Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

„Dobfenek olyan magyar falu, ahol az utolsó népszámláláson a lakosság 81,33 százaléka vallotta magát magyarnak. Tudatosítom, hogy ebből eredően kötelezettségeim vannak feléjük, ezért használom ki a kétnyelvűségben a jogi lehetőségeinket.”  Farkas Alexandra polgármesternő.

 

Mostanában, hogy rehabilitációra járok be Rimaszombatba, meg-megállok ismerőseimnél, ott, ahol szívesen fogadnak. Ott, ahol információt, jó publicisztikai témát remélek, ott, ahol szükségét látom egy-két bátorító jószónak. Megmondom őszintén, nekem is jólesik, amikor a községházákon ilyenkor mindent félresöpörnek egy félórás kávézás kedvéért.

 hirdetes_300x300  

 

Hálistennek az igazi emberi kapcsolatok még nem vesztek el, még sokan ki merik nyilvánítani az őszinte szónak a fontosságát. Nem szégyenkeznek, nem fondorlatoskodnak, egyszerűnek tudják az életet, a mindennapjainkat, a problémáinkat. Dolgoznak, „szolgálják népük szent javát”. Van ilyen.

 

Dobfenek, önkormányzat

 

Dobfenek 150 lelket számláló, kicsiny falucska Gömör déli részén. Péterfala és Almágy között terül el, ahol a Gortva-patak nagy kanyarulata lápot és nád-rengeteget hozott létre az évek során. Nehéz sorsú, kemény munkát végző emberek lakják, akik keresztény-katolikus létüket és magyar sorsukat mindig emelt fővel viselték.

 

Itt, ebben a falucskában kávézgatás közben érdekes dolgot tapasztaltam. A falon kifüggesztve egy köszönőlevelet láttam, amelyet még Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos írt a község  polgármesternőjének. Íme a levél magyar nyelvű szövege:

 

Tisztelt Polgármester Asszony!

 

      Engedje meg, hogy köszönetemet fejezzem ki, amiért az Ön által vezetett község példamutatóan teljesíti a nemzeti kisebbségi nyelvek használatáról szóló 184/1999. sz. törvényből eredő kötelezettségeket. Ez a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló 2021-2022-es évekre vonatkozó kormánybiztosi jelentés előkészítése során a kisebbségi kormánybiztosi hivatal által megküldött és Önök által kitöltött kérdőívből derül ki.

     Meggyőződésem, hogy az Ön pozitív hozzáállása is elősegíti a nyitott és toleráns társadalom megteremtését, és hozzájárul a magyar nemzeti kisebbség helyzetének javításához és nyelvi jogaink érvényesítéséhez mind az Ön által vezetett településen, mind Szlovákia egész területén.

     Munkájához ezúton is sok erőt és sikert kívánok, és remélem, hogy továbbra is számíthatok együttműködésére a nemzeti kisebbségek jogállását és jogait érintő innovatív megközelítések kialakításában.

 

Tisztelettel

                                                                                     Bukovszky László                                                                                                                                                                         

                                                                               kisebbségi kormánybiztos

 

Farkas Alexandra polgármesternő büszke az elismerésre. Úgy tartja, hogy ez nemcsak az ő munkájának az elismerése, hanem az egész közösségé. 

 

 

„Dobfenek olyan magyar falu, ahol az utolsó népszámláláson a lakosság 81,33 százaléka vallotta magát magyarnak. Tudatosítom, hogy ebből eredően kötelezettségeim vannak feléjük, ezért használom ki a kétnyelvűségben a jogi lehetőségeinket”

 

 mondja a polgármesternő.

 

Hozzáteszi, hogy nem magyarkodni akarnak, de az embereknek szükségük van a magyar nyelvű nyomtatványokra mindennapos ügyeik intézésénél. Szerinte ez a mindennapok követelménye ma is, náluk sem tud mindenki szlovákul.

 

Kérésemre előszedi a szlovák nyelvből lefordított nyomtatványokat és hangsúlyozza, hogy nagyon sok munkája volt vele, amíg a helyes magyarságot megtanulta. Elmondja azt is, hogy tapasztalata szerint az emberek értékelik az ilyen munkát, tudják, hogy őket szolgálja.

 

 

 

És ez így van. Sok más magyar faluban is értékelnék az emberek, de nincs ilyen munka elvégezve.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 59 olvasónak tetszik ez a cikk.