Ma húsz éve, hogy Szlovákia legnagyobb vízierőművét tartósan üzembe helyezték Bősön, a bősi folyami gát részeként. A Szlovákia áramtermelésének 10 százalékát adó bősi erőmű óriási jelentőséggel bír. Léte mégis nem kevés feszültséget hordoz magában, mind Magyarország, mind a szlovákiai belpolitika vonatkozásában.

 

A Bősi Vízerőmű Szlovákia legnagyobb vízerőműve, egymaga képes annyi áramot termelni, mint az összes többi szlovákiai vízerőmű együttvéve.Megépítése 1,3 milliárd eurónak megfelelő csehszlovák koronát emésztette fel. A bősi gát összesen 196 millió köbméter vizet duzzaszt fel, 275 méter hosszan húzódik, mélysége 20 méter.

 

A bősi vízerőmű eredetileg a Bős-Nagymarosi Vízlépcső nevű projekt része lett volna. Ma Szlovákia legnagyobb vízerőműveként az ország áramtermelésének több mint 10 százalékát biztosítja be – általában. Tavaly ugyanis, a Szlovák Villamosművek honlapján közölt adatok szerint a bősi erőmű a szokásos kb. 2200 GWh helyett mindössze 448 GWh áramot termelt, amit rendszerinthárom hónap alatt is képes előállítani.

 

 hirdetes_300x300  
Untitled
Forrás: seas.sk

 

Visszaélés és hamisítás miatt nyomoz a rendőrség

 

Az állami kézben lévő Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat és az olasz ENEL energiacég többségi tulajdonában lévő Szlovák Villamosművek (SE) között köttetett, a bősi vízerőmű működtetéséről szóló szerződést a szlovák állam 2014 év végén felbontotta. Robert Fico kormányfő ezt akkor a kormány újraállamosítási szándékával indokolta.

 

Ennek következtében az erőmű működtetését 2015. március 10-én átvette a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat. Ugyanezen év júliusában a rendőrség házkutatást tartott a SE-nél. Jelenleg két esetben folyik büntetőeljárás: a SE privatizációja, és a bősi vízerőműben történt visszaélések kapcsán. Ez utóbbinál 5 vádemelésről számolt be rendőrség.

 

3-27ffc48575ce9a745389a9ffc5a014900c1bfd30_teraz_sk
Forrás: Teraz.sk

 

Az ügyek kapcsán Mikuláš Dzurinda egykori szlovák miniszterelnököt nemrég a rendőrségen hallgatták ki. Ide vontkzó cikkünket ide kattintva olvashatják el.

 

 

Hosszú vajúdás, nemzetközi vita és semmitmondó bírósági döntések

 

A bősi vízierőmű története 1956-ban kezdődött, mikor a KGST tagállamok határozatot hoztak a Duna komplex hasznosításáról – bármit is jelentett ez akkoriban. 1977-ben Magyarország és Csehszlovákia megvalósítási szerződést kötött a bősi, nagymarosi és dunakiliti vízlépcsők megépítéséről.

 

Magyarországon a kezdeti pozitív fogadtatás után azonban a heves ellenállásba ütközött a projekt. Egyrészt a földterületeik leértékelődésétől félő dunakanyarbeli telektulajdonosok, másrészt a környezetvédők támadták az elképzelést. A vízlépcső elleni fellépés a Duna Kör nevű szervezet megalakulásában csúcsosodott ki, amely (egyes vélemények szerint külföldi támogatással), rendszeres tiltakozásokat szervezett.

 

d8-piroska1034_balrad_com
A Bős-Nagymaros elleni tiltakozások fő szervezőjének, a Duna Kör egyik tüntetése 1985-ben. Forrás: Balrad.com

 

Ennek hatására az történt, hogy Magyarországaz 1990-es évek elején egyoldalúan felbontotta a szerződést. Egyesek ezt a fent említett aktivista csoportok tiltakozásának számlájára írták, de olyan vélemény is akad, hogy Magyarország a projekt finanszírozására Ausztriától kölcsön kapott forrásokat az államadósság fedezésére költötte le. A csehszlovák parlament 1991-ben a nagymarosi vízierőmű nélküli „C” verzió mellett hozott határozatot, és Magyarország ekkor lépett vissza egyoldalúan a szerződéstől.

 

vystavba-Gabcikovo-Vodne-dielo (2)
Gátépítés. Forrás: Topky.sk

 

A Csehszlovákia végül önkényesen, és az államközi szerződést megsértve 1992-ben októberében Dunacsúnynál elterelte a Duna folyásvizének 83 százalékát, ami jelentős gazdasági, árvízvédelmi és környezeti károkat okozott a Duna túlpartján elterülő Szigetköznek.

 

A bősi folyami gát építésének munkálatai 1992-ben. Egyoldalú szerződésfelbontás egyoldalú elterelés követte. Forrás: Nol.hu
A Duna folyásvizének elterelési- munkálatai 1992-ben. Egyoldalú szerződésbontás egyoldalú lépés követte. Forrás: Nol.hu

 

A Hágai Nemzetközi Bíróság elé vitt vita máig nem zárult le. 1997 szeptemberében a bíróság ugyan kimondta, hogy mindkét fél jogtalanul járt el, de semmire sem kötelezte egyik országot sem.

 

Hatalmas károk Szigetköz élővilágában

 

A Duna folyásvizének elterelése az új mederbe jelentős környezeti károkat okozott a határ túloldalán elterülő Szigetközben. Limp Tibor, magyarországi erdőmérnök által közzétett tanulmány szerint az öreg meder kiszáradása miatt a talajvíz szintje 2-3 métert csökkent, néhány száz hektáron száraz területek alakultak ki, a növényzet fejlődése 20-30 százalékkal esett vissza. Dunakiliti környékén és az egész Felső-Szigetközben nagymértékű az erdőpusztulás.

 

A fakitermelés visszaesett, mivel a fa szállítása 80 százalékban vízi úton történt, erre azonban nem volt lehetőség a folyó elterelését követően. Új, szárazföldi utakat építettek, ám ezzel párhuzamosan megjelentek az illegális szemétlerakatok, a munkagépek jelenléte pedig a vadállomány csökkenését okozta.

 

p3070001_gurgyo_bloglap-hu
Forrás: gurgyo.bloglap.hu

 

Bár jelenleg sincs kilátás arra, hogy Szlovákia és Magyarország megoldja a Bős-Nagymarosi Vízlépcső kérdésének ügyét, előbb utóbb azonban valaminek történnie kell. Magyarország ivóvízkészletének 94 százaléka származik külföldről (beleértve Szlovákiát is), vagyis ennek a függőségnek kezelése létfontosságú számára.

 

A másik ok, ami miatt a víz kérdése biztosan fel fog értékelődni, az a migránsválság. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az észak-afrikai, közép- és közel-keleti konfliktusok jelentős részét a vízhiány okozza, amely elveszi az emberektől megélhetésük forrását, a földet.

 

„…nem szabad elfeledkezni arról a klímaváltozásról sem, amely a leglátványosabban Szíriában hatott, ahol is az állatállomány néhány év alatt lényegében kipusztult a vízhiány és a forróság miatt. (A népesség pedig eközben folyamatosan nőtt.)”, írta Mádi László közgazdász a Magyar Időkben tavaly ősszel.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Seas.sk

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Mikuláš Dzurindát kihallgatta a rendőrség

 

 

Bugár: Magyarországnak és Szlovákiának egyezségre kell jutnia Bős ügyében

 

 

Fico nemzeti kincse

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.