Nyitókép forrása: mtva

 

A film megtekintése után egy nem mindennapos érzés ejtett rabul, amelyet nehezen kifejezhető módon, egyszerűen megváltozott pozitív kedélyállapotnak nevezném, és ezt nem csak magamon tapasztaltam. Akkor, valószínűleg még az azt követő pár napon keresztül is visszatérő érzést a Semmelweis életéről szóló film váltotta ki.

 

Orvosi szempontból úgy mondanám, hogy a vetítés után az emberek arcán látszott a pozitív lelki stressz hatás. A nagy csend, mint szép álomból, amelyből nehéz az ébredés, egy mély túláradó érzelmi hatás nyomait sejtették. Kimondható, hogy a mai szemmel „lesajnált” emberi gyengeség, vagyis az elérzékenyülés uralkodott el a nézőtéren, sokfelé könnyes szemeket lehetett látni. Az ilyen helyzet egyértelműen nehezen besorolható a mai egoista életszemlélet felfogásába. Feltételez bizonyos altruista szemléletet, vagyis más ember problémájával azonosulási képességet. Legalább is azt, hogy törődőm és jelentőséget tanúsítok, vagy osztozom az ilyen helyzetbe kerülő szülőanyák sorsával. Egyben átérzem a pozitív értelemben vett orvos megszállottságát, gyógyító segítőkészségét, aki nem tud és nem is akar belenyugodni abba a helyzetbe, hogy az életnek győznie kell a halállal szemben.

 

A film kapcsán egészen más történelmi időknek vagyunk tanúi. Azonban mégis úgy láttam, sokan a fiatalabb generáció közül is vállalják a mélyebb érzelmi kötődést. Mostanság a háborús, gyűlölettel teli világban ez igazán értékelendő, mert segít megérteni az örök értékrend helyes sorrendjének felállításában, és fontosságában.

 

 hirdetes_300x300  

A filmalkotásról mondhatjuk: minden részletében egy korhű remekmű. Orvostörténelmi szempontból pedig a 19. század egyik legfontosabb személyéről szól a film. Valóban – Semmelweis Ignáczot az utókor joggal tartja az Anyák megmentőjének. Így gondoljunk rá, ha meglátjuk városunkban Semmelweis szobrát, vagy látjuk a róla elnevezett egészségügyi intézmény elnevezését.

 

Nem véletlen, hogy életrajzi filmjét nagy sikerrel vetítik Európa szerte. Úgy hiszem, hogy a siker és elismerés csak ezután várható, mivel külföldön most kezdik ezt a filmet vetíteni.

 

Semmelweis Ignácz neve, ismertsége és jelentősége nem kétséges, az egész világon elterjedt. Száva István 1966-ban megjelent nagyszerű életrajzi könyve: Egyedül a halál ellen, mégsem tudta tökéletesen visszaadni a szülészlegenda személyiségét. Talán azért sem, mivel a hangsúlyt a szaktudása mellett a kitartó ádáz küzdelmén keresztül a konokságára, később hosszú szélmalomharc következményeként pszichés személyiség zavarára és korai halálára összpontosította. Semmelweis Ignácz a bécsi I. számú szülészeti klinikának magyar szülészorvosa, nagy szaktudása mellett az összes testi-lelki életerejének kapacitását a szülőanyák megmentéséért vetette be. Bizonyára a kitartása mellett segítséget jelentett az erős hite is. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy az emberiség nagy találmányait a pozitív értelemben vett” megszállottjai” az igazságot kereső zsenik érték el.

 

Ma úgy mondanánk, hogy mind a két végén égette egyszerre életének gyertyáját. Hogy munkáját siker koronázza – ehhez pedig nem utolsósorban nagy emberségére is szükség volt. Az egyik oldalon látható volt az őt körülvevő szakmai irigység, értetlenség, gúny, sőt gyűlölet is. Másikon pedig az elismertség, a betegek ragaszkodása és közkedveltsége. Mindez csak úgy képzelhető el, ahogyan Koltai filmrendező művészi alkotásában erre ráérzett és megálmodta. Az alkotásba jól illeszkedik a szép szerelmi történet. Ki kell emelni mindkét főszereplő nagyszerű alakítását. Hozzásegítettek ahhoz, hogy az emberiség méltóképpen emlékezzen Semmelweis Ignáczra. Ezáltal méltóképpen kapott hangsúlyt az a meglátás, hogy tudása és zsenialitása mellett meggyőző, igaz és példaértékű Semmelweis Ignácz nagy emberszeretete.

 

Így igazzá vált az állítás: „az ő korában látta a láthatatlant, bebizonyította a lehetetlent”. Úttörője lett nem csak a szülészeti, de a sebészeti szakma mai napig legtermészetesebb alapvető követelményének, vagyis az aszepszisnek.

 

Dr. Hollósy Tamás

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.