Nyitókép forrása: mti

 

Zajlik az elnökválasztási kampány, és bár a legesélyesebbnek tartott Peter Pellegrini sem igazán aktív egyelőre, a kampány fő témáit és törésvonalait már ismerjük. És ahogy mélyebbre hatolunk a kampányidőszak dzsungelébe, úgy lesz minden más téma egyre jelentéktelenebb. Ez pedig Forró Krisztiánnak, a Magyar Szövetség elnökének rossz hír, mert alapjaiban kérdőjelezi meg indulásának ésszerűségét. Nem azért, mert alkalmatlan lenne a versenyre, hanem azért, mert nem tud, nem akar és nem mer állást foglalni azokban a témákban, amelyek súlyt adhatnak a felvidéki magyar közösségnek a politikai ringben.

 

A Magyar Szövetségnek nincs hivatalos véleménye sem az ország szuverenitásáról, sem a vétójog eltörléséről, sem az LMBTQ-jogokról, de még a Btk-törvény kapcsán sem. Nem tudni, egyetért-e Ivan Korčok retorikájával, vagy azzal az ellenzéki narratívával, hogy a kormány nem birtokolhatja legfőbb közjogi méltóságok mindhárom posztját (államfő, kormányfő, házelnök).

 

A Magyar Szövetségnek nincs véleménye a kormányellenes tüntetések jogosságáról, arról, hogy szabad-e elnökválasztási kampányra használni azokat, helyénvaló-e, hogy egyesek szivárványos zászlók alatt gyalázzák a keresztény értékeket, vagy arról, hogy LMBTQ-szervezetek morálisan megkérdőjelezhető szexshow-típusú projektjeit finanszírozták az előző kormányok és finanszírozza még most is az Európai Bizottság.

 

 hirdetes_300x300  

Nincs véleménye arról, hogy holland, amerikai és brit pénzből írt cikkekkel a balliberális magyar sajtó orosz és magyar fenyegetésnek állítja be a felvidéki magyar konzervatív hírportálokat.

 

Nem hivatalos vélemények vannak. Gyimesi Györgynek a legtöbb kérdésben van véleménye, méghozzá konzervatív-szuverenista véleménye. Mózes Szabolcsnak is van véleménye, az pedig alapvetően ellenzéki-progresszív. Még Forró Krisztiánnak is akad olyan álláspontja, ami egyértelműen olvasható, például a gazdatüntetések, a háború vagy Ukrajna katonai támogatása terén. De a pártnak nincs, ahogy az elnökválasztási kampány fő témáit illetően Forró Krisztiánnak sincs.

 

Persze, lehet azzal érvelni, hogy a magyar közösségnek ki kell maradnia ezekből a vitákból és a saját érdekeivel kell foglalkoznia, csak épp ehhez nem kell bekapcsolódni az elnökválasztási kampányba. Jelenleg az egész olyan, mintha Forró kapott volna egy alkalmat arra, hogy végigjárja a régiókat, elmondja ugyanazokat az ismert és életunt paneleket, amelyek már a parlamenti választásokkor sem hozták el az áttörést.

 

Állítása szerint indulásával köztudatba fogja emelni a magyar ügyeket. Ez sem fog működni, egy nagyon egyszerű oknál fogva.

 

Az egyik, hogy mire Forró eljut a tévés szereplésig (mivel sajtótájékoztatói a Magyar Szövetségnek vélemény híján nem nagyon vannak), addigra a kampány a fentebb említett témák körül fog forogni. Ha el is mondja a magyarokat érintő problémákat, a kutyát nem fogja érdekelni. A magyaroknak elmondta a kampány során, a szlovákokat meg ez éppen akkor abban a kontextusban hidegen fogja hagyni.

 

A magyar ügyekre úgy lehetne csak felhívni a figyelmet, ha Forró egyértelmű és világos álláspontot foglalna például a Btk-vita kapcsán, és amint ezt megtette, már megkapta azt a figyelmet, amit kihasználhat egy-egy magyar téma beemelésére. A gond az, hogy valószínűleg Forró nem fog világosan állást foglalni.

 

Persze, az is lehet, hogy Forró egyensúlyozni szeretne, hogy az első kör elvesztése után alkupozíciója legyen, kinek ajánlja fel a második körben a Magyar Szövetség támogatását. Mivel azt sem zárhatjuk ki, hogy pár tizedszázalékos különbség lesz a második körösök között, egy ilyen ajánlatnak súlya van. Illetve, súlya lehetne.

 

Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy nem lehet megjósolni, ki fog győzni. A másik, mivel nincs garancia a végkimenetelre, a Magyar Szövetség nem fog állást foglalni, ahogy Forró sem. Azt a pártba beépített progresszív ellensúlyok nem fogják hagyni, hogy Pellegrini mellé álljanak. Nekik megfelel majd az, hogy hivatalos álláspont hiányában mindenki azt beszél bele az éterbe, amit és akinek javára csak akar. Így Mózes akadálytalanul kampányolhat Korčoknak.

 

Forróék pedig nem engedhetik meg, hogy állást foglaljanak Korčok mellett, mert azzal ellehetetlenítenék Horony Ákos kisebbségügyi kormánybiztos munkáját.

 

Így nincs értelme sem a kampánynak, sem a visszalépésnek, sem a versenyben maradásnak. Az egyetlen dolog, amit Forró el fog érni, hogy újabb statisztika fogja bizonyítani, hogy a magyar közösség közügyek iránt érdeklődő része számára a Magyar Szövetség kevés és ezért tömegével szavaznak át szlovák jelöltekre.

 

A Magyar Szövetség kapott egy esélyt, hogy egyértelmű véleményeket és álláspontokat fogalmazzon meg azokban a témákban, amelyek ma terítéken vannak, és ezzel megalapozza az EP-választások sikerét is, mivel a témák jórészt átfedésben vannak. És azt látjuk, hogy nem fog élni vele. Sajnos az a helyzet, ami 2020-ban is volt: az értelmetlen politikai jellemtelenség és időhúzás miatt a Magyar Szövetség inkább gúzsba köti a magyar közösséget, mint felemelné.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.