Egészség rovatunkban ezúttal a folyadékpótlás fontosságáról ejtünk szót, mely a meleg napokban különösen aktuális, de kitérünk az egyes folyadéktípusok hasznosságára is. Jótanácsok kánikulában Rajtár Deák Mártától.

Nyáron, a  nagy melegben fokozottan figyelnünk kell a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra. A meleget pár napig jól tűri a szervezetünk, huzamosabb idő  után azonban  a legerősebbek is kimerülhetnek. Az emberi test tömegének több mint a fele víz. Felnőtt férfiaknál 60 %, nőknél a nagyobb testzsírszázalék miatt 50 %.

Egy átlagos testsúlyú, 70 kilós ember teljes víztartalma kb. 42 liter, melyből 28 liter a sejteken belül és 14 liter a sejteken kívül helyezkedik el. A sejten kívüli térben a nátrium-kloridok tartják fenn az egyensúlyt, így izzadás során ezekből az ionokból keletkezik a legjelentősebb veszteség.

A víz fontos szerepet játszik testünk hűtőrendszerében, a szöveteken keresztül tápanyagokat szállít, és a vér megfelelő koncentrációját biztosítja.

folyadek
Kép: nlcafe

A szervezetnek a hőszabályozás érdekében kiegyensúlyozott folyadékbevitelre-és leadásra van szüksége. Ha az izzadsággal elvesztett folyadékot nem pótoljuk megfelelően, a folyadékvesztés (dehidráció) tünetei jelennek meg: fáradtság, étvágycsökkenés, kipirült bőr, fejfájás, görcsök, testhőmérséklet emelkedés, sötét, erőteljes illatú vizelet, szapora légzés.

A szomjúságérzet a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. Nyáron, a napi ajánlott 1,5 – 2 liter folyadékbevitel megnövekszik 3 literre is. Természetesen ez a mennyiség függ a munkavégzés típusától, továbbá az edzések intenzitásától, hosszússágától. A folyadék pótlására ideális az ásványvíz, izotóniás italok, világos tea, friss gyümölcslé, limonádé, citromos víz. Érdemes a különböző italokat váltogatnunk, így elkerülhetjük, hogy ráunjunk az ízekre.

Ne egyszerre igyunk nagy mennyiséget, inkább kortyonként. Jó, ha tartunk magunknál fél literes flakont, amit mindig újratölthetünk.

Nézzük meg, a különböző folyadéktípusok miért hasznosak!

 hirdetes_300x300  
asvanyviz
Kép: richpoi.com

Ásványvíz

Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort, hidrogénkarbonátot, mely ásványok nagyon kedvezőek. Szinte minden ásványvízben található nátrium és klór, ezért érdemes arra figyelni, hogy alacsony, 20 mg / liter alatti legyen a víz nátriumtartalma. A nátrium mennyiségére a túlzott mértékű sófogyasztás miatt érdemes figyelni. Az ásványvizet étkezések között ajánlott fogyasztani.

Tej és kakaó

A tejnek kiemelt jelentősége van, mely elsősorban a magas fehérjetartalomnak köszönhető. A csökkentett zsírtartalmú tej az egyik legkedvezőbb összetételű tápláléka az embernek. A kakaó szinte teljesen megegyezik a legtöbb szénhidrátital komponenseinek arányaival. Az alacsony zsírtartalmú csokoládés tej eleget tud tenni a folyadék és szénhidrát pótlására.

