Tizedik napja, hogy kiderült, Ján Kuciakot és jegyesét meggyilkolták nagymácsédi otthonukban, és valószínűleg pontosan két hete, hogy a gyilkosság megtörtént. Andrej Kiska a mai nap folyamán megkezdi a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal a jelenleg fennálló politikai helyzet stabilizálásáról.

 

 

21.01 – Pénteken újabb civil megmozdulás lesz Pozsonyban és Szlovákia több városában. Az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” megmozduláshoz több szlovákiai egyetem is csatlakozott, a legtöbb helyen a diákok kérésére rektori vagy dékáni szabadot adtak a hallgatóknak pénteken délutánra. Mutatjuk mely egyetemek csatlakoztak a megmozduláshoz:

 

Fotó: Denník N

 

 hirdetes_810x300  

18:20 – Antonino Vadala a Korzárnak adott interjút, ám a nyilatkozata több helyen is sántított. Az Aktuality.sk a hazugságokon alapuló állításait közelebbről is megvizsgálta. 

 

“Nem vagyok maffia”. Így hazudozott Antonino Vadala a Kuciak-üggyel kapcsolatban

 

18:00 – Az Európai Parlament különleges ellenőrző delegációt küld Szlovákiába. A delegáció Ficoval, Gašparral és Kiskával akar beszélni. Az ellenőrző delegáció a máltai újságírónő meggyilkolása után Máltára is ellátogatott, ahol keményen kritizálta az országot. A delegáció az újságírókkal, a politikusokkal, rendőrséggel és a főügyésszel is találkozik, valamint a tett helyszénére, Nagymácsédra is ellátogatnak.

 

17:33 – Pénteken országszerte megmozdulások várhatók. A Smer elhalasztotta holnapra tervezett nőnapi pártrendezvényét. A Most-Híd üdvözölte, hogy tárgyalóasztalhoz ül a három közjogi méltóság, miután Andrej Kiska elfogadta Andrej Kiska meghívását. 

 

16:15 – Andrej Kiska az elnöki palotában tart sajtótájékoztatót. Hamarosan bővebben jelentkezünk a délutáni felszólalások kapcsán. 

 

16:11 – A Most-Híd Országos Tanácsán lehetőségként tárgyalni fognak a kormányból való kilépésről is – a párt trencséni kerültei vezetője javaslatára – írja a DenníkN.sk

 

15:56 – Peter Pellegrini (Smer) kormányfő-helyettes átvette a megbízatást Andrej Kiska államfőtől a kulturális tárca ideiglenes vezetésére. Marek Maďarič (Smer) korábbi kultuszminiszter hétfőn adta be hivatalosan lemondását a Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása miatt. 

 

Pellegrini elmondta, hogy 4 név került szóba, aki a választási időszak végéig betölti a kulturális tárcavezető pozícióját, köztük Erik Tomášé, aki Robert Fico egyik tanácsadója volt. Pellegrini azonban hozzátette, hogy egyelőre még nem tudni, ki foglalja el majd a miniszteri posztot, mert „a Smernek nagyobb gondjai vannak, mint a kultuszminiszteri poszt betöltése”.

 

14:04 – Az OLaNO is támogatja az előrehozott választásokat. Igor Matovič ezt az Andrej Kiskával való hivatalos találkozó után nyilatkozta a sajtónak. Az OLaNO szerint

 

„A jelenlegi helyzetben az egyetlen igazságos megoldás az emberek megkérdezése. Az államfő osztja azon véleményünket, hogy a polgárok a legnagyobb hatalom az országban.”

 

Újságírói kérdésre válaszolva Matovič elmondta, hogy nem folytatnak semmilyen háttéregyezségeket a parlamenti képviselőkkel, ők nyíltan szeretnének hatni a koalíciós képviselők lelkiismeretére.

 

13:41 – Az Aktuality.sk információi szerint Andrej Kiska államfő nem vesz részt az Andrej Danko házelnök által kezdeményezett pénteki találkozón, amire Robert Fico már visszaigazolta jelenlétét. Danko azért hívta meg a másik két közjogi méltóságot, mert úgy gondolja, hogy szükséges kialakítani egymás közt a párbeszédet az országban uralkodó helyzetre való tekintettel.

 

13:30 – Megkezdődött a kormányülés, melyet korábban a miniszterek alacsony létszáma miatt későbbre halasztottak. Az ülésre megérkezett a gazdasági, és közlekedésügyi, a védelmi, a munkaügyi, a pénzügy- és a belügyminiszter, valamint Pellegrini kormányfőhelyettes is.

 

13:18 – „2006-ban Malina Hedviget brutálisan megverte két, vélhetően szélsőséges nacionalista, mert az akkor még egyetemista diáklány magyarul beszélt telefonján. Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter a tévékamerák előtt azzal vádolták meg, hogy hazudik, és hogy saját magát verte meg. Az ügyet azóta sem sikerült lezárni. Olyan „erősek” ugyanis Szlovákia demokratikus pillérei, hogy a Hedvig elleni vádemelést vissza sem vonták. Olyan „jól működik” a szlovák jogállam, hogy az ügyet Magyarországnak kellett átadni, hogy nehogy a kormányfőnek és a belügyminiszternek kelljen bocsánatot kérniük égbekiáltó hazugságaikért.” – Komjáthy Lóránt véleménycikke

 

Jogállam és alkotmányos rend? Eddig sem kellett hozzá Soros György, hogy lábbal tiporják

 

13:00 – Andrej Kiska fogadja az ellenzéki OĽaNO képviselőit.

