Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

 

Sokéves késéssel az Európai Parlament elfogadta a migrációs paktumot, amely nem old meg semmit, nem fektet le világos szabályokat és ezerféleképpen lehet értelmezni. Nem kudarcról van szó, hanem szándékos lépésről, amire már korábban is volt példa. A EP-választások előtt a mainstream pártok nem merték bevállalni valódi céljaikat, de a képviselőknek mégis eleget kellett tenniük a migrációban érdekelt gazdáik elvárásainak. A migrációs paktum a maga vak és süket konstrukciójával ugyanazt a célt fogja szolgálni a mainstream kezében a választások után, mint a „jogállamiság” és az „emberi jogok” kiüresedett értékrendje: zsarolópotenciál a tagállamokkal szemben, amit majd nyers politikai erővel fognak az európai polgárok ellen fordítani a demokrácia megerőszakolásával.

 

Érdemes megnézni, honnan indultunk el. Anno Szlovákia (Robert Fico kormánya) javasolta az önkéntes szolidaritás intézményét a migrációkezelés kapcsán. Ez a kötelező betelepítési kvóták bukására reagált, az volt a célja, hogy valamiféle megoldást nyújtson arra, hogy egyes tagállamok saját határvédelmi mulasztásainak káros következményeit (ellenőrizetlen illegális bevándorlás) csak korlátozottan terheljék át a felelőssé nem tehető tagállamokra.

 

Az önkéntes szolidaritás a forrásországban felállított hotspot-belépési pontok kialakításától a határvédelem pénzügyi támogatásán át a migránsok befogadásáig terjedt. Ezt a javaslatot Brüsszelben addig csűrték-csavarták, míg az önkéntes szolidaritásból kötelező szolidaritás lett – már maga a kifejezés is ellentmondásos. Ez pedig arról szól, hogy aki nem fogad migránst, fizessen Brüsszelnek migrációs sarcot – be nem fogadott migránsonként 20 ezer eurót.

 

 hirdetes_810x300  

Gyakorlati különbség a kvóták és a kötelező szolidaritás között nincs. A befogadandó migránsok mennyiségét pedig Brüsszel fogja meghatározni – vagyis Angela Merkel szavaival élve „nincs felső határ”.

 

Az Európai Parlament lépése eléggé zavarbaejtő. A migráció és a határvédelem kérdését nem oldja meg, az illegális bevándorlást meg sem próbálja csökkenteni, csak a migránsok (a politikai felelősség és a költségek) ide-oda dobálását írja elő. Ráadásul beszédesen két év múlva lép csak hatályba, a németországi parlamenti választásokat követő éven. 

 

Akkor mégis mire jó? Politikai zsarolópotenciál kiépítésére. Emlékezzünk vissza, hogyan építették azt a narratívát, hogy az EU-nak vannak alapvető értékei, amelyeket azonban sosem vetettek papírra úgy, ahogy azt a mai liberális mainstream a sajtóban állítja. Nincs definiálva a „jogállamiság” intézménye sem, amibe ma már beleerőszakolnak minden olyan politikai eszközt, amivel a nem progresszív kormányokat zsarolni lehet.

 

Ilyen lesz a migrációs paktum is. Vitát, belpolitikai feszültséget fognak gerjeszteni vele számos országban, de elviselik, mert majd erre a paktumra hivatkozva  fognak (szigorúan az EP-választások után) szónokolni a brüsszeli kitartott politikusok a migráció támogatása mellett.

 

És ez alapján fogják majd támadni azokat az országokat, amelyek nem sorolnak be a mainstream álláspont mögé.

 

Az Európai Parlament nem csinált mást, csak kreált egy újabb narratívát, tartalom és valódi cselekvés nélkül. Mert ma már csak erre futja. Akkora a távolság az emberek racionális világlátása és a brüsszeli ábrándok között, hogy lehetetlen őket közelíteni is, nemhogy átfedést találni köztük.

 

Így marad a politikai szemfényvesztés. Állítólag a mostani migrációs paktum senkinek sem felel meg, még a progresszívoknak sem. Mert a kompromisszumoknak is csak a kompromisszuma. De ennél többre ez az EP nem is képes, viszont ennyivel meg is elégszik, mert a választások után már nem a jog és az emberek akarata számít, csak a nyers politikai erő, amivel meg lehetett vezetni, be lehetett csapni a választókat, és át lehet verekedni azt az agendát, aminek kizsarolására majd a paktumot használni fogják.

 

Ez a terv csak egyetlen esetben nem jöhet be: ha szuverenista fordulat megy végbe Európában. Látszólag erre nem sok esély van. A szuverenista erők meg fognak erősödni ugyan, de parlamenti többséget nem fognak tudni alkotni. De ez csak a látszat.

 

Tegyük fel, hogy az EP-választásokon a kulcsországokban, mint Franciaország, Németország és Olaszország a szuverenista erők tarolnak. Ez olyan politikai láncreakciót indíthat el, ami a francia, német és olasz belpolitikát írja át, de ami fontosabb, megroppan a liberális mainstream narratívája.

 

Eddig ugyanis azért nem tudott érvényesülni a józan ész, mert az EP-képviselők és sok nyugati ország kijátszották a választóikat. Vagy mást ígértek, mint amit végül cselekedtek, vagy olyan koalíciókat kötöttek, ami eleve kizárta, hogy azt teljesítsék, amiért a választóik rájuk szavaztak. Lényegében megszűnt a különbség a mainstream pártok között, csak a csomagolás volt eltérő.

 

Jó példa erre a német szocdem párt, az SPD, az ellenzéki, jobboldali CDU és a Zöldek esete. Halovány különbségek vannak köztük, de vörös vonalai csak a fanatikus Zöldeknek van.

 

A mostani EP-választások azonban a visszájára fordíthatja a helyzetet. Franciaországban a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés támogatottsága kétszer akkora, mint az Emmanuel Macron államfő által összetákolt centrista koalíciónak.

 

Németországban jelenleg úgy próbálják meg kijátszani a népakaratot, hogy a pártok nem hajlandók együttműködni a szélsőjobboldali (?) AfD-vel. A kérdés, hogy meddig tudják ezt folytatni, ha az AfD egyre több tartományban válik megkerülhetetlenné, és még ezután jönnek az EP-választások…

 

A sors fintora, hogy legkevésbé sorsdöntőnek hitt szavazás lehet a katalizátor a szuverenista erők megerősödésének javára, ami alapjaiban rengetheti meg a demokráciát eddig túlságosan önkényesen torzító nyugati mainstream pártok világát.

 

Ha mégsem, akkor folytatódik az, amit eddig láttunk. Maradnak a demokráciáról szónokló progresszív önkényurak, a sajtószabadságról papoló hazug bértollnokok, a migráció kezeléséért kardoskodó, de embercsempészekkel lepaktáló politikusok, a jogállamiságért verekedő, de teljesen korrumpálódott EP-képviselők. És marad a migrációs paktum tagállamokat megsarcoló diktatúrája is…

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.