Bár egyre közelednek a megyei választások, sok megyében még mindig homály fedi egyes pártok jelöltjeit. A Smer berkeiben egyre nagyobb a feszültség, mivel még nem tisztázott, hogy koalícióban indulnak, vagy saját jelöltet állítanak-e. Nyitra megyében azonban már körvonalazódni látszik a jelöltek leosztása. A legutóbbi hírek szerint a Most-Híd jó eséllyel a Smerrel és az SNS-szel lép szövetségre a megyei megmérettetésen. 

 

Smer-kritikus volt smeres

 

Hétre növekedett a Nyitra megyében bejelentkező megyefőnök-jelöltek száma, múlt héten ugyanis Renáta Kolenčíková, megyei és városi képviselő is jelezte, ringbe száll a megyefőnöki posztért. Kolenčíková, aki 16 évig a Smer színeiben politizált, most függetlenként indul, kampányának egyik sarokköve pedig várhatóan egykori pártjának kritizálása lesz városi és megyei szinten egyaránt.

 

 hirdetes_300x300  

A SITA értesülései szerint Kolenčíková szervezetten kíván kampányolni azzal, hogy olyan független képviselőjelölteket állít maga mellé, mint például az egykori futballista és jelenlegi megyei képviselő Ľubomír Moravčík.Kolenčíková egyelőre az egyetlen női jelölt a megyében, ami szintén számíthat.

 

A legnagyobb kormánypárt egykori Nyitra megyei titkára tavaly ősszel hívta fel magára figyelmet, amikor a Denník N szlovák napilapnak nyilatkozva élesen kritizálta a Smert, a pártstruktúrát és Robert Fico miniszterelnököt.

 

„(…) Csalódást okozott a korrupcióval és a klientelizmussal és azzal, ami körülötte történik. Nagyon. Mikor hallgatom, miket beszél, arra gondolok: Atyaúristen, te elhiszed, amit mondasz? Te tényleg elhiszed, amit az embereknek mondasz? (…)”

 

mondta akkor Kolenčíková. Kijelentései miatt a Smer perrel fenyegette meg.

 

Renáta Kolenčíková: A Smer úgy végzi, mint a HZDS és az SDKÚ

 

Belica már nagyban kampányol

 

Milan Belica jelenlegi megyefőnök szintén jelezte, hogy újra megméretteti magát, ő már most is teljes gőzzel kampányol – az egész megye tele van óriásplakátjaival, arról nem is beszélve, hogy idén komolyan megemelte a megyében jóváhagyott támogatási csomagok összegét. Belica mögött eddig a Smer állt, a kérdés, hogy ez mennyiben változik.

 

Belicát legutóbb a SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, NOVA, MKP és OKS koalíció által támogatott Tomáš Galbavý egykori SDKÚ-s politikus szorongatta meg, aki 2015-ben átpártolt a Bugár Béla vezette Most-Hídhoz. A Galbavý és Belica közötti párharc 55,61:44,38 arányban dőlt el Belica javára.

 

Egyelőre az sem kizárt, hogy a Most-Híd újra Galbavýt indítja megyefőnök-jelöltként, ám ez a forgatókönyv csak akkor elképzelhető, ha a párt nem lép koalícióra az SNS-szel és a Smerrel. Mindenesetre a Most-Híd egyéni jelöltállítása megoszthatja a magyar szavazatokat Nyitra megyében.

 

Farkas Iván a Körképnek: Magyar elnökjelöltként indulok Nyitra megyében (Interjú)

 

A smeresek aggódnak

 

A SME szlovák napilap értesülései szerint a Smerben nagy a nyugtalanság. A tagság arra panaszkodik, hogy késnek a kampánnyal. A párt megyei titkára Tibor Glenda megerősítette, hogy Nyitra megyében kizárólag a Most-Híddal és az SNS-szel folytatnak koalíciós egyeztetéseket. A vegyespárt tehát a jelek szerint jó eséllyel parlamenti koalíciós partnereivel lép szövetségre.

 

Ez persze koránt sem annyira egyértelmű, a problémát az SNS jelenti, amely nemrég bejelentette, mindenhol saját megyefőnök-jelöltet szeretne állítani. A smeresek most igyekeznek rábírni Andrej Danko pártját, hogy értékeljék át álláspontjukat. Elméletileg augusztus 7-ig kell döntésre jutniuk.

 

A fentiekből annyi biztosan leszűrhető, hogy sokesélyes megyei kampányra számíthatunk, ha valóban ilyen sok párt és jelölt méretteti meg magát. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Farkas Iván személyében az MKP saját magyar jelöltet indít. Kotlebáék pedig Besztercebányától nyugatra terjeszkedve az ĽSNS alelnökét, Milan Uhríkot küldik versenybe.

 

Megyei választások: Amit eddig a jelöltekről tudni lehet (Összefoglaló)

 

Körkép.sk

Nyitókép: pluska.sk

 

Megyei választások: Pozsonyban favorit-koalícióban indul az MKP

 

Megegyeztek: Mégis lesz ellenzéki összefogás az őszi megyei választásokon

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!