Izotóniás italok

Nevét onnan kapta, hogy az emberi sejtekben és vérben lévő sótartalommal megegyező mennyiséggel rendelkezik. Melyek sűrűsége a szervezetben megtalálható folyadéksűrűségnek felel meg. Ásványvízből nem tudunk annyit inni, mint amennyit elvesztünk az izzadtsággal, így egyedül az izotóniás ital fogyasztása eredményezhet pozitív elektrolit­ egyensúlyt. Az optimális sportital jellemzői: rögtön felszívódik a szervezetben, ízletes, kevesebb, mint 8% szénhidrátot tartalmaz, szénhidrátforrása a fruktóz, glükóz, maltodextrin kombinációt tartalmaz, nátriumot is tartalmaz, szénsav – és koffeinmentes. Izotóniás ital fogyasztására már az egy óránál rövidebb ideig tartó, de nagy intenzitású edzés vagy nagy melegben történő edzés során van szükség. 10 – 15 percenként 2dl. Házilag is készíthetünk izotóniás italt, vagy préselt gyümölcslé, víz és só hozzáadásával. 100 ml gyümölcslé és 600 ml víz, 1 – 1,5 g só arányban. Vagy bármilyen kedvelt gyümölcsös teát ízesítheünk sóval és cukorral. Ezeket előre elkészítve, szoba­hőmérsékletű állapotban ajánlott fogyasztani. Bármilyen csábító is, de kerüljük a jéghideg italokat, mivel hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztva gyomorgörcsöt is okozhat.

kóla
Kerüljük a koffeintartalmú italokat

Kerüljük a koffeintartalmú italokat

Ilyenek a kávé, kóla, energiatal. Ezek a cukros italokkal együtt épp az ellenkezőjét váltják ki, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását a szervezetből, a túl sok cukor pedig megköti a vizet, így fogyasztásától csak még szomjasabbak leszünk. Szintén kerülendő az alkohol fogyasztása, mivel stimulálja a vesét, ezért igen jelentős vizeletprodukció alakul ki.

Egyéb megoldások és jótanácsok a kánikulában

– folyadékpótlás mellett ügyeljünk az ásványi anyagok pótlására is. Ilyenkor főzhetünk kicsit sósabban, mint ahogy normál időjárás esetén ajánlott.

– étkézeseink legyenek könnyen emészthetőek. Ideális lehet joghurt, gyümölcs, zöldség, halféleségek, szárnyasok.

– részesítjük előnyben a párolt, grillezett fogásokat.

gorogdinnye
Nincs még egy ilyen magas víztartalmú gyümölcs, mint a görögdinnye .Kép: femina.hu

– az idény gyümölcsök közül érdemes a görögdinnyét megemlíteni. Nincs még egy ilyen magas víztartalmú gyümölcs. Érdekessége még, hogy cukortaralma miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Az izotóniás italok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel. Sőt, még a nátriummennyiségük is azonos. Folsav és B­ vitamin tartalma fontos az idegrendszer számára.

– az idény gyümölcsökből készíthetünk alacsony zsírtartalmú tejjel turmixot vagy gyümölcssalátát alacsony zsírtartalmú joghurttal.

A rovat korábbi cikkei:

1. Egyenes gerincet mindenkinek!

2. Így élvezz 5x naponta!

3. Teljes élet nagy pocakkal

4. Így tartsd vissza! – Jobb bent mint kint

5. Szüless újjá a Körképpel!

6. Tökéletes test és a crossfit

7. Minden, amit a futásról tudnod kell

Névjegy

Rajtár Deák Márta 1985-ben született Révkomáromban. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász diplomát, majd a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán okleveles rekreáció irányító képesítést szerzett. Jelenleg saját komáromi stúdiójában, a First Line Studio-ban tart csoportos, ill. egyéni órákat (kismama torna, gerinctorna, stretching, stb.). Emelett egy rehabilitációs központban gyógytornász, és személyi edzéseket is tart. Világ-és Európajnokságokon fitness model kategóriában mindig előkelő helyen szerepel.

Továbbképzések:

2007: Fit – Ball a fitnessben

2008: Fit – Ball a fizioterápiában

2008: Kineziológiai Taping technika

2010: Sportedző – Testépítés – Fitnesz szakág

2010: Fitnesz angol vizsga

2011: Személyi edző

2011: McKenzie terápia A kurzus

2012: Baba – mama, kismama torna

2013: GRAVITY Training System

2013: EasyTone Step

marti

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!