Nyitókép: Körkép.sk

 

Orosz Örs megnyerte a szobrot

 

Miután a legkisebb faluban már sikerült a jónépnek összeveszni, hogy Korčok-e vagy Pelle, le is lehetett volna nyugodni, és elvetni egy újabb adag cukorborsót, de annyit várhat a cukorborsó, míg a komáromiak szívfájdalmát elmagyarázom. Nem azért mert ők maguk nem tudnák, hanem azért mert elindult egy maszatolás, amelyben főhősünk Gömör megmentésével kendőzi el azt, amit a komáromiak nehezményeznek.

 

 hirdetes_810x300  

Ezért előre elnézést kérek a komáromi lakosoktól, ha úgy érzik, helyettük nem kell szólni. Nem tettem volna, ha a mese egy „köszönömmindenkinekkel” befejeződött volna. De nem ez történt!

 

Komáromiként a komáromiak ellen

 

Adott volt egy felhívás, amelyben felújított műemlékekre lehetett szavazni. Ennek a közönségversenynek győztese egy szobrot kap. Nem pénzdíjat, egy méltatást, szobrot és ezzel együtt nyilván erkölcsi és közösségi megbecsülést. Ezen túl a felhívás kihirdetője 10 000 eurót ítél oda szakmai alapon három benevezett műemléknek. A versenyben elindult sok más műemlék mellett a gombaszögi Andrássy kúria és a komáromi Kaszárnyaerőd. Jól tették! Senkinek nem tűnt volna fel, ha nem jelenik meg Orosz Örsnek egy olyan bejegyzése, amiben arra világít rá, hogy „már csak mennyivel vannak lemaradva az első helyen állótól”. Az első helyen a komáromi erőd állt.

 

Orosz Örs a gombaszögi műemlék üzemeltetőjének, a SINE METU polgári társulásnak elnöke, ezentúl Komárom önkormányzati képviselője, Nyitra megye képviselője. Nagyon el kell azt magyarázni, hogy amikor a komáromi képviselő leírja, hogy „Ők le vannak maradva az elsőtől”, tehát a komáromi erődtől, akkor egy komáromi lakos ezt nyilvánvalóan úgy fordítja, hogy a saját képviselője a saját érdekeltségét képviseli és a városa ellen agitál? Nem esik ez jól annak a városlakónak, akinek elemi kötődése lehet a városa projektjéhez, esetleg képviselőjének választotta Orosz Örsöt, és most azt látja, hogy az a két széke közül a civil életbeli székét, feltehetően a megélhetésének székét választotta, és erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy legyőzze „városát”. Ez esett rosszul a helyieknek! Azt kell, hogy gondoljam, Orosz Örs elég intelligens ahhoz, hogy ezt magától is értse.

 

Megpróbál áldozati szerepbe bújni

 

Ennek ellenére most részéről két dolog történik: áldozati szerepbe bújik, miszerint ő csak három posztot jelentett meg, ez nem is pénzről szólt, és ellene lejárató kampány indult. Nem, kedves Képviselő úr, véleménynyilvánítás történhetett, a lejáratást önszorgalomból egyedül végezte el, amikor nem tudta érzékenyen kezelni a témát, és empatikusan az érdekeit. A pénzt is a Képviselő úr hozta képbe, amikor felajánlotta, hogy a Gombaszögre szavazók között 1000 eurós jutalmat és páros fesztiválbelépőt sorsol ki. Tehát hogy is van ez? Pénzt adna azért, amit Ő maga csupán szobrocskaként aposztrofál?

 

Itt kell elmondanom, hogy én magam és az általam olvasott komáromi tisztviselők, szimpatizánsok megnyilvánulásai szerint sem vitatjuk Orosz Örs érdemeit, amit az értékmentés kapcsán végzett, végez. Senki sem a gombaszögi és gömöri fejlesztések megalapozottságát, fontosságát kérdőjelezte meg. Nagyon-nagyon fontos, hogy abba a csodás régióba pénz és fejlesztések jussanak! Nagyon komoly munkát végeznek a helyi közösségek, képviselők és polgármesterek! Gömör saját jogán kivívta a nagyérdemű figyelmét, méltatását, éppen ezért gusztustalan dolognak tartom a Képviselő úr részéről felhasználni azt saját érzéketlenségének mosdatására. A komáromiak ugyanis nem Gombaszögtől szerették volna elvenni a díjat, és nem Gömör és Gombaszög ellen szóltak, hanem arra hívták fel a figyelmet, hogy ezzel a versenyzős hozzáállással a sajátjai ellen ment!

