Nyitókép forrása: SITA/Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP, File

 

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) vizsgálódik a szlovák vakcinavásárlások kapcsán, és már az elején hivatalosan is megállapította, hogy a szerződés, amit Brüsszelnek köszönhetünk, előnytelen volt az ország és az adófizetők számára, akik a túlárazott vásárlásra, a tárolásra és a felesleges vakcinák likvidálására is ráfizettek. Az Európai Bizottság amerikaiakkal kötött korrupciógyanús ügylete azonban nem csak Brüsszelre terhelő, hanem a szlovák ellenzékre is, akik 2021-ben politikai intrikákkal biztosítottak piacot a túlárazott vakcináknak. Két céljuk volt: az amerikai gazdasági érdekek érvényesítése és Igor Matovič politikai megsemmisítése.

 

Bár az orosz-ukrán háború kitörését követően a koronavírust hihetetlen gyorsasággal ölte ki a mainstream sajtó a köztudatból, egy évvel korábban, 2021 első negyedévében brutális járvány tombolt az országban. A kórházak tele voltak levegőét rimánkodó betegekkel.

 

Az EU által kötött vakcinaügyletek azonban kizárólag a nyugati vakcinákra összpontosítottak, és semmilyen kötelezettséget nem róttak a gyártókra, hogy iparkodjanak szállítani. Vakcina nem volt, az emberek szenvedtek, a megelőző intézkedéseket a lakosság jelentős része elutasította. A kormány minden intézkedését kritizálta az ellenzék, de főleg a kabinet saját belső ellenzéke, az akkor kormánypárt SaS és Zuzana Čaputová államfő, no meg a liberális sajtó. Európában még nem volt vakcina, de olyan nyilatkozatokat tettek, hogy a vakcina a megoldás, nem a lezárások – de még egyszer: még nem volt vakcina…

 

 hirdetes_300x300  

Aztán 2021 márciusának elején Magyarország közvetítésével Igor Matovič akkori szlovák kormányfő orosz Szputnyik V vakcinát vásárolt, és a teljes liberális politikai spektrum, beleértve a sajtót is (különös tekintettel a Denník N balliberális napilapra) lincshangulatot teremtett, mert orosz vakcina márpedig nem kell.

 

Az ügy miatt egy hónap alatt megbukott a Matovič kormány, és bár a koalíció maradt, Matovičnak le kellett mondani, és Marek Krajčí akkori egészségügyi miniszter is kénytelen volt távozni.

 

A liberálisok narratívája sokféle volt. A legtöbben azzal érveltek, hogy a Szputnyik V-re nem adott ki regisztrációt (nem engedélyt) az Európai Gyógyszeripari Ügynökség, és hát ilyen vakcinát nem szabad használni, mert kockázatos. Ezzel érvelt a Denník N is. Mit számított, hogy más vakcina akkor még nem volt elérhető. Azt a hatást keltették, hogy a Szputnyik V veszélyes. Ma már tudjuk, hogy ez szemfényvesztés volt – méghozzá onnan, hogy Magyarországon sem hullottak tőle az emberek, pedig ott nagy tételben alkalmazták.

 

Még beszédesebb volt Jaroslav Naď (akkor OĽANO, ma Demokrati) radikális atlantista politikus, akkori védelmi miniszter álláspontja. Neki az volt a legnagyobb problémája a Szputnyik V vakcinával, hogy az a bizonyos „V” betű az elnevezésben biztos hogy üzenet a Nyugatnak, és azt jelenti, hogy „Győzelem”. Ekkor nyugati vakcinák még mindig nem voltak elérhetők.

 

Ivan Korčok, jelenlegi államfőjelölt, akkori szlovák külügyminiszter, aki az SaS jelöltje volt, pedig külön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szükség van a vakcinákra, mert emberek küzdenek az életükért a kórházakban, de figyelembe kell venni a külpolitika prioritásokat is, azt, hogy Szlovákia megítélésére hogy hat az orosz vakcina beszerzése. A sajtótájékoztatón egyértelmű volt, hogy Szlovákia nyugati megítélése Korčok számára fontosabb volt, mint a járvány pusztítása. Ma pedig államfő akar lenni.

 

Korčok és Naď álláspontjával értett egyet Tomáš Valášek parlamenti képviselő, aki akkor a Za ľudí, ma a PS politikusa, és ontja magából a háborúpárti, amerikai külpolitikát igazoló narratívát.

 

A nyomásgyakorlás eredményes volt.

 

Igor Matovičot megfutamították, lemondatták, és elindították azon az úton, ami majdnem parlamenten kívülre vitte pártját az előrehozott választásokon.

 

Az orosz vakcina pedig raktáron maradt, és sosem használták fel. Az új, Heger vezette kormány gyorsan megtette Jaroslav Naď és Zuzana Čaputová kegyeltjét, Vladimír Lengvarskýt egészségügyi miniszternek, aki mindent elkövetett, hogy a vakcina felhasználása ne kezdődjön meg a nyugati vakcinák megérkezése előtt, és utána se nagyon legyen rá kereslet.

 

Ezzel pedig garantálták azt is, hogy Szlovákia kizárólag nyugati vakcinákat vásároljon, kvázi piacot teremtettek a Pfizernek, az AstraZenecának, a Modernának. Szép munka.

 

A dolog érdekessége, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által sosem regisztrált Szputnyik V-t nem kellett kivonni egy országból sem halált okozó mellékhatások miatt, ellenben az uniós hivatal által regisztrált AstraZenecát ki kellett vonni Szlovákiából is, mert növelte a trombózis előfordulását, és több haláleset is történt.

 

Ezek az összefüggések előbb utóbb előkerültek volna. A szlovák liberálisok nagy szerencséjére, kitört a háború, és ahogy a koronavírus, úgy 2021-ben elkövetett minimum morálisan megkérdőjelezhető tetteik is feledésbe merültek. Az NKÚ vizsgálódása azonban újra ráirányíthatja a figyelmet az akkori események hátterére.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.