Kedden több órát töltöttünk el Andrej Kiska társaságában. A szlovák államfő dél-szlovákiai látogatása során térképeztük fel az ország első embere és a magyarok kapcsolatát. A Körkép helyszíni riportja Komáromból.

 

Szlovákiának ma olyan államfője van, aki miatt nem kell szégyenkeznie. Eddig ilyen szerencsénk nem volt, a cseheknek például most sincs.

 

Az első benyomások Kiskáról

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Kiskával még államfőjelöltsége idején nagyinterjúztunk, melyben több magyarokkal kapcsolatos kérdést is érintettünk. Akkori benyomásunk az volt, hogy az érzékeny témákat diplomatikusan kerülte, ugyanakkor a magyarokat alapból nem utasította el. Az elnökjelölt Kiska a választási kampányban is készséggel a Körkép-sátor rendelkezésére állt, amikor az egyik nyári szabadegyetemen szerveztünk államfőjelölti fórumot.

 

Azóta ő az ország első embere, hétfőn lesz egy éve, hogy elfoglalta hivatalát. Emlékezetes csatában legyőzve a népszerűsége csúcsán levő Robert Ficot, többek között a magyaroknak is köszönhetően.

 

IMG_0168

 

De mennyire megalapozott az a rajongás, ami a magyarok részéről kétségkívül övezi? Komáromban erre kerestük a választ.

 

Kiska államfőként hosszú hosszú hónapokon keresztül tudomást sem vett a magyarlakta területekről. Az N-napilap térképén jól látható, hogy Sliačtól (Szliács), Galántától délre még csak véletlenül sem tévedt.

 

Tisk
Az államfő hivatalos útjai. Kép: N-napilap-

 

Könnyen lehet, hogy a fokozódó kritika és morgás hatására (Kiskának vannak magyar tanácsadói, akik figyelik a magyarok hangulatát) döntött az államfő úgy, hogy végre ellátogat a magyarok közé.

 

IMG_0016

 

Reggel fél 9-kor érkezünk Komáromba. A lassan ébredező járási székhely központjában már minden elő van készítve. A kivezényelt városi és állami rendőrök a szokásos módon egymás közt magyarul, a kíváncsiskodók felé viszont már szlovákul beszélnek. Mindenki izgatottan várja az elnöki limuzint.

 

IMG_0020
Kiska érkezik. Kép: Körkép.sk

IMG_0023

 

Eljöttem bámészkodni, ilyen nem történik mindig“ – súgja oda az egyik, kerékpárját támasztó idősebb helyi néni a másiknak. A Klapka-tér megtelt, az emberek két oldalon sorakoznak Az előzetes programhoz képest Kiska szinte percre pontosan érkezik.

 

Isten hozta Komáromban!“ – fogadja őt a városháza előtt magyar nyelven Stubendek László polgármester. Néhány meleg kézfogás, kiosztott mosoly és kezdődhet a bő fél órás hivatalos program.

 

IMG_0026

 

A helyi sajtó szorgalmasan fotóz, élvezi a forgatagot. A kérdésekkel viszont már bajban vannak. „Ki fog kérdezni? 10.40-kor rövid brífínget tart, valakinek illene kérdezni is“ – halljuk fél füllel.

 

Kiska háromnegyed 11-kor meg is jelenik kíséretével, és röviden tájékoztat a városvezetéssel lezajlott tárgyalásokról. „Jöhetnek a kérdések„, mondja. A Pozsonyban megszokottakhoz képest furcsamód itt egyáltalán nincs tolakodás, így könnyen sorra kerülünk.

 

IMG_0040

 

Andrej Kiska kérdésünkre adott válaszát itt olvashatjátok:

 

Kiska Komáromban a Körképnek.

 

A brífing alig negyed órás, az államfő indul „elvegyülni“ a tömegben. A nép láthatóan szereti. Jobbra balra kapkodja a fejét, ahogy egyharmad részt szlovákoktól, kétharmad részt magyaroktól begyűjti a gratulációkat. Helyenként taps is felcsattan.

