Nyitókép forrása: SITA

 

Csütörtökön országos gazdatüntetések zajlottak, és a Körkép.sk részletesen beszámolt a szlovákiai pártok reakcióiról. Az (ál)kereszténydemokrata KDH nyilatkozata pedig mind közül a legmanipulatívabb és legszégyenteljesebb volt, pedig a volt KDH-s, jelenleg SaS-t erősítő Alojz Hlinát hallgatva is kinyílt a bicska a gazdák zsebeiben. De, legalább kiderült, miért tüntettek egyes gazdák napokkal a V4-es megmozdulás hivatalos kezdése előtt uniós zászlókkal a traktorjaikon: az ellenzék ugyanis komoly dilemmában volt.

 

A dilemma lényege, hogy jelenleg a releváns ellenzéki pártok mindegyike brüsszelita, vagyis politikáját Brüsszel elvárásaihoz igazítja és módszeresen kerüli a legkisebb kritika megfogalmazását is – ha ilyen esetleg elő is fordul, szinte azonnal kompenzálják.

 

A csütörtöki gazdatüntetések pedig nem a kormányról szóltak, hanem az Európai Bizottság ostoba intézkedéseiről, amelyekkel szinte leplezetlen módon akarják tönkre tenni az európai agráriumot, hogy befektetőcsoportok kezén lévő ukrán és más harmadik országokbeli gabonának és élelmiszernek szolgáltassák ki Európát.

 

Az ellenzék pártjai így egészen gyomorforgató módon próbálták ráfogni a mostani gazdatüntetésekre, hogy azok valójában kormányellenes tüntetések, Alojz Hlina minden unióval szembeni követelést szélsőségesnek titulált. A KDH pedig egészen alattomos narratívát dolgozott ki.

 hirdetes_300x300  

 

Kik tüntettek hétfőn?

 

Kezdjük talán a hétfői „kistüntetéssel”, amely, mint utóbb kiderült, még nem a V4-es tüntetés volt, hanem egy politikai partizánakció. A lényege az volt, hogy a Fiatal Szlovákiai Gazdák Egyesülete és a Szlovák Földtulajdonosok és Mezőgazdászok Egyesülete közös megmozdulás keretében bevonult Pozsonyba és a Mezőgazdasági Minisztérium épülete előtt kizárólag olyan intézkedések ellen tiltakoztak vagy intézkedéseket követeltek, amelyek a szlovák kormány hatáskörében voltak. Richard Takáč (Smer) mezőgazdasági miniszter „eltévelyedetteknek” nevezte őket, és kijelentette, hogy a valódi tüntetés csak csütörtökön lesz – meg is jelent annak érsekújvári megmozdulásán.

 

Ami már az elején furcsa volt, hogy miközben Európa-szerte a gazdák Brüsszel ellen tüntetnek, a hétfői kis csoport „zászlós traktora” nem csak a szlovák, hanem az uniós zászlót is kitűzte. Teljes képzavar.

 

Az ellentmondást az ellenzék reakciói oldották fel, akik mindenáron kormányellenes tüntetésként akarták beállítani az agrárkamara által szervezett megmozdulást. Ehhez asszisztált a fent említett két szervezet, és így a liberális sajtóban már le lehet írni, hogy nem is igazán Brüsszel a probléma, hanem a kormány, hiszen a „fiatal” gazdák a minisztériumot hibáztatják. Sőt, a liberális sajtó már úgy állítja be az egészet, mintha a gazdák megosztottak lennének. Pedig 5 traktor és 2200 traktor között hatalmas különbség van. Ezt nyugodtan tekinthetjük dezinformációs manipulációnak is.

 

Nézzük, kik voltak a „kistüntetés” szervezői. Az egyikük Marián Glovaťák volt, a fiatal gazdák szervezetének elnöke, aki 2022-ben a liberális SPOLU színeiben jutott be Oravská Polhora képviselő-testületébe. 2015-ben pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az európai migránsválság idején kifejezetten meghívta a migránsokat, hogy nála megszállhatnak, ha arra járnak.

