Nyitókép: pomona.edu

 

A legutóbbi amerikai elnökválasztáskor hosszú hónapokig polemizáltak arról, hogy történhetett-e választási csalás vagy sem. Igazi ínyencségnek számítottak azok a szavazatok, amelyek mögött álló személyek már halottnak voltak nyilvánítva.

 

Az Amerikai Egyesült Államok évszázadokon keresztül törekedett arra, hogy a szabad világ élharcosa és a demokrácia mintapéldája, a remény országa lehessen. Ez a törekvés hitelesnek és megalapozottnak bizonyult – eltekintve az utóbbi évtizedektől, amikor egyre több alkalommal kérdőjelezték meg, demokratikus-e más országokban önjelölt békefenntartóvá válni, háborúkba avatkozni, amit a helyiek csak „felületesen” beavatkozásnak neveznek. Ebben ugyan felmentésként hathat a tény, hogy az iraki, afganisztáni ambíciók teljesen más szerepkörből születtek: akkor ugyanis Amerika a világrendet kívánja szavatolni, nem éppen demokratikus módszerekkel.

 

Nézzük csak a demokráciát, a transzparenciát, amelyet oly gyakran kritizál a nagyhatalom, ha épp nem magáról van szó. Mondjuk épp a választások esetében. Amerika szívesen segít abban is, hogy megfigyelőket küldjön a választások lefolytatásakor olyan országokba, ahol bizonytalannak látja az egyetértést az amerikai demokratikus gondolkodással kapcsolatban.

 hirdetes_810x300  

 

Nem tudni, hogy mit szólna ahhoz, ha ezen megfigyelt országokban mondjuk, úgy szavazhatnának a választópolgárok, hogy nem kell felmutatniuk fényképes igazolványt, vagy egyáltalán semmilyen igazolványt. Nem kell ahhoz alkotmányjogásznak lenni, hogy átgondoljuk, lehet-e ilyen módon visszaélni a szavazatokkal. Ennek ellenére az eljárás bevált a gyakorlatban. Tudják, hogy merre? Mutatom:

 

Ezekben az államokban nem kell fényképes igazolvány, elég pl. egy gázszámla is:

 

Alaszka

Arizona

Colorado

Connecticut

Delaware

Iowa

North Dakota

Utah

Virgina

West Virginai

Wyoming

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai, ahol elnökválasztáskor semmiféle azonosításra nincs szükség:

 

Washington

Kalifornia

District of Columbia

Maine

Maryland

Massachusetts

Minnesota

Nebraska

Nevada

New Jersey

Új-Mexikó

New York

Oregon

Pennsylvania

Vermont

 

 

Amerikában 335 millió választópolgárból 113 millió választópolgárnak nem kell magát fényképes igazolvánnyal igazolnia a szavazata leadásánál.

 

Micskó András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.