarolja a 40 milliós Ukrajnát, mert megengedhetjük magunknak, mert vétójogunk van az EU-ban és ezért buzerálhatjuk és megalázhatjuk őket”

 

méltatlankodott Káčer. Nem sokkal később pedig arról értekezett, hogy Fico „vulgáris és ostoba hülyeségeket” terjeszt. 

 

„Az, hogy az EU-banvagyunk, elképesztő erőt ad nekünk, mert vétójogunk van, és ezért Robert Fico megengedheti magának az arroganciát Ukrajnával szemben (…).”

 

Megjegyezzük, hogy Káčer narratívája alapvetően hazug, tekintettel arra, hogy a világon minden ország kihasználta azokat az alkupozíciókat, amelyeket Magyarország kihasznált. Emlékezzünk vissza, Ciprus hogyan blokkolta a Fehéroroszország elleni szankciókat, hogy Törökországra is szankciókat kényszerítsen ki, vagy Görögország hogyan használta ki a későbbi Észak-Macedónia uniós csatlakozási szándékát saját érdekeinek érvényesítésére – a szerk.

 

Már pedig Kartágót el kell pusztítani

 

Ezt követően Ficot amiatt támadta, hogy jó kapcsolatokra törekszik a magyar kormánnyal. A szlovák kormányfő nevében azt állítja, hogy a jelenleg kormány az erős állam alatt „egy erősen centralizált, arrogáns, akár autoriter hatalomgyakorlást” ért.

 

„Ha megnézzük, hogy mit csinál Orbán Viktor, ez  imponál Robert Ficonak is, mert ott centralizált hatalom, centralizált korrupció, államilag centralizált mediális szereplések, központilag irányított kommunikáció van, centralizált hatalomgyakorlás, például az önkormányzatok hatásköreinek és a civil szféra leépítése zajlik. Ha Orbán Viktor ezt csinálta volna 2004-ben, Magyarország sosem jutott volna be az EU-ba. (…)”

 

jelentette ki.

 

A tőle megszokott arroganciával és vulgáris szóképekkel beszélt arról is, hogy szerinte Fico rosszabb, mint Vlagyimir Mečiar volt. Mindezt azért, mert Robert Fico nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

 

„Ilyen szörnyű kijelentéseket, az ilyen fokú arroganciát, az ilyen szintű Kreml-barát rektoszkópiát, ami mintha a kremli titkosszolgálatok kézikönyve szerint valósulna meg, még senki, még Vladimir Mečiar sem engedte meg magának”

 

mondta. Egészen alpári módon lekommunistázta Ficot, és magánéletére tett megjegyzéseket, miszerint Fico is úgy van a nőkkel, hogy „minél fiatalabb és rövidebb a szoknya, annál jobb”.

 

Magyar revízió, aduász kibukott politikusoknak

 

Aztán rátért a magyarokra, és megint határrevízióval riogatta a podcast hallgatóit. Olyan kijelentéseket téve, amelyeket semmilyen ténnyel nem támasztott alá, kizárólag saját, alá nem támasztható benyomásokról számolt be: 

 

„Magyarországon már évek folyik a revizionista retorika. (…) Azóta beigazolódott, amit egy éve mondtam, hogy ha Putyin sikeres lenne Ukrajnában, akkor mi ma területi igényekkel szembesülnénk. Toroczkay csak hangosan kimondta azt, amit közvetve más nyilatkozatokban már hallhatunk. (…) A kérdés megint az, hogy Robert Fico miért követ ilyen oroszpárti és ukránellenes politikát, amely megkérdőjelezi azokat az elveket, amelyeken a mi [Szlovákia] területi integritása és szuverenitása alapul?”

 

mondta, arra utalva, hogy a magyar ellenzéki Mi Hazánk Mozgalom elnöke Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ukrajnai látogatása előtt kijelentette, hogy ha Ukrajna elveszti a háborút, a párt (nem Magyarország) bejelentkezik Kárpátaljáért. Az egyébként teljesen nevetséges kijelentést Káčer úgy benyelte, mint kacsa a nokedlit, és fel is használta, hogy igazolja narratíváját.

 

„…Orbánnak ez megtérülhet. Ha Putyin szétlopja Ukrajnát, akkor azt reméli, hogy a kollaboráns és vazallusi viselkedéséért cserébe neki is hullanak morzsák az asztalról, úgy, ahogy arról Toroczkay is beszélt”

 

mondta.

 

Meggyőződéses gyűlöletkeltő, középszerű megmondóember

 

A fentiekből egyértelműen látni, hogy Káčer nem egyszerűen a fizetéséért dolgozik meg, hanem ennyire testhez áll a szerep, amit ráosztottak. Megrögzött magyarfóbiás és magyargyűlölő, aki az ebből táplálkozó narratíváit állítja a nyugati mainstream megbízók szolgálatába.

 

Az általa alapított párt, a Demokrati be sem jutott a parlamentbe (2,97 százalékot értek el), ami mindent elmond arról a politikáról, amit Eduard Heger kormányfőként, Jaroslav Naď védelmi miniszterként és Rastislav Káčer külügyminiszterként folytatott.

 

Ma Káčer az Atlantic Treaty Association (ATA) nevű ernyőszervezet alelnöke, vagyis második számú vezetője. Ez a NATO-együttműködést hivatott segíteni kívülről, elvileg szakértői alapon, miközben hivatalos honlapja leírása szerint az euroatlanti integráció mélyítésében, valamint a béke és stabilitás megteremtésében érdekelt.

 

Az ATA olyan a NATO-tagállamok atlanti agytrösztjeit fogja össze. Például magyar részről a Magyar Atlanti Tanács a tagja. Szlovák részről pedig – mi más – a GLOBSEC. És ez egy fontos összefüggésre hívja fel a figyelmet.

 

Káčer vulgáris és nemzetközi szervezethez nem méltó módon indított politikai támadást a szlovák kormányfő ellen, amely néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy nem kívánja tovább finanszírozni a GLOBSEC Szlovákiában megjelent projektjeit. Az egyébként rendkívül felkapott biztonságpolitikai találkozókat bonyolító GLOBSEC rengeteg pénzt kapott a költségvetésből a Matovič- és Heger-kormányok idején, a külügyminisztériumtól és a védelmi minisztériumtól, de a kormányhivataltól is.

 

Vagyis Káčer másik indítéka a durva támadásra, hogy kicsikarja a Smertől, hogy folytassa a GLOBSEC finanszírozását, amelynek alapításánál ő is bábáskodott.

 

A helyzet azonban lesújtó. Egy „békét és stabilitást” hirdető NATO-párti ernyőszervezet alelnöke szó szerint egymásnak akar ugrasztani két NATO-tagállamot. Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy érezzük az ellentmondást Káčer ténykedése kapcsán. Ez pedig az ATA megítélésére és hitelére is elkerülhetetlenül árnyékot vet. 

 

Ahogy az is, hogy egy nemzetközi szervezet alelnöke egy NATO-tagállam aktuális kormányfőjének nőkhöz való viszonyát feszegesse. Ez bizony több, mint szégyen. Még progresszív mércével is.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.