Még mindig nem lehet tudni, hogy kitől vásárolta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke azt a telket, amelyet aztán félmilliós haszonnal adott tovább a Nemzeti Autópálya Társaságnak.

 

„Ezt a kérdés Bugárnak tegyék fel” reagált a nyáron Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter a Denník N szlovák napilap erre vonatkozó kérdésére. Akkor azt ígérte, ő is rákérdez a pártelnöktől, ám azóta sem érkezett válasz.

 

Nagy nyereség átláthatóság nélkül

 

 hirdetes_300x300  

A botrány még tavaly pattant ki, mikor a Plus Sedem Dní hetilap közölte, Bugár Béla 2005-ben 25 ezer euróért vásárolt telket az R7-es nyomvonala alatt, amit aztán 525 ezer euróért adott tovább az államnak.

 

A Denník N később azt is kiderítette, hogy a Most-hídhoz szorosan köthető személy, Hideghéty Ferenc és Gál Gyula is busás haszonra tettek szert az Úszorhoz közeli telkek eladásával. Hármójuk telkei egymás mellett helyezkedtek el.

 

Hideghéty 2003 és 2007 között volt a Szlovák Földalap igazgatója, tisztségébe a Most-Híd jelöltjeként került.

 

Újabb fejlemények Bugár telekbizniszével kapcsolatban: nem csak ő járt jól

 

Kéz kezet mos

 

A történet nagy port kavart, a gyanút Bugárnak sosem sikerült eloszlatnia, sőt. Mivel Bugár ügye súlyos kérdéseket vetett fel, idén márciusban az ellenzék javaslatot nyújtott be a parlamentben arra vonatkozóan, hogy Érsek hozza nyilvánosságra kiknek fizetett az állam összesen 400 millió eurót a leendő Pozsony melletti autópálya és a Dunaszerdahely felé vezető gyorsforgalmi út nyomvonalán található telkekért.

 

A kormány a javaslatot természetesen leszavazta, arra hivatkozva, hogy védeni kell az eladók személyes adatait. Ez az érvelés azért sántít, mert a Szlovák Közútkezelő Társaság például folyamatosan közzéteszi a telekszerződéseit, a szerződések pedig – amelyekből több mint 5000 ezer van – illeték fejében kikérhetőek a telekkönyvi nyilvántartásból.

 

Bugár Béla tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette az államfő adóügyével kapcsolatban, hogy „Fel kell fedni az ügy teljes hátterét”. Nyilván a kormányt gyakran kritizáló Andrej Kiska államfőt a vegyespárt vezére más mérce alapján ítéli meg, mint saját vagy koalíciós partnereinek kétes ügyeit – Bašternák, Kaliňák, Plavčan, Lajčák, Kostka.

 

A képviselők elutasították Bugár telekbizniszének nyilvánosságra hozatalát

 

Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!