Szlovákia annak érdekében, hogy hazacsábítsa a fiatal és a már tapasztalt kutatóit, tudósait, szakembereit, különféle ösztönző intézkedéseket vezetett be még két évvel ezelőtt. Ez alapján a fiatal, 40 év alatti szakemberek 10 ezer euróig kaphatnak támogatást, a magasan képesített, idősebb szakemberek pedig 50 ezer euróig.

 

Az elgondolás szerint programba bekapcsolódó intézményekben csak tavaly összesen 33 munkahelyet hoztak létre, melyekre várták a külföldön élő, dolgozó szlovák szakemberek jelentkezését. Elmondhatjuk, hogy még a fent említett összegek sem tudták vonzóbbá tenni a külföldre települt szlovák szakemberek számára a hazajövetel lehetőségét. Összesen 5 helyet töltöttek be a 33-ból.

 

Ha a két évet nézzük, akkor a programba 13-an kapcsolódtak be, így a projektre szánt keretet sem sikerült maradéktalanul kihasználni.

 

 hirdetes_300x300  

Erről az Oktatásügyi Minisztérium számolt be, amely egyben azt is jelezte, hogy a feltételek megváltoztatásával valószínűleg jobb eredményeket tudnának elérni.

 

A projektről

 

Az előző Fico-kormány még 2015-ben hagyta jóvá a programkiírást, mely szerint azok a fiatal szakemberek, akik külföldön végezték el tanulmányaikat, valamint azok a már gyakorlattal rendelkező, magasan képesített szakemberek, akik legalább 10 éve dolgoznak külföldön, ösztönző támogatás ellenében hazajöhetnek dolgozni, biztosítanak számukra munkát.

 

Agyelszívás: a külföldön tanulók fele külföldön is marad

 

Az ösztöndíj megítélésének egyik feltétele volt, hogy költözzenek vissza Szlovákiába, és kezdjenek el a közszférában dolgozni.

 

Megjegyezzük, hogy a szlovákiai átlagkereset 935 euró, ami jóval elmarad a fejlettebb nyugat-európai országokétól.

 

Nem tudják teljesíteni a terveket

 

Tavaly összesen 33 munkahely kialakítását tűzték ki célul, erre várták a jelentkezőket. Végül csak 5 pozíciót sikerült betölteni, ezeket is az egyes egyetemeken. Tavalyelőtt 8 állásra akadt jelentkező, ők különböző szlovák intézményeknél helyezkedtek el.

 

Egy kis ízelítő 2016-ból a felajánlott munkakörökből, forrás: vedatechnika.sk

 

A projekt során egyébként nem csak a szakemberek ösztöndíját fizetik, de esetenként azok kutatásait is hajlandók anyagilag támogatni. A célra elkülönített 1 millió euróból kevesebb mint a felét használták fel eddig.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium kifejtette, hogy a program érdekesebbé tételéhez meg kell változtatni annak paramétereit. Mérlegelik például a támogatáshoz való hozzájutás feltételeinek megváltoztatását és az ösztöndíj értékének megnövelését is.

 

HNonline.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!