Tavaly november 22-én írták az ötödikosztályosok a Tesztelés 5-ként is emlegetett tudásfelmérőt, vagy monitor tesztet. A felmérőben országszerte 1481 alapiskola 45 080 diákja vett részt. Összesen 2840 magyar ötödikes írta meg a felmérőt, 126 magyar és 13 vegyes tannyelvű iskolából.

 

Tavaly az uniós források kétes felhasználása körüli botrányok miatt minisztercsere történt az oktatásügyi minisztériumban, és Peter Plavčan tárcavezetőt Martina Lubyová váltotta a minisztérium élén. A változás után nem sokkal kiderült, hogy nincs pénz az országos szintű ötödikes tudásfelmérőre, ezért Lubyová csak szúrópróbaszerű tesztelést akart megvalósítani. Végül sikerült megfelelő mennyiségű forrást átcsoportosítani, így mégis megvalósulhatott a tesztelés.

 

A Tesztelés 5 eredményeit egyébként nemzetközi szervezetek is figyelik, bár nem olyan hangsúllyal, mint a kilencedikesek tudásfelmérőjét, a Tesztelés 9-et.

 

 hirdetes_300x300  

 Matematika: A leszakadó régiókban élő gyerekek teljesítettek leggyengébben

 

A matematika tesztek szlovák és magyar nyelven is rendelkezésre álltak. A Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) sajtóközleménye szerint 2839 diák töltötte ki magyarul a matektesztet, ami az összes diák 6,3 százalékát jelenti.

 

A matematika országos átlageredménye 65,5 százalék, ettől viszonylag lemaradva teljesítettek a magyar iskolák diákjai, 53,2 százalékos eredménnyel. Bár nem elérhetőek külön a nemzetiségi és szlovák iskolák eredményei, a járási lebontásnál tisztán kivehető, hogy a 16 magyarlakta járásból csak három teljesített átlagon felül matematikából (a Szenci, a Nyitrai és a Vágsellyei járás), és az öt legrosszabbul teljesítő járás közül három magyar (Rozsnyói, Rimaszombati és Nagyrőcei járás, mindhárom 50 százalék alatti eredményt produkált).

 

Összesen 1742 hátrányos helyzetű diák töltötte ki a matematika teszteket, a régiók leszakadása itt rendkívüli mértékben megmutatkozott: az ő átlagos eredményük 27 százalék (!) volt.

 

További részletek az alábbi táblázatban.

 

A szlovák nyelv és irodalom teszteket 42 230 diák töltötte ki, az átlagos eredmény 62,8 százalékos volt. Míg matematikában a fiúk, szlovák nyelvben a lányok teljesítettek jobban (65,6 százalék, szemben a fiúk 60,1 százalékával). További érdekesség, hogy az állami iskolák eredményei (62,3 százalék) elmaradnak a magániskolák (69,5) és az egyházi iskolák (68,5) eredményeitől.

 

Jól megy a magyar

 

Magyar nyelv és irodalom tesztet összesen 2839 diák töltött ki. Az átlagos eredmény 64,2 százalék volt. Itt a lányok és fiúk közti különbség még nagyobb volt (67,5 – 61 százalék a lányok javára).

 

A legjobban teljesítő magyar ötödikesek Nagyszombat megyéből (74,1 százalékos átlaggal) kerültek ki, a legkevésbé eredményesek Besztercebánya megyéből (46,7 százalékos átlaggal). Pozsony megye a második helyet foglalta el (70,9 százalék), Nyitra megye pedig még mindig átlag fölötti eredménnyel (69,1 százalék) a negyedik. A Kassa megyei diákok Besztercebánya megyéhez hasonlóan az országos átlag alatt teljesítettek (56,7 százalék).

 

Magyar nyelv és irodalom tekintetében kisebb különbséggel bár, de az állami iskolák eredményei (64 százalék) elmaradnak a magániskoláktól (67 százalék).

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (III.) – Alapiskolák rangsora: Hihetünk az összesített listáknak?

 

Összefoglalva

 

Összességében a magyar diákok valamelyest gyengébben teljesítettek a matematika teszteken, ugyanakkor az anyanyelvi nyelvtan és irodalom tekintetében jobban szerepeltek a többségi nemzet diákjainál.

 

A matematikai tesztek igazából nem a magyar oktatás színvonalát vitatják, hanem a regionális különbségek okozta társadalmi szakadék növekedésére utalnak, ami a tavalyi teszten még nyilvánvalóbban megmutatkozott, mint korábban.

 

Tény azonban, hogy a kevésbé leszakadó magyarlakta járásoknál is gond van a matekkal, a legalább 80 százalékra teljesítő diákok arányát tekintve az első magyarlakta járás, amely szerepel a listán, Szenc (cca. 65 százalék) 12. az országos sorrendben, a második Vágsellye, amely 27. összesítésben, majd Nyitra következik (a 33. országos hellyel).

 

A legtöbb magyar diákot számláló Dunaszerdahelyi járás csak az 54. a sorban. Még egyszer hangsúlyozzuk, ez a sorrend a matekból 80 százalékosan vagy jobban teljesítő diákok arányából áll össze.

 

Forrás: NÚCEM
Forrás: NÚCEM

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: poleblog.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!