 

Az OLaNO képviselői az elnöki palotában, forrás: dennikn

 

12:20 – A Most-Híd valószínűleg elnapolja a március 12-re tervezett Országos Tanács ülését. A hírről Debnár Klára, a párt szóvivője tájékoztatott. Az állásfoglalás szerint ahhoz, hogy mindegyik járási tanácsot meg tudják hallgatni, valószínűleg szükséges az Országos Tanács elhalasztása. Debnár ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy legkésőbb március 13-án összeül az OT. (via teraz.sk)

 

Robert Fico kormányfő már koradélelőtti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy hétfőn Bugár Bélával majd a Koalíciós Tanáccsal tárgyalnak, majd a Most-Híd kedden, március 13-án dönt javaslatukról az Országos Tanácsán.

 

12:06 – Míg Fico a múlt heti szabadságolása/távolléte miatt kritizálta az államfőt, addig a miniszterek távolléte (tavaszi szünet?) miatt a koalíció legközelebb csak hétfőn tud összeülni. 

 

12:01 – Az ellenzék bizalmatlansági indítványt kezdeményez a kormány ellen. Hogy az erről döntő parlamenti ülés mikor lesz, még nem lehet tudni. A házelnöknek 7 napja van összehívni a rendkívüli ülést.

 

12:00 – „Úgy tűnik, hogy minél több vélt vagy valós szenny kerül a felszínre a kormányoldalon, minél több támadás éri a kormánykoalíciót a közvélemény részéről, annál kisebb a realitása a szlovák belpolitikai válság parlamenti megoldásának egy előrehozott választások kiírásának formájában” – írja aktuális véleménycikkében Száraz Dénes

 

Mindenki másképp csinálja

 

11:22 – A kormányülés 13:00-tól kezdődik, sajtóértesülések szerint a miniszterek többsége az államtitkárokat küldi maga helyett, mert szolgálati utakon vannak. 

 

11:13 – Érdemes felhívni a figyelmet Robert Fico azon kijelentésére reggeli sajtótájékoztatójáról, mely szerint hétfőn (március 12-én) találkozik Bugár Bélával a Koalíciós Tanács előtt, majd a Most-Híd kedden (március 13-án) hoz döntést az Országos Tanács. Korábban azonban Bugár Béla pártja hétfőre jelezte a „sorsdöntő” OT összehívását.

 

 

Arról, hogy Fico tévesztette volna össze a dátumokat, vagy időközben valamilyen egyéb megegyezés történt volna, egyelőre nincsenek információk.

 

11:04 – Ma összeül a Fico-kabinet. Ján Richter munkaügyi miniszter a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy Robert Kaliňák továbbra is a Smer vezetésének bizalmát élvezi. Szerinte a belügyminiszter annyira tapasztalt és felelősségteljes politikus, hogy ha azt fogja érezni, hogy személye árt a pártnak, akkor saját maga le fogja vonni a következtetéseket.

 

10:37 – Boris Kollár és a Sme rodina érkezett elsőként Kiskához. Kollár elmondta, hogy nem támogatják az ügyvivő kormány ötletét, ahogy a jelenlegi kormány megtartását sem – még változtatásokkal sem. A Sme rodina egyértelműen az előrehozott választásokat tartja elfogadhatónak.

 

A Sme rodina delegációja az elnöki palotában. Forrás: DennikN

 

10:01 – Menyhárt József, az MKP elnöke ma reggel a magyar köztévé M1-es csatornájának műsorában a Szlovákiai helyzetről úgy nyilatkozott, hogy

 

„Tehát mondhatni, hogy a Fico-kormány eddig jól muzsikált, és jól adta el magát nyugat felé is (…), de a mostani helyzet azt mutatja, hogy ez a kormány leszerepelt és az előrehozott választásoknak az esélye fennáll”

 

Hozzátette, már nem elegendő a belügyminiszter távozását kérni, az egész kormánynak mennie kell, mert a mostani helyzet a 90-es éveket idézi, amikor az állam és a szervezett bűnözés összefonódott.

 

Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban elmondta, az ügy arra hívja fel a figyelmet, a szólásszabadság is veszélyben van az országban. Hozzátette, ezt érzékeli a szlovák közvélemény is, hiszen tízezrek mentek az utcára, s a héten újabb tüntetések lesznek.

 

Menyhárt József, magyarforum.hu/archív felvétel

 

9:45 – Robert Fico sajtótájékoztatót hívott össze 9:30-ra, melyet némi késéssel kezdett meg. A Körkép.sk korábbi döntése értelmében Fico a figyelem elterelésére irányuló megszólalásairól nem számolunk be.

 

A kormányfő három újságírói kérdést engedélyezett, melyekre válaszolva elmondta, hogy a Koalíciós Tanács azért nem tud a már a héten valamiféle döntést hozni, mert partnerei (Bugár és Danko) külföldön tartózkodnak.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bugár Béla előre tervezett szabadságát tölti a Maldív-szigeteken. Fico elmondta, hogy a Most-Hídnak vannak bizonyos kérései és elvárásaira, melyekre a Smer olyan megoldást fog javasolni, hogy a Most-Híd bennmaradjon a kormányban. Bugár Béla még elutazása előtt azt kérte sajtótájékoztatóján, hogy a belügyminiszter mondjon le.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!