A 2016-os választások előtt a végrehajtási amnesztia bevezetése Boris Kollár és a Sme rodina témája volt, amit akkor a szakértők és a politikai versenytársak populizmusnak vagy megvalósíthatatlannak neveztek. Ezzel szemben már csak pár napot kel várni, és Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter a Koalíciós Tanács elé terjeszti az 1,8 millió végrehajtási eljárás megszüntetéséről szóló javaslatot.

 

Szlovákiában összesen 3,7 millió végrehajtási eljárásról szóló végzés hever a bíróságok asztalain. A legtöbben a rendőrségnek, a Szociális Biztosítónak (131 ezer adós összes 670 millió euróval tartozik) vagy az egészségbiztosítóknak tartoznak. Sokan inkább munkanélküliek maradnak és/vagy feketén dolgoznak, hogy ne veszítsék el jövedelmük nagy részét.

 

A miniszterasszony a javaslat részleteit egyelőre nem árulta el, így a törvény kezdeményezettjeinek köréről nem sokat tudunk. Becslések szerint az összes végrehajtási végzés felét állítanák le.

 

 hirdetes_300x300  

„Az amnesztia meggyorsíthatja az olyan végrehajtási eljárásokat, amelyek során egyetlen eurót sem sikerült behajtani. Le kell zárnunk a múltat. Ha nem tesszük meg, újabb tíz évig magunk előtt görgethetjük ezt a terhet”

 

indokolja az javaslatot Žitňanská.

 

A végrehajtók a nyugdíjasokat sem kímélik

 

Magáncégek saját megoldást kínáltak fel

 

Az amnesztia kizárólag az állam követeléseire vonatkozhat, ha valaki magáncégnek vagy személynek tartozik, a javaslat elfogadása sem menti fel a végrehajtás és a fizetési kötelezettség alól.

 

Ám volt már arra példa, hogy nem állami intézmények is amnesztiát hirdettek. A Dôvera egészségbiztosító, amely a Penta befektetőcsoport érdekeltségébe tartozik, saját megoldással rukkolt elő: ha az adósok a tavalyi év végéig megfizették a tartozás felét, a végrehajtási eljárást leállították, a költségeit pedig a biztosító átvállalta.

 

A Dôvera kezdeményezése csak nemrég zárult le, egyelőre nem értékelték ki, ezért óvatosan nyilatkoznak az ügyben.

 

„Felszólításunkra több mint 4000 adósunk válaszolt. Az általuk befizetett összeg nagyságát néhány napon belül megtudjuk”

 

idézte a SME napilap Branislav Chmelárikot, a biztosító szóvivőjét.

 

Danko elengedné az adó- és járuléktartozásokat. Az ellenzék egy része is támogatja

 

Mi lesz a költségekkel

 

A Žitňanská-féle amnesztia egyik fő kérdése, hogy a több százmilliós tartozások elengedése mellett mi legyen a végrehajtók és bíróságok díjával. Azok kifizetése ugyanis eléggé megdrágítja az amnesztia költségeit. A KDH számításai szerint, csak a végrehajtók díja 30-50 millió euróba kerülne.

 

A Koalíciós tanácson nem csak ezért várható parázs vita. A most-hidas minisztérium ugyanis a smeres pénzügyi és belügyi tárcára is kiterjesztené az amnesztiát. Arról nem is beszélve, hogy az végrehajtók kamarája már most tiltakozik bármi hasonló intézkedés ellen.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!