Nyitókép: SITA

 

Véget ért a választási kampány, szombaton Szlovákia új államfőt választ. A kérdés az, hogy a leköszönő, progresszív Zuzana Čaputovát egy másik progresszív utód, vagy a Fidesz által is partnernek tekintett Peter Pellegrini váltja.

 

Mi a Körképen azt valljuk, hogy érdemes vállalni a véleményt. Igyekszünk ezért támpontot nyújtani olvasóinknak saját döntésükhöz.

 

 hirdetes_810x300  

Nem vagyunk egységesek

 

A felvidéki magyarság nem egységes a döntést illetően. 60 százalékuk az első fordulóban eleve otthon maradt. Nem ment el választani. Mert úgy gondolta, hogy őt nem érintik az ország és a világ dolgai olyan mértékben, hogy véleményt alkosson. Kibeszélte magát arra, hogy hiteltelen a képviselet. Mert így volt kényelmes. A 40 százalék jellemzően Forró, Pellegrini és Korčok hármas valamelyikére adta szavazatát.

 

A második fordulóra tisztult a kép. Forró Krisztián és a Magyar Szövetség országos elnökségének 90 százaléka egyöntetűen Pellegrinit támogatja. Ugyanezt teszi a magyar kormányzat is a maga módján. A cseh kormányzat vélhetően inkább Korčoknak drukkol, ugyanúgy a Tusk féle kabinet is.

 

Az otthon maradottakat akarjuk meggyőzni

 

A felvidéki magyarság ugyan számottevő, de számbeli kisebbsége Korčokra szavazott az első fordulóban, és vélhetően a második fordulóban is így tesz majd. Nincs ezzel gond, így gondolják jónak. Ők azok a liberálisabb, progresszív gondolkodású magyarok, akik lehet, hogy már a parlamenti választásokon is inkább szlovák pártokra szavaznak. Nem marad más hátra számunkra, mint elfogadjuk, tiszteletben tartjuk döntésüket. Jelen írás célja ezért nem az ő meggyőzésük.

 

Forró Krisztián (és a Magyar Szövetség) választói, illetve az Orbán-kormányzattal szimpatizálók nagy többsége is vélhetően már döntött. Legtöbben Peter Pellegrinire adják majd voksukat, esetleg otthon maradnak.

 

És eljutottunk a legnagyobb, az otthon maradottak mintegy 200 ezres táborához. Akik ha úgy döntenek, hogy április 6-án is inkább maradnak a négy fal között, közvetve Korčok megválasztásának esélyeit támogatják. Ebben a cikkben levezettük hogy miért.

 

Most nem a magyar szempontok a döntőek

 

Kérjük, ne tegyék! Ne maradjanak otthon. Korčok ugyanis nem a magyarok barátja, és nem az ország szuverenitásának a támogatója. Korčok ehelyett ugyanannak az ideológiának a képviselője, amit a jelenlegi államfő, Čaputová is vall. És mely Csehországban és Lengyelországban is hatalomra került. Ez uralkodik Brüsszelben és Washingtonban is.

 

A szombati államfőválasztás sajátossága, hogy felvidéki magyarként most nem a magyar szempontok alapján tudunk dönteni. Azok alapján ugyanis nincs érdemi különbség Pellegrini és Korčok között, leszámítva, hogy utóbbi még magyargyűlölő és soviniszta is. Lényegében egyikük sem szeret bennünket, magyarokat, és amikor módjukban állt, ezt bizony éreztették is velünk. Emlékszünk. Nem fogjuk felsorolni a konkrét eseteket, megtettük az elmúlt években, archívumunk rendelkezésre áll mindenkinek.

 

Ami miatt mégis arra kérjük az otthon maradni készülő olvasóinkat, hogy ha csak tehetik, ha egy módjuk van rá, menjenek el választani, az a következő:

 

A választás tétje

 

Olyan világot élünk, amikor szülőföldünk, országunk, térségünk hatalmas geopolitikai érdekek játszóterévé vált. A világban, amelyet ismertünk, hatalmas változások zajlanak.  Az önrendelkezést, saját szuverenitásukat feladó kormányok közül sokan a külföldi érdekek kiszolgálóivá válnak. Ennek az igyekezetnek a képviselője Ivan Korčok is.

 

Itt élő, felelős polgárként ezért nem vonhatjuk meg a vállunkat, hogy bennünket mindez nem érdekel. Mert a döntések hatásai, melyeket passzivitásunk esetén rajtunk kívül majd mások meghoznak, a mi életünket is befolyásolni fogják.

 

Tudja ezt Budapest is, ezért igyekszik a súlyos problémákkal terhelt szlovák-magyar múlt ellenére jó kapcsolatokat ápolni a jelenlegi szlovák kormányzattal és Peter Pellegrinivel. Az általuk vallott elvek ugyanis sokkal közelebb állnak a mi érdekeinkhez is. Hogy mi magunk dönthessünk arról, milyen országban és Európában szeretnénk élni a családunkkal, ne pedig mások írják elő.

 

Ha meg akarunk maradni, mint közösség

 

Az orosz-ukrán háború, a V4-ek, a korrekt magyar-szlovák kapcsolatok, az Amerikához fűződő nem vazallusi viszony, a Brüsszellel szembeni – ha kell – józan kiállás, a migrációval szembeni feltartott mutatóujj mind mind elengedhetetlen ahhoz, hogy ne szűnjünk meg közösségként, hogy ne oldódjunk fel visszafordíthatatlanul a nagy globális olvasztótégelyben.

 

Ezek napjaink legfőbb kihívásai és az ezekre adott megoldásokról szól leginkább a 2024-es államfőválasztás is. Amikre a Körkép.sk által vallott értékrend szerint Peter Pellegrini kínálja a legelfogadhatóbb válaszokat. Sokkal vállalhatóbbakat, mint Ivan Korčok. És ha ebben egyetértünk, kedves olvasó, de szombaton mégis inkább otthon maradsz, a liberális, progresszív ideológiával azonosuló szomszédod pedig bedobja az urnába a szavazatát Korčokra, akkor az történik, hogy helyetted is dönt. Eldönti, hogy Te magad is milyen világban fogsz majd élni.

 

Ezért menjünk el mi, jobboldali, polgári, konzervatív értékrendet valló tisztességes magyar polgárok szombaton választani, és adjuk szavazatunkat Peter Pellegrinire. A többit, a magunk dolgait pedig egy pillanatra se tévesszük szemünk elől és oldjuk őket közösségként az első adandó alkalommal.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 115 olvasónak tetszik ez a cikk.