 

A másik szervező Ján Jeleň, aki a 2022-es önkormányzati választásokon a KDH színeiben indult képviselőnek és kapott mandátumot Nová Denina községben. 

 

Elmondható tehát, hogy ellenzéki akcióról volt szó.

 

Miért volt erre szükség?

 

Miért volt erre szükség? Mert az ellenzék, különösen a KDH pontosan tudta, hogy valamit mondaniuk kell majd a csütörtöki, nagy gazdatüntetés kapcsán. Csakhogy a KDH nem mer és nem is akar szembemenni Brüsszellel, ahhoz túlságosan rövid pórázon tartja az Európai Néppárt.

 

De mivel volt ez a „kistüntetés”, csütörtökön a KDH kiállt, és egyenes adásban azt hazudta, hogy az európai gazdák tüntetésének részeként két hullámban (!) mozdultak meg a szlovákiai gazdák. Majd a KDH leszögezte, hogy támogatja a gazdákat az uniós bürokráciai terhek leépítése kapcsán és… ennyi. A valódi gazdatüntetés pontjai közül ezt az egyet vállalta fel a KDH. A hétfői csalitüntetés azonban kellő muníciót adott számukra, hogy a sajtótájékoztatón csak és kizárólag a gazdák belföldi problémáit sorolják fel.

 

Mindent vitt Miriam Lexmann nyilatkozata, aki a KDH EP-választási listavezetője, és aki nem mellesleg Milan Majerský pártelnök felesége.

 

Ő szóvirágokban beszélt arról, hogy az Európai Néppárt, amelynek a KDH tagja, hosszú ideje tiltakozik a zöld politika egyes pontjai ellen. A dolog szépséghibája, hogy a Néppárt kizárólag az autógyártást féltette Brüsszel zöld terveitől – nem a mezőgazdaságot.

 

Lexmann állítása szerint „egy sor” tárgyalásra került sor a Néppárton belül, többek között Ursula von der Leyennel is, amelyeken azokról a célokról beszéltek, amelyeket az EU-nak muszáj megvalósítania. Ide sorolta a bürokráciai terhek enyhítése, a fiatal gazdák támogatása, a „fenntarthatóság” lehetővé tétele (ami egyet jelent a zöld célokkal), és persze a gazdáknak nyújtott anyagi támogatások „biztonsága” – ami burkolt vád a jelenlegi kormány ellen, hiszen az uniós pénzek korrupció-mentesítésére utal. 

 

A KDH szégyene

 

A KDH szerint „ki kell egyenlíteni” az ukrán gabona importja miatti problémákat, és biztosítani kell, hogy az ukrán gabona a harmadik országokba megy. Ez pedig mellébeszélés, mert épp Ursula von der Leyen bizottsági elnök harcolta ki az ukrán gabona és élelmiszerek vám- és kvótamentességét, ő utasította el a közép-európai gazdák követeléseit a dömping megállítására, és ő nem tesz semmit annak érdekében, hogy az ukrán gabona a szegény, éhező harmadik országokba jusson a jól fizető nyugat-európai országok helyett. És Ursula von der Leyen ma a KDH támogatásával az Európai Néppárt csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjának betöltésére.

 

Ha a KDH tényleg a gazdák mellett állna, akkor az ukrán gabona elleni vám- és kvótaintézkedések bevezetését kérte volna. De mivel valójában ellenük dolgozik, Manfred Weber és Ursula von der Leyen meghosszabbított kezeként, így csak a gazdák valódi és jogos céljainak elbagatellizálásában vállalt munkát.

 

A dömping „kiegyensúlyozása” a vámmentesség fenntartását jelenti, a gabona harmadik országokba való eljuttatása pedig azt a hazug brüsszeli narratívát támasztja alá, hogy a vámmentességet a harmadik országok élelmezése miatt kell fenntartani.

 

Ez ma a KDH – álkonzervatívok, látens szivárványosok, a szlovák progresszívek és a nyugati mainstream kiszolgálói.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.