A szlovákiai diákok iskolai teljesítménye fokozatosan gyengül és a rosszabbak közé tartozik a nemzetközi felmérések szerint. Ezt a PISA (Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérési Program) 2015-ös felmérése is igazolta, ahol a szlovákiai tanulók átlagon aluli eredményeket értek el.

 

A felmérésen 463 pontot szereztek, ez az izraeli, görög és csilei lurkók eredményével hasonlítható össze. Szövegértésben például már csak Mexikó és Törökország teljesít gyengébben Szlovákiánál.

 

A PISA a matematikai, olvasási, tudományos és pénzügyi ismereteken kívül vizsgálta a csapatmunkán alapuló problémamegoldás teljesítményét is. E területen a szlovák diákok a 2012-es felméréshez képest 25 ponttal estek vissza, vagyis egyre rosszabbul teljesítenek.

 

 hirdetes_300x300  

„Tény, hogy Szlovákia folyamatosan azon országok közé tartozik, ahol átlagon felüli mértékben befolyásolja a diák szociális-gazdasági háttere iskolai teljesítőképességét. Ez azt jelenti, hogy iskolahálózatunk nem karolja fel megfelelően a hátrányos helyzetben lévő gyermekeket, akik nem kapnak elég ösztönzést otthon a szülőktől. Ráadásul az ilyen diákok aránya a diáklétszám keretén belül egyre nő”

 

mondta a SITA hírügynökségnek Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter. Hozzátette, fontos tényező az is, hogy a gyermekek belső motivációja és önbizalma is gyengült az elmúlt években.

 

A tudományokkal szemben például visszaesett a gyermekek érdeklődése, nem kívánnak vele olyan mértékben foglalkozni, mint korábban, mert nem „okoz nekik személyes örömet”, ha azzal foglalkoznak.

 

A PISA-felméréseket háromévente tartják, összesen 72 országban, 540 ezer 15 éves diák bevonásával. Szlovákiában 292 iskola 6350 diákja vett részt benne, köztük szakközépiskolások és gimnazisták is.

 

A témában számos cikk jelent meg a Körképen, íme, a leginkább ide vonatkozók:

 

Matematika, szövegértés és tudomány: Térképre rakták a szlovákiai oktatásügy teljesítményét

 

Lesújtó eredményeket hozott a legújabb PISA-felmérés

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (III.) – Alapiskolák rangsora: Hihetünk az összesített listáknak?

 

Körkép.sk, sme.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!