’Egyforma termékminőséget mindenkinek’ címmel tartanak ma találkozót Pozsonyban a V4-ek kormányfőinek valamint az összes EU-s tagország képviselőinek és uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

 

A pozsonyi várban találkoznak ma EU-s tisztségviselők, hogy a kettős termékminőségről tanácskozzanak. Robert Fico kormányfő a találkozótól azt várja, hogy sikerül nyomást gyakorolni az érintett európai intézményekre, és hogy az  Európai Bizottság vázolja, milyen megoldásokat kínál a termékek kettős minőségének területén.

 

Fico a napokban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem tapasztalnak kellő mértékű nemzetközi megmozdulást az ügyben, akkor Szlovákia egyoldalú lépéseket fog tenni. Ilyen lépés lenne például a szlovák termékek szabadabb beszállítása a közétkeztetésbe. Ugyanakkor a szlovák kormányfő kész akár európai szintű polgári kezdeményezést is indítani az ügyben, mint mondta „játszva” összegyűjtene egymillió aláírást.

 

 hirdetes_810x300  
Pozsony, 2017. október 13.
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b3) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b2) a kettõs termékminõség gyakorlatának megszûntetéséért tartott uniós találkozó elõtt a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Robert Fico kiemelte, hogy mindenképpen azt szeretné, ha Viera Jourová európai biztos megmondaná, hogy milyennek kellene lennie a módszertannak, hogy a tesztek és az eredmények kétségbevonhatatlanok legyenek.

 

A tanácskozás előreláthatólag a kora délutáni órákban a V4-es kormányfők sajtótájékoztatójával ér véget.

 

Fico, mint a kettős minőség eltörlésének élharcosa

 

A szlovák miniszterelnök nem először helyezi kilátásba, hogy önálló lépéseket tesz a kettős minőségű termékek ellen vívott harcban. Nyáron a visegrádi országok szószólójaként találkozott Jean-Claude Junckerrel. A találkozó előtt Fico kijelentette, hogy akár a külföldi termékek a szlovák piacokon való korlátozását is meglépi, ha nem születik a Junckerrel való találkozón gyors megoldás, ám ez a harci szellem csak addig tartott ki, míg le nem szállt a gépe Brüsszelben.

 

A találkozó eredményessége enyhén szólva is vitatható volt. Juncker nem tett semmilyen konkrét ígéretet azon kívül, hogy foglalkozni fognak a témával.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Nyitókép: pravda.sk

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Eltérő minőségű élelmiszerek: ilyen lenne a többsebességes Európa?

 

Fico-Juncker találkozó: A szlovák kormányfő konkrét eredmény nélkül kénytelen hazatérni Brüsszelből

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!