Nyitókép: Facebook, Horony Ákos

 

Frissítve: 16.48 A héten hivatalossá vált: nem szűnik meg a Kisebbségi Kulturális Alap. A hír önmagában, amennyiben az Alap pénzosztásai körül minden marad a régiben, elsősorban a liberális holdudvarnak kedvez. A felvidéki magyar progresszív sajtó ugyanis a Kultminor pénzosztó bizottságaiban ülő emberein keresztül szedte meg magát, hogy aztán a Most-Híd és a Progresszív Szlovákia szekerét tolja. Még véletlenül sem a magyar közösség érdekeinek megfelelően.

 

Ettől függetlenül a frissen kinevezett Horony Ákos kisebbségügyi kormánybiztos politikai sikerként könyvelheti el, hogy az alap nem szűnik meg.

 

 hirdetes_300x300  

 

De ha csak ennyi történt volna, nem ülünk neki ennek a cikknek. Horony Ákos ugyanis (eddig) meglepően ügyesen próbál evezni a viharos szlovák-magyar viszony utáni vizeken. És nemcsak Bukovszky László előző kormánybiztos semmittevését feledteti el, de a Magyar Szövetség elnökét, Forró Krisztiánt is elhomályosíthatja.

 

Vegyük csak sorjában.

 

Bukovszky lepipálva

 

Szlovákia történetének eddigi leghaszontalanabb, leglustább kormánybiztosa, Bukovszky László a Most-Híd kormánytagsága mellett sem volt képes elérni azt, amit Horonynak sikerült. Azaz, hogy a kisebbségek jogállásáról szóló törvény ún. „legislatívny zámer”, azaz jogi szándékként megszülethessen. Amivel ugyanis Bukovszky Colombo feleségéhez hasonlóan eddig hadonászott, az csak egy munkaanyag volt. De nem a kisebbségek jogálásáról szóló törvény „kormánykész,” paragrafizált változata. Ennek elkészítésére kérte most fel Robert Fico kormányfő Horony Ákost, ami annak a jele lehet (bár azért az óvatosság indokolt), hogy van politikai akarat a jogszabály elfogadására.

 

Bukovszky idejében ugyan végül szintén bekerült a kormány jogalkotási tervébe a kisebbségügyi törvény megalkotása, de már csak a Smer-SNS-Most-Híd féle kormány választási ciklusának végén. Ekkor legfeljebb már csak  kampánytémának, ködösítésnek, a választók bolondítására volt jó az egész. Ha a Most-Híd komolyan gondolta volna a jogszabály életbe léptetését, el is éri még a ciklus elején.

 

Bukovszky tehát már most lepipálva. De maga Forró Krisztián is egyre feleslegesebbnek érezheti magát. A Magyar Szövetség elnöke, a párt államfőjelöltje ugyanis langyos kampányában igyekszik hangoztatni, hogy célja a felvidéki magyarság megoldatlan ügyeire való rávilágítás, az azokra való figyelemfelkeltés. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, sajnos láthatjuk.

 

Mire Forró eljut Ficoig, elfelejt politizálni

 

Sajtótájékoztatóján másfél perc terjedelemben mond ezzel kapcsolatban néhány általános, a felvidéki magyarok által unalomig ismert mondatot és….

 

 

 

 

 

 

 

 

….és

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…..és

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ennyi.

 

Mire eljut Robert Ficoig, elfelejt politizálni. Hiába ült ugyanis az elmúlt hetekben már két alkalommal is tárgyalóasztalhoz a szlovák miniszterelnökkel a Magyar Szövetség elnöke, arról a kötelező  minimum, a közös fotón kívül nem tudtunk meg szinte semmit. Amit igen, az hatáskörileg Horony Ákoshoz köthető, illetve a kormánybiztos kapta meg feladatként.

 

Forró az általa hangoztatott (?) ügyek közül az égvilágon semmit sem tudott átültetni, elérni Robert Ficonál. Egyeztetéseik így pusztán formálisak.

 

Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos ellenben eddig nemcsak végigviszi a mindenkori kormánybiztosok elmúlt 10 éves agendájának feladatait, de a gólokat is berúgja.

 

Jelen pillanatban így többet ér kormánybiztosként a felvidéki magyarság számára, mint a magát kapocsnak nevező pártelnök.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.