 

IMG_0051
Andrej Kiska a Körkép.sk kérdésére válaszol. Kép: Körkép.sk

 

Kiska rutinosan mozog. Tudja hova kell állni, jó érzékkel adja  az ideális fényképezési lehetőségeket. Nem hagy ki egyetlen kisgyereket sem, a biciklijeiket támasztó helyiekhez külön odamegy, az elnöki iroda emberei szorgalmasan osztják az aláírás kártyákat. Hétágra süt a nap, a hangulat is ragyogó.

 

Talán csak Stubendek László kicsit elveszett, lehetne aktívabb ott az államfő balján (Keszegh Bélának így nem lesz nehéz dolga legközelebb). Mentségére szóljon, hogy most ismerkedik csak a funkciójából adódó új helyzettel.

 

IMG_0055
A gyerekeket mindenhol kereste

 

IMG_0059
Ajándékokat is kapott

 

IMG_0078
Legyen üdvözölve városunkban

 

IMG_0080
Idegenvezetés

 

IMG_0082
Séta a belvárosban.

 

IMG_0095
Séta a belvárosban.

 

IMG_0106
Séta a belvárosban.

 

IMG_0110
Séta a belvárosban.

 

IMG_0118
Ki ez a bácsi? Kérdezték magyarul az ovisok.

 

Ľudovít Gráfel osztályvezető ellenben tökéletes idegenvezető, akinek a város a kisujjában van. Jöhet a Szent András templom, a Selye János Egyetem, majd a Tiszti Pavilon, és az egyetem diákjai.

 

Kiska hozza, ami egy államfőtől elvárható (elődei alatt az ilyesmi egyáltalán nem volt magától értetődő). Tiszti paviloni beszéde egész jó. A tanári szakma fontosságáról, a jövő menedzsereinek felelősségéről, eddigi eredményeiről, elképzeléseiről, terveiről beszél. Motiváló hatású, és ez a fontos.

 

IMG_0121
A rektor is fogadja

 

IMG_0133
Tárgyalás az egyetemen

 

IMG_0143
A SJE diákjai

 

IMG_0155
Kiska beszéde

 

Megelégedésünkre a városháza előtt feltett kérdésünkre a diákok előtt is visszatér.

 

Amikor ahhoz a részhez ér, hogy korábban menedzserként, az álláskeresők válogatásánál főleg azt nézte, ki melyik egyetemről jött, és bizony voltak egyetemek, melyek végzőseit rögtön félre is tett, a Selye János Egyetem rektora ezekben a pillanatokban zavartan feszeng.

 

A diákok értik az üzenetet. A fórum ennek ellenére jó hangulatban telik.

 

Zárásként még megkapja Tóth János rektortól az egyetem aranymedálját a szlovák-magyar kapcsolatokért kifejtett tevékenységéért, majd megy is tovább. Ebéd a helyi milliomosokkal, hajógyár, kajakosok…

 

IMG_0158

 

Két egymást követő nap Dél-Szlovákiában, melynek során az államfő protokolláris szempontból jelesre vizsgázott.

 

Van miről írni, van mivel illusztrálni. Rengetek gyerekkép, mosoly, kézfogás, jó benyomás, csillogó felszín.

 

A megelőlegezett bizalom

 

Andrej Kiska végre egy olyan államfő, akit Szlovákia megérdemel. Magyar szempontból viszont még csak megelőlegezett bizalmat élvez. Egyelőre ott tart, hogy elmondja: a vegyes lakosságú területeken nincs nemzetiségi probléma, a szlovákiai magyarok megélhetésével kapcsolatos konkrét felvetésekre viszont legfeljebb frázissal reagál.

 

Andrej Kiska előtt még van négy év. A magyarok által széles körben elfogadott államfővé akkor válhat, ha a közhelyeken, protokolláris szabályokon túl hajlandó lesz a felszín alá is  tekinteni. Ha legalább egy, magyar szempontjából nyitott kérdést előszed, és felmutatható eredményt produkál.

 

IMG_0031

 

Ennek kikényszerítése viszont rajtunk is múlik. Hogy a tapson, fotózkodáson, kézfogáson, mosolyon kívül többet is akarjunk. És képesek legyünk világosan elmondani azt is, hogy mik az elvárásaink.

 

Szeretnénk, hogy sikerüljön.

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!