Ondrej Dostál parlamenti képviselő és az OKS elnöke ma nyílt levélben szólította fel a főügyészt, hogy a főügyészség vizsgálja felül a rendőrség azon döntését, hogy Vladimír Mečiar egykori kormányfő ellen nem emel vádat hatalommal való visszaélés miatt az amnesztiák ügyében. A levélről az OKS hivatalos honlapján is tájékoztatott. 

 

A rendőrség a múlt héten jelentette be, hogy nem emel vádat a volt kormányfő ellen, mert az amnesztiák ügye elévült.

 

Dostál arra is kérte a Főügyészséget, hogy biztosítsa be a megfelelő jogorvoslatot, mivel „evidens, hogy amit a rendőrség elévültnek nyilvánított, semmiképp sem lehet az”.

 hirdetes_300x300  

 

Ondrej Dostál egyébként a parlament alkotmányjogi bizottságának tagja. Meggyőződése, hogy a rendőrség téved.

 

„Az az álláspont, miszerint a feltüntetett eljárás, még ha bűncselekmény is volt, már elévült, az én véleményem szerint helytelen. A mečiari amnesztiák eltörlését lehetővé tevő 71/2017 sz. alkotmánytörvény is világosan kimondja, hogy az eltörléssel nem csak hogy megszűnik az összes jogi akadálya az amnesztiát kapott egyének perbe fogásának, de egyúttal azt is megállapítja, hogy ezen jogi akadályok fennállásának időtartama nem számolható hozzá a vonatkozó bűncselekmények elévülési idejéhez”

 

magyarázza a levélben Dostál.

 

Ha az ellenzéki parlamenti képviselőnek igaza van, akkor nyilvánvaló, hogy a rendőrség hibát vétett, vagyis nem hivatkozhat elévülésre, hogy elkerülje a Mečiar elleni eljárás elindítását. Fontos adalék, hogy a volt kormányfő nem egyszerűen a szándékosan zátonyra vitt népszavazás és ifj. Michal Kováč elrablásának ügyében érintett, hanem olyan bűncselekményekben is, amelyek

 

„összefüggnek  a referendum előkészítésével kapcsolatos bűntettekkel 1997. május 23-24-ére vonatkozóan, és amelyek ifj. Michal Kováč (…) 1995. augusztus 31-i elrablásával is”

 

Dostál levelében azt írja:

 

„Ez az összefüggés jól felismerhető. A mečiari amnesztiák eltörlésével a vádemelés jogi akadályai elhárultak, és a jelen pillanatig sem kezdődött meg az elévülési idő”

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Nem indul eljárás Mečiar ellen az amnesztiák ügyében – elévült az ügy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!