A Csallóköz alatti ivóvízkészleteknek maximális védelmet kellene élvezniük, nyilatkozta három SaS-es parlamenti képviselő, akik törvényjavaslatot készítettek elő ennek érdekében, melyet májusban be is mutatnak.

 

„A törvényjavaslat elsősorban a Csallóköz alatt található ivóvízkészlet minőségének védelmével kapcsolatos problémákra reagál”

 

állítják a képviselők. Anna Zemanová, Radoslav Pavelka és Jana Cigániková megjegyzik, hogy a Csallóköz alatt található ivóvízkészletek képesek lennének ellátni egész Szlovákiát, éppen ezért szükséges a maximális védelem biztosítása.

 

Ezzel kapcsolatban az SaS-es képviselők megemlítették a tavaly novemberben kirobban botrányt is, mikor kiderült, hogy több község ivóvize is atracinnal fertőzött.

 hirdetes_300x300  

 

A képviselők azt is megjegyezték, hogy bár a közigazgatási költségvetésre negatív hatással lenne az új törvény, a környezet szempontjából azonban pozitív jelentőséggel bír. Hogy konkrétan mivel is járna a Csallóközben élők számára, ha elfogadnák és bevezetnék az új törvényt, egyelőre nem tudni.

 

Fico nemzeti kincse

 

Nemzeti kincs

 

A víz fontosságát azokban az országokban, ahol elegendő van belőle, hajlamosak súlyosan alábecsülni. Ilyen ország Szlovákia és Magyarország is. Az itt élők számára teljesen hétköznapi, hogy tiszta, ivásra (többnyire) alkalmas víz folyik a csapból. Szlovákiában a felszíni és felszín alatti vizeket 2014-től az alkotmány védi.

 

A világ nagyobbik felében a vécét ivóvízzel leöblíteni vérlázító pazarlás – tekintve, hogy a Föld lakossága két harmadának bizonytalan az ivóvízellátása. Mégsem a lakossági fogyasztás és felhasználás pazarolja a legtöbb vizet nálunk, hanem az ipari tevékenység.

 

Szlovákiában egy ember átlagosan naponta 80 liter vizet használ el (más források szerint a dupláját), ezzel szemben az ipar egy lakosra levetítve naponta 377 liter ivóvizet használ fel a termelés során. Érdekes, hogy a mezőgazdaság az összes ivóvíznek még a 10 százalékát sem használja fel (beleértve az öntözést és az állattenyésztést is).

 

Csallóközi szennyezett ivóvíz: Nevetséges büntetést kapott a Nyugat-Szlovákia Vízművek

 

Szlovákia legnagyobb vízkészlete nem a folyókból áll, hanem a felszín alatti vizekből, amelyeknek két legnagyobb tárolója épp a magyarlakta vidékeken van: a Csallóköz és a Bodrogköz alatt. Az ország teljes vízkészletének egyharmada a Csallóköz alatt fekszik, a többségi nemzet által lakott területek jelentősebb vízkészlettel valójában csak a lengyel határhoz közeli Árva környékén rendelkeznek.

 

Mennyire lehet tiszta a csapból folyó víz?

 

Hónapok óta téma a Csallóköz egyes területein található, gyomírtóval szennyezett ivóvíz. Habár elvileg a legtöbb helyen már iható a víz, van, akinek még így sem ajánlják a fogyasztását. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ki tudja mióta itták a szennyezett vizet a mit sem sejtő lakosok.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!