Robert Fico újra kirohant Andrej Kiska ellen. A korrupciós botrányok és a Kuciak-gyilkosság utáni belpolitikai válság miatt lemondásra kényszerült egykori kormányfő-pártelnök kijelentette, hogy a lemondónyilatkozat átadásakor elhagyhatta volna a vigyorgást, de „viccesen jött ki”, hogy a „közismerten” adóproblémákkal küzdő államfő dönt az ország sorsáról.

 

Fico és Kiska párharca úgy tűnik, nem csitul: bár a jelenlegi államfő nem indul a következő elnökválasztáson, bejelentette, hogy politikai ambícióit nem adja fel, és több elemző is valószínűnek tartja, hogy pártot alapít, vagy vezető ellenzéki szerepet akar vállalni.

 

A parlamenti képviselővé visszabukott, Peter Pellegrini új kormányfő mögé szoruló Fico minden erejével igyekszik visszatornázni magát a köztudatba. Szociális intézkedéseket jelent be, igyekszik háttérbe szorítani Pellegrinit, aki jóval kevesebb kétes smeres ügylethez köthető, mint a korábbi államfő. Aggályai jogosak: a fiatal jelenlegi kormányfő egycsapásra a smeres választók második legnépszerűbb politikusa lett, néhány százalékponttal lemaradva ott liheg Fico nyakában. Ezt egyetlen másik smeres vezető politikusnak sem sikerült még elérnie.

 

 hirdetes_300x300  

Az ominózus lemondó nyilatkozat átnyújtásával kapcsolatban Fico a TA3 V politike című vitaműsorában azt is elmondta, hogy még mindig úgy érzi, van mit kínálnia a választóknak. Ezért mondta Kiskának a márciusi kormányfőcsere ceremóniáján, hogy nem megy sehová, még ott marad.

 

„Ezért tettem egyértelművé, hogy ez (a kormányfő posztról való lemondás) nem jelent visszavonulást a harctól. Ellenkezőleg, a következő választásokkor is győzelemre szeretnénk vezetni a Smert. Én csak egyértelművé tettem, hogy a politikában maradok”

 

Hivatalosan is lemondott Robert Fico kormányfő és az egész kormány

 

Pellegrini, az alárendelt

 

Fico hangsúlyozta, hogy lemondása teljesen szabad akaratából történt.

 

„Az volt a célom, hogy stabilizáljam a politikai helyzetet és megakadályozzam, hogy Kiska ügyvivő kormányt állítson fel, ami számára alapvető érdek volt. A Smer pártelnöke és Peter Pellegrini kormányfő közti tandem nagyon jól működik.”

 

fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy nem irányítja-e Pellegrinit, azt válaszolta, hogy a párt elnöksége hozza a politikai döntéseket. Itt érdemes visszaemlékeznie arra, hogy a Smer legutóbbi pártkongresszusán Fico olyan javaslatot vitt át a tagságon, amely az párt vezetését a korábbi elnökség+vezetőség formációról pusztán az elnökségre szűkítette.

 

„Peter Pellegrinit, mint a párt alelnökét, kötik a párt szervei által hozott döntések. A kormány irányítása az ő szuverén joga, de vannak politikai kérdések, amelyekről muszáj egyezségre jutnunk. Ez a normális”

 

Andrej Danko: Pellegrinit tisztelettel végighallgatom, utána Ficóval tárgyalok

 

Fico: a szociális intézkedések nem a marketingeszközök

 

A készülő szociális intézkedések kapcsán elmondta, hogy „jelenlegi fizetések és nyugdíjak mellett” nem lehet őket túlzónak tekinteni.

 

„A szociális intézkedések beépülnek a fogyasztásba és felhúznak más ágazatokat is. Az ingyenes vonatok például több fizető utast is vonzottak”

 

mondta. Fico a nagycsoportos óvodásoknak és az alapiskolásoknak járó, ebédátfizetésre vonatkozóan azt, hogy nem csak a szociális rászorulók, hanem az összes gyermek ebédjét átvállalja az állam, a bürokráciával magyarázta.

 

Azt, hogy a Most-Híd nem ért egyet az SNS és a Smer javaslatával a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról, Fico nem tekinti különösebb problémának. Mivel alkotmánytörvényről van szó – mondta – mindenképp ellenzéki szavazatokra is szükség lenne, ezért ezúttal nincs szó a koalíciós szerződés megszegéséről. Szerinte, ha a javaslatuk nem megy át, a szakszervezetek referendumot kezdeményeznek.

 

Fico tagadta, hogy marketingfogás lenne a többszázmilliós szociális intézkedéscsomag bejelentése:

 

„Ha nem jönnek választások, már nincs is mit csinálnunk? Természetes, hogy az ilyen intézkedések a közvélemény támogatásának elnyerését is szolgálják. A gazdaságnak jól megy, ezért úgy döntöttünk, hogy segíteni fogjuk az embereket. De mi ezt nem csak a Smer választói miatt tesszük, hanem mindenkiért”

 

Elimsételte, hogy ő biztosan nem indul a következő elnökválasztásokon. Hogy kit indít a Smer az elnöki palotáért, Fico szavai szerint a hónap végén tudhatjuk meg.

 

„A lehetséges jelöltek listája hosszú, érdekes kampánynak nézünk elébe”

 

Kampányidény: Fico 3 pontból álló szociális csomagot jelentett be

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!