Májusban múlt egy éve, hogy európai parlamenti képviselőket választottunk. Az azóta eltelt több mint 365 nap elég idő ahhoz, hogy értékeljünk. Ki hogy teljesített az első 14 hónap alatt Szlovákia 13 EP-képviselője közül? A Körkép.sk több mutató alapján értékelt.

Csáky Pál hátulról a negyedik, Nagy József előlről az ötödik. Már ami a szlovákiai magyar EP-képviselők aktivitását illeti. Legalábbis a parlamenti munka, azaz szavazás, felszólalás, kérdések és jelentések szerinti sorrend alapján.

Korábbi két cikkünkben a polgármesterek, megyeelnökök és önkormányzati képviselők fizetéseit vettük górcső alá. Ezúttal megnézzük, hogy az EP-s munka mennyit hoz a konyhára az egyes szlovákiai képviselőknek, illetve hogy euroképviselőink mennyire tesznek eleget munkakörüknek.

EP
A 13 szlovákiai EP-képviselő abszolút sorrendje a mepranking alapján. Nagy József az 5., Csáky Pál a 10. helyen tanyázik az első 14 hónap után.

Mindezt a mepranking értékelése szerint. Az EP-képviselők munkáját ezen az oldalon mi is ellenőrizhetjük. A lista különböző mutatók szerint rangsorolja őket.

Ki lóg a legtöbbet és kit hallani a leggyakrabban az Európai Parlamentben?

A képviselők törzshelye Brüsszel, de havonta egy hetet Strasbourgban töltenek a plenáris üléseken. Szlovákiának 13 EP-képviselője van. Hogy ki húzza közülük legkeményebben az igát, illetve mi tartozik a munkakörébe, kiderül a mepranking.eu grafikonjaiból.

 hirdetes_300x300  
ep1
A plenáris ülésen elhangzott felszólalások. Kép: TASR

Az EP-képviselők aktivitását értékelő program szerint a Smer-es Monika Flašíková Beňová a legtevékenyebb két kategóriában is: az Európai Bizottsághoz intézett kérdésekben, illetve a plenáris üléseken való felszólalások számában.

Mit csinál egy európai parlamenti képviselő?

Már három EP-választáson vagyunk túl, de még mindig nem igazán tudjuk a választ erre.

Nemcsak Nyugat-Európában, de például Magyarországon is jobban ügyelnek arra, hogy a választott képviselők ne sunnyoghassák el az öt évet. Éppen ezért készített a Körkép.sk-t is működtető Vox Juventae polgári társulás hiánypótló felmérést a szlovákiai európai parlamenti képviselők munkájáról.

A 2009 és 2012 júliusa közti időszakot számításba véve mélyreható kutatásunk eredménye itt olvasható.

Viszont a 2014-2019-es ciklusban ún. véleménye még nem volt, ezzel szemben magyar nemzetiségű képviselőtársai, Csáky és Nagy egy-egy alkalommal terjesztettek be véleményt előadóként a parlamentbe.

A parlamenti kérdések terén a helyzet a következő:

ep1
Parlamenti kérdések. Kép: TASR

Csáky és Nagy a kevésbé aktív képviselők táborát erősítik

A választók azt is leellenőrizhetik, hogy a képviselők mennyire becsületesen vesznek részt az üléseken, ami valójában alapvető kötelességük, és természetesnek kellene hogy legyen. Csáky Pál MKP-s EP- képviselő a második a parlamenti szavazásokon való jelenlét alapján, míg a Most-Hidas Nagy Józsefnek ebben a kategóriában a kilencedik hely jutott.

A plenáris üléseken viszont gyakrabban szólal fel a vegyespárti küldött, mint MKP-s kollégája. Csaknem az összes szavazáson jelent volt Vladimír Maňka és Csáky Pál.  Monika Smolková viszont 12 százalékban hiányzott.

ep1
Szavazásokon való részvétel. Kép: TASR

Az előadói munka nyomja a legtöbbet a latban

A képviselők természetesen igyekeznek megkérdőjelezni a tevékenységük összehasonlítására és rangsorolására irányuló kimutatásokat. Zuzana Gabrižová, az euractiv.sk munkatársa elmondta, hogy ezeknek a statisztikáknak a valóságalapja kérdéses. A számok mögött megbújó valóság ugyan számottevő lehet, de nem feltétlenül. Szerinte sokkal fontosabb azt megfigyelni, hogy hányszor és milyen témában voltak előadók az adott képviselők.

Nézzük:

ep1
Beterjesztett vélemények és jelentések. Kép: TASR

Az előadónak az a feladata, hogy elkészítse a konkrét törvényjavaslatot a plenáris ülés szavazásra. Ami azt jelenti, hogy neki van a legerősebb befolyása az adott javaslatra.

Az azonban, hogy az EP-képviselő előadó lehessen, nem csak a saját döntésétől függ, a képviselőcsoporttól -amelynek a tagja – is megbízást kell kapnia. Ebben a kátegóriában Ivan Štefanec bizonyult a legaktívabbnak, eddig négy esetben volt előadó, illetve árnyékelőadó.

És hogy mindezért mennyit tesznek zsebre?

A Plus 1 deň rangsora arra is kitér, mennyit keres egy EP-képviselő:

havi alapbér nettó 6250 EUR

+ 306 EUR napidíj (megj. ahányszor csak egy képviselő megjelenik Brüsszelben vagy Strasbourgban, és az aláírásával igazolja, hogy részt vett a parlament bármely tanácskozásán, megkapja az összeget.) – 10 nap után tehát további 3 060 EUR

+ havi 4 320 EUR irodára

+ havi 21 379 EUR asszisztensekre

+ évi 4 320 EUR szolgálati utakra

+ repülőjegytérítés

+ az orvosi kiadások 2/3-ának térítése

+ 5 év után további 2 évig folyósítják neki a havi fizetését.

epesek

Összeségében elmondható, hogy az egyes statisztikák, mint pl. a meprenaking. eu nem adnak teljes képet az EP-képviselők munkájáról. Célszerűbb tehát az alapján megítélni tevékenységüket, aktivitásukat, hogy a 2014 májusában általunk is karikázott képviselő megfelel-e az elvárásainknak, törekszik-e érdekeink átültetésére az európai uniós színteren.

(A cikkben szereplő adatok, rangsor és eredmények 2015. július 14-hez aktuálisak.)

Tóth Lívia

Forrás: aktuality.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!