Heteket tartózkodott Szlovákiában diplomata engedéllyel egy líbiai militáns csoport tagja, akinek kezéhez civilek vére is tapad. A hírt a Pravda szlovák napilap internetes kiadása közölte magasrangú kormányhivatalnokok információira hivatkozva.

 

Ibrahim Alemgalefta tavaly november elején érkezett a bécsi reptérre, ahonnan aztán Pozsonyba utazott. Több mint két hetet töltött Szlovákiában diplomata-engedéllyel. November 24-én még Pozsonyban ünnepelhette meg 56. születésnapját. Másnap aztán a rendőrség őrizetbe vette, és kitoloncolta.

 

A líbiai diplomataként Szlovákiába érkező Alemgaleftának sötét az előélete. A Pravda informátora úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_300x300  

„Egy közelebbről nem azonosított, Miszráta környékén tevékenykedő líbiai militáns csoport magasrangú katonájáról van szó. A csoportot terrorizmussal és a civil lakosság elleni támadásokkal gyanúsítják”

 

Kié a felelősség?

 

Az üggyel kapcsolatban a szlovák hatóságok nagyon óvatosan nyilatkoznak, ügyelve minden egyes szóra. A Védelmi Minisztérium szóvivője, Danka Capáková annyit mondott:

 

„A Védelmi Minisztérium Ibrahim M. I. Alemgalefta személyéről nem fog nyilatkozni arra való tekintettel, hogy az ügyben a Külügyminisztérium járt el”

 

Fico: a V4-ek 35-36 millió euróval támogatják a líbiai határvédelmet

 

A külügyi tárca sem volt éppen bőbeszédű. Mivel ők hagyták jóvá a diplomataengedélyt, kényes kérdéseket is felvethet Alemgalefta esete.

 

„A Külügyminisztériumnak nincs arra vonatkozó hatásköre, hogy értékelje a biztonsági fenyegetést jelentő Szlovákiában tartózkodó külföldi személyek mozgását és hollétét. Információt csak más szlovákiai illetékes hatóság kérésére adunk ki. A megszokott eljárás, hogy részletes információkat az esetekkel kapcsolatban nem adunk ki és nem is kommentálunk”

 

hangzik a Pravda érdeklődésére a külügyi tárca szóvivőjének nem túl tömör de annál semmitmondóbb válasza.

 

A rendőrség az előzetes közlés szerint csak jövő héten ad ki bővebb tájékoztatást az ügyben. A szlovák napilap falakba ütközött a pozsonyi líbiai nagykövetségnél is, az e-mailfiókjuk ugyanis az automatikus válasz szerint betelt, így nem áll módjukban válaszolni – átmenetileg.

 

Milliós tömeg vár Líbiában, hogy Európába induljon

 

A biztonságpolitikai szakértők szerint túl kevés információ áll rendelkezésre, hogy érdemben lehessen beszélni az ügy hátteréről. Milan Žitný azt hangsúlyozza, hogy az a líbiai legitim kormánynak, amellyel Szlovákia is tartja a kapcsolatot (mert kormányból a rendkívül megosztott országban több is van), nem szabadott volna egy ilyen hátterű embert küldenie diplomataként. Mindenesetre az eset jól illusztrálja a Líbiában uralkodó körülményeket.

 

Jaroslav Naď a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatója szerint több kérdés is felmerül az üggyel kapcsolatban:

 

„Kapott egyáltalán diplomata akkreditációt? Valóban katonai attasé volt, vagy még csak várta a kinevezést. Az is előfordulhatott ugyanis, hogy az illető már Szlovákiában volt, de még nem kapott választ az országtól [hogy attaséként akkreditálták]. (…) Hogyan jutott át a schengeni határon? Szerepelt egyáltalán valamilyen listán? Ha valóban terrorista volt, a rendőrség miért csak kitoloncolta, miért nem tartóztatta le?”

 

Líbia Moammer Kadhafi 2011-es likvidálása óta káoszba süllyedt. Több kormány áll szemben a hatalomért, az országban több militáns csoport gyakorolja a hatalmat, köztük az Iszlám Állam is. A partvidékeken virágzik az embercsempészet. Jelenleg Líbia a legfontosabb ugródeszka az Európába tartó migránsok számára.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!