 

Gombaszög székében ült

 

A „csak három poszttal” kapcsolatban is lenne egy észrevételem. Miután csendben osztották meg a komáromi és Komáromhoz kötődő személyek, intézmények az erőd szavazására buzdító posztokat, a Képviselő úr valóban visszavonulót fújt saját nevében. Ezzel együtt fokozódott a marketingaktivitás annak a szervezetének nevében, amelynek Ő elnöke. És ez így jól is van, hiszen ez a dolguk a helyieknek! A Képviselő úr viszont komáromi projekttel ment szembe. Ő attól érezte magát lemaradva, tehát Ő Gombaszög székében ült.

 

Éjszaka, a szavazás lezárásakor a komáromi erőd került ki győztesen, majd a szavazatok érvényesítése után másnap a gombaszögi projekt. Ezután főhősünk megszólalt. Védelmébe vette Gömört, hogy nem szabad azt támadni, elvenni Tőlük a népszerűsítési lehetőséget! Nem támadta senki, nem vette el senki! A Képviselő urat vonták kérdőre, hogy miért szállt ki a verseny erejéig a képviselői székéből! De talált mentőövet: ez csak egy szobrocska, és nem pénzjutalom. És különben is, Ő a háttérből tudja, hogy Gombaszög nem is nyerhetné meg a 10000 eurót, de Komárom esélyes rá! Háttérből? Hát, az meg hol van? Hogyan lehet azt tudni? Vagy hogy működik ez? Felhívja az SPP-t, mint a verseny kihirdetőjét:

 

Elnézést, én vagyok a Gombaszögi Értékmentő, azt szeretném kérdezni, hogy megnyerhetem-e a 10 000 eurit.” Erre az SPP:


„Jaj, most nem!”

 

Köszönöm, csak annyit szerettem volna, akkor megyünk a szoborra.”

 

Na, ehhez sem értek!

 

Milyen az, amikor Orosz Örs mozgósít

 

Ez az egész gombaszögi mozgósítás azonban egy dologban teljesen világos képet adott: milyen az, amikor Orosz Örs mozgósít. És valljuk meg, hogy tud! Komoly apparátussal erre minden lehetősége is megvan rá, és jól végzik a dolgukat a csapat tagjai. A fej viszont irányít és dönt. És ez a fej valami miatt úgy döntött, hogy ezt a munkát nem szerette volna elvégezni sem a parlamenti választások előtt, sem Forró Krisztián államfő-jelölti kampányának hajrájában. Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnökeként úgy döntött, hogy ugyan van lehetősége mozgósítani és tudna is, de legalább ebben a két esetben ezt nem kívánta olyan intenzitással megtenni, mint amikor a társulása elnökeként a városa projektjét akarta legyűrni, ahol ő éppen városi képviselő.

 

Elég lett volna elnézést kérni a komáromiaktól, hogy az érdekellentét miatt így viselkedett, és nem átmázolni ezt egy Gömör ellenes hangulatra, ami soha nem is volt! Ez a performansz azért nagyon tanulságos, mert egy tiszta képet mutat. Főhősünk egy olyan helyzetbe került, ahol választania kellett a saját civil érdeke és politikailag vállalt mandátuma között, és ez esetben lemondott a városi érdekképviseletéről arra a rövid időre. A szavazó ezzel a tapasztalattal könnyen válhat savazóvá, mivel beég a retinájába, hogy ugyanez az ember mit tenne egy komolyabb székben, egy komolyabb lehetősséggel. Akkor kit tenne félre és miért?! Kiről vagy miről mondana le?!

 

Jöhet a cukorborsó

 

Még egy dolog: ezzel nem az a baj, hogy leírtam, hanem, hogy megtörtént! Így kérem, hogy a Képviselő úr is ehhez tartva magát értékelje ki a leírtakat! Elhiheti, én őszintén tudok tapsolni a sikeréért, de ha igazságtalannak tartom a lépést, akkor szólok a másik fél védelmében, s majd csak később vetek cukorborsót.

 

 

 

Szőke nő

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.