Úgy tűnik a migrációs politika kemény két és fél után is Angela Merkel Achilles-sarka maradt. Alighogy sikerült egy tető alá hoznia egy konrkétumok nélküli, de mégis konszenzussal elfogadott migrációs uniós paktumot, egy valótlanságnak bizonyult kijelentés és egy elfeledett párt ismét lejtőre teheti Merkel régóta kétséges karrierjét.

 

FRISSÍTVE – 20:46: Angela Merkel a ZDF német televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy „Egyáltalán nem állapodott meg” más uniós tagállamokkal arról, hogy migránsokat fogadnak vissza Németországból. „Csak arról beszélgettünk, mit lehetne tenni” – fogalmazott. A német kormányválsággal kapcsolatban azt mondta: „A helyzet komoly, ezt mindenki tudja”.

 

Angela Merkel az uniós csúcsról Németországba hazaérkezve egy jelentésben vázolta fel, hogy 14 országgal meg tudott egyezni arról, hogy a Németországból kiutasított migránsokat befogadják, ha az adott bevándorló náluk került először nyilvántartásba.

 

 hirdetes_300x300  

Röviddel a jelentés megjelenése után indult meg a lavina: Andrej Babiš cseh kormányfő cáfolta , hogy ilyen vagy akárcsak ehhez hasonló megállapodásra Csehország rábólintott volna. Majd az MTI megkeresésére Orbán Viktor is közölte: ez csak a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

 

Megállapodás született migrációs ügyben az EU-csúcson – de kemény viták zajlanak majd a folytatásról

 

Pellegrini: nem vagyok híve a teátrális gesztusoknak

 

Merkel célja nyilván az volt, hogy kellőképp megnyugtassa koalíciós partnereit, konkrétan a bajor CSU-t, amelynek egykori vezetője, a mostani belügyminiszter Hoprst Seehofer szigorító intézkedéseket vezetett be az illegális bevándorlással kapcsolatban. Merkel és Seehofer egymásnak feszüléséből belpolitikai válság alakult ki, és az EU-csúcsig úgy tűnt, hogy a német kormány napjai meg vannak számlálva.

 

Aztán jött az áttörésként emlegetett migrációs paktum az uniós partnerek között. Ép a legjobbkor, hogy Merkel eredménnyel térhessen haza és újra megmentse a kormánykoalíciót. A 14 országról való elszólása azonban visszafelé sült el.

 

Szlovákia a 14 országot tartalmazó listán nem szerepelt. A V4 soros elnökségét ellátó Pozsony azonban szükségét érezte, hogy maga is megszólaljon az ügyben. A külügyminisztérium kijelentette, hogy Szlovákiával sem zajlottak ilyen tárgyalások. Egyszerűen azért, mert olyan migráns Németországban nincs, akit először Szlovákiában vettek nyilvántartásba.

 

Pellegrini emiatt úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia részvétele az állítólagos megállapodásban üres gesztus lenne, ő maga pedig „nem híve az üres, teátrális gesztusoknak”.

 

A Merkel által említett országok: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belgium, Franciaország, Dánia, Észtország, Finnország, Litvánia, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália és Svédország.

 

EU-csúcs – Conte: Olaszország nem fogad vissza egyetlen bevándorlót sem

 

Az elfeledett SPD

 

Martin Schulz, a baloldali SPD egykori pártelnökének távozása után a német szociáldemokratákról keveset hallhattunk. Amint azonban kirobbant a Merkel-Seehofer vita, a sajtó pártbéli forrásokra hivatkozva arról kezdett cikkezni, hogy az SPD székházában már az új német választásokra készülnek.

 

ÉS talán nem is alaptalan az állítás. Míg mindenki a CDU/CSU-val volt elfoglalva, az SPD saját elvárásokat fogalmazott meg a német és uniós migrációs politika tekintetében. Az öt fő pontból álló jegyzet kiszivárgott, a Deutsche Welle pedig leközölte. Az öt pont:

 

Többet kell tenni a migráció okainak megfékezéséért

Egy tagállam sem hozhat egyoldalú döntéseket a migránsok országhatárról való visszafordításáról

Több támogatást kell nyújtani Olaszországnak és Görögországnak

Szigorúbb ellenőrzésekre van szükség az Unió külső határain

Átfogóbb német migrációs politikára van szükség az országba és a német munkapiacra való bevándorlás levezénylésére.

 

Ezek a pontok nyilván mutatnak átfedéseket az uniós paktummal, ugyanakkor az, hogy az SPD saját javaslatokat fogalmazott meg, arra utal, hogy ha Merkel ki is egyezik Seehoferrel, rögtön utána mehet is egyezkedni az SPD-hez.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!