Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Lewis Joly

 

Francia és liberálprogresszív érdekek mentén aktivizálta magát a cseh titkosszolgálat, és aligha lehetnek kétségeink afelől, hogy a lengyel és francia vonzáskörzetbe kerülő, belső mélyválságban lévő cseh kormány jóváhagyásával indított dezinformációt. A cél az EP-választások befolyásolása. Az elmúlt hetek kapcsolódó eseményei ugyanis minden alkalommal a progresszívek politikai ellenfeleit célozták. Ennek egyik állomása az a botrány, ami bár nevetségesen átlátszó, a liberális sajtó mégis politikai tőkét fabrikál belőle a szuverenista-háborúellenes pártok és politikusok ellen.

 

Egy hónappal ezelőtt járt Prágában Emmanuel Macron, ami után a történelmi népszerűségi mélyvölgyben lévő cseh (liberális) sokpárti kormány alaposan alátámogatta háborús narratíváját. Nem sokkal később, az elnökválasztásokban való beavatkozás alig burkolt szándékéval Petr Fiala cseh kormányfő lemondta a cseh-szlovák kormányközi találkozót. Majd egy nappal később a szlovák ellenzék vezetőjével, a progresszv-szivárványos Michal Šimečkával találkozott.

 

Már önmagában ezzel is a PS által támogatott Ivan Korčok javára avatkozott be a cseh kormányfő. Hasonlót korábban csak Ursula von der Leyentől láttunk a magyar, az olasz majd a lengyel választások esetén.

 

 hirdetes_810x300  

Aztán a szlovák államfőválasztások első fordulója előtt „egy meg nem nevezett ország hírszerző szolgálata” kiszivárogtatta, hogy Peter Pellegrini állítólag Magyarországtól kért segítséget, hogy az orosz miniszterelnökkel találkozhasson a 2020-as parlamenti választások előtt.

 

A „szivárogtatás” időzítése igen előnyös volt a progresszívek számára, ráadásul az állításokat nem lehetett másodforrásból ellenőrizni. Beszédes azonban, hogy a cikket leközlő médiumok lengyel liberális, illetve szlovák ellenzéki koprodukcióban szerkesztették össze a Pellegrinit lejárató anyagot. A nagy háromszögből csak a csehek hiányoznak – mivelhogy az információ forrása anonim maradt.

 

Aztán néhány nappal ezelőtt jött a nagy bejelentés, megint a csehektől, miszerint a cseh titkosszolgálat „hatalmas” ügynökhálózatot leplezett le, amelynek az orosz propaganda terjesztése volt a célja. Ahogy a korábbi esetekben, az egész „leleplezés” megint a progresszívek politikai ellenfeleit érinti, és megint lengyel koprodukcióban. És ne felejtsük ki Emmanuel Macron pártját sem az érdekeltek közül, aki – minő véletlen – szoros kapcsolatban áll a szlovák ellenzéki PS párttal, amelyet ez utóbbi megalakulásakor egy együttműködési nyilatkozattal írásban is alátámasztottak anno (akkor még az Euractiv-alapító Štefunko volt a párt elnöke).

 

A cseh titkosszolgálatok nagy felhajtás mellett bezengett leleplezése a Voice of Europe-ról szól, egy nem túl ismert és nem túl befolyásos portálról, ami a maga szerény keretei között ugyan valóban orosz narratívákat (is) közölt, de néhány ezer követőjének számát tekintve, sok vizet nem zavart. A portál olyannyira jelentéktelen, hogy az ukránok által (Soros-szervezetek segítségével) összeállított „Orosz Bacilusok” nevű európai feketelistán sem szerepel a Voice of Europe – szemben például Robert Fico-val, az SNS-szel, a 888.hu-val, a Magyar Nemzettel, a Štandard.sk-val, és hasonlókkal.

 

Ami miatt mégis felfújta a mainstream sajtó az ügyet, az az volt, hogy a portál Európai Parlamentbe beengedett (!) újságíróinak több politikus is nyilatkozott.

 

A cseh titkosszolgálatok munkájának köszönhetően pedig beindult a gépezet. A szlovák vérprogresszív Denník N cseh kiadása alaposan felfújta a bejelentést. Majd rákapott a Politico is. Azonnal a nem liberális politikusokat rendszeresen keresztrefeszítő Věra Jourovát idézték, aki uniós biztosként elvileg nem foglalhatna el politikai pozíciót – de hát mikor tartotta be Brüsszel a saját szabályait?

 

„Ez megerősíti azt, amit gyanítottunk: a Kreml ügyes, médiának álcázott csatornákat és pénzt használ befolyása kiterjesztésére”

 

mondta. Rögtön hozzá is tette, hogy az EU „nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon az orosz propagandával szemben a sakktáblán”. Ezzel meg is ágyazott a folytatásnak.

 

És jön a háromször másik hegye, Lengyelország, ahol a biztonsági szolgálatok a múlt csütörtökön a „határon átnyúló nyúló nyomozás” keretében házkutatásokat tartottak a cseh határhoz közeli Tychy-ben, ahol a helyi média értesülései szerint 48 500 illetve 36 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le.

 

A Politico az Voice of Europe youtube-csatornájára hivatkozva támadja a nem liberális EP-képviselőket – miközben elhallgatja, hogy az irreleváns portál youtube-csatornájának alig több mint 400 követője van csupán.

 

Ugyanakkor a cseh titkosszolgálatok szerint a Voice of Europe pénzt adott az általa megszólított politikusoknak a nyilatkozatukért cserébe. Ez egy olyan állítás, ami megint csak a mediális intrikákra használható, jelenleg még közvetetett bizonyítékok sincsenek erre, gyaníthatóan az EP-választások lezárultáig nem is lesznek, nehogy lekerüljön a napirendről a dolog.

 

Az egyik ilyen pénzért-nyilatkozatot ügylettel megvádolt politikus Matteo Gazzini, aki jelenleg az Európai Néppárt frakciójának tagja. Anyapártja a Forza Italia, ám korábban a Matteo Salvini-féle nemzeti konzervatív Ligában ténykedett.

 

És ez rá is mutat a cseh titkosszolgálati intrika valódi céljára. Az EPP német tagjai azonnal elkezdték firtatni azt, hogy Gazzini képviselőcsoportbeni tagságát meg kellene vonni. Mit jelent ez a politika nyelvén?

 

Azt, hogy az Európai Néppárt és az nemzeti-szuverenista Identitás és Demokrácia (ID) frakció között növelni akarják a szakadékot, az ID-t magát pedig le akarják járatni, csökkentve esélyeit a választásokon. Miért van erre szükség?

 

Mert az ID tagjai között ott van a Marine Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés, ami a legutóbbi felmérések szerint toronymagasan vezet Emmanuel Macron liberális pártfrakciója előtt (33 százalék a 14 százalékkal szemben). A cseh szivárogtatás után pedig a francia progresszív lapok dolga „megfelelő perspektívából” megvilágítani a történteket úgy, hogy a 4 százalék nőjön, a 33 pedig csökkenjen.

 

Így ér körbe a történet. A kérdés már csak az, hogy mi köze van ezeknek a módszereknek a demokratikus választásokhoz? A kérdés költői. Mindenki tudja, hogy a válasz tragikomikus.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!