Szlovákia az ellenkező irányba halad, mint amerre mennie kellene az elektromobilitás támogatásában, miközben a levegő minősége a városokban gyenge – írja az Elektromobilitásért Szlovákiai Szövetség (SEVA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtónyilatkozatában, amelyben a kormány azon döntésére reagált, hogy június végével lezárta az elektromos autók vásárlására eddig nyújtott állami támogatást.

 

A SEVA nem csak az autóvásárlások ösztönzésének folytatását várta volna el az államtól, hanem a töltőállomás-infrastruktúra kiépítésének hatékonyabb támogatását is. A szervezet a szlovákiai levegő rossz minőségét hozza fel indoklásul.

 

„A levegő minősége Szlovákiában fontos téma, hiszen évente mintegy 5 ezer haláleset írható a légszennyezés számlájára”

 

fogalmazott Peter Ševce, a SEVA igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a várható életkor lerövidülése miatti számszerűsített gazdaság veszteség milliárd eurókban mérhető, miközben a légszennyezés okozta egészségügyi problémák és az ebből adódó anyagi károk nem kapnak elég figyelmet. A légszennyezés döntő része a háztartások fűtéséből és a járműközlekedés kibocsátásából származik.

 hirdetes_300x300  

 

Ezek a modellek voltak a legkeresettebbek 

 

Az állam 2016-tól nyújtott hozzájárulást azok számára, akik elektromos vagy hibrid autót vásároltak. Az előbbiek esetében 5000 eurós, az utóbbiaknál 3000 eurós állami támogatást lehetett igényelni. A programra a kormány 5,2 millió eurót különített el. Az elmúlt másfél évben összesen 829 kérvényt nyújtottak be, közülük 316-an hibrid autóra, 513-an tisztán elektromos autóra igényeltek dotációt. A legtöbben a NISSAN márka mellett döntöttek, 170 kérvény Nissan Leafre szólt, 70 kérvény pedig a Nissan e-NV200 modellre.

 

forrás: energie-portal.sk

 

Csakhogy az erre a célra szánt keret mindössze kétharmada került felhasználásra. A kormány a programot június végével leállíttatta, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy csak az kaphatott támogatást, akinek újonnan vásárolt „zöld” autója legkésőbb 2018. június 30-ig nyilvántartásba került.

 

A SEVA szerint a kormány épp akkor állította le a programot, amikor újabb lendületet kapott volna az elektromos autók iránti kereslet: nő a modellek kínálata és fokozatosan épül ki a töltőállomások hálózata.

 

A szervezet felrója a kormányzatnak, hogy nincs koncepciója az elektromobilitás területén, amit az is bizonyít, hogy 2017 év elejétől az először nyilvántartásba vett gépkocsikra vonatkozó nyilvántartási díj rendszere a külföldről behozott, főleg környezetszennyező használt dízelautók eladásának kedvez. Miközben a szlovákiai elektromobilitás projektje nagy előnyökkel rendelkezik: a Szlovákiában termelt elektromos áram 80 százaléka kibocsátás nélküli forrásokból (nukleáris, megújuló energiaforrásokból) származik.

 

Forradalmi változások előtt az autósvilág – helyszíni tudósítás

 

A SEVA tehát szeretné folytatni a tavalyelőtt megkezdett programot, de egyúttal világos és „ambiciózus” koncepciót sürget a témában.

 

Az infrastruktúra a kulcs

 

Az elektromos autók Szlovákiában viszonylag nem elterjedtek, de rendkívüli tempóban nő eladásuk, tehát a trend kecsegtető. Az állami támogatás sikertelenségének több oka is lehet: viszonylag magas a zöld autók ára, illetve a program elindításakor egy átlagos elektromobil 200-300 kilométert tudott megtenni egy töltéssel.

 

Márpedig a Környezetpolitikai Intézet agytrösztjei szerint a személyautókkal megtett utaskilométerek száma rohamosan növekszik, vagyis egyre többet ülünk a volán mögött. Ráadásul, egy korábbi felmérés szerint az elektromos autók iránt érdeklődők három negyedét épp az autók viszonylag kis hatótávja aggasztja.

 

 

Megoldást a jól kiépített töltőállomás-hálózat lenne. Úgy tűnik, erre a gazdasági minisztériumot is figyelmeztette valaki, mert a témában tett legutóbbi nyilatkozatában a tárca elismerte, hogy „az infrastruktúra fontos tényező az autó vásárlásánál, különösen, ha intenzív használat, gyakoribb utak céljából vásárolják, és céltávolság nagyobb, mint az autó hatótávja”.

 

Az energie-portal.sk szerint a elektromos autók támogatására szánt 5,2 millió eurós keret fennmaradó összegét át kéne csoportosítani a Környezetvédelmi Alapba, ahonnan aztán rá lehetne fordítani a töltőállomások hálózatának kiépítésére. A gazdasági minisztérium már megerősítette, hogy keresi a módot a töltőállomások telepítésének támogatására.

 

Dunaszerdahelyi cég közreműködésével fejlesztik az elektromosautó-töltőket Közép-Európában

 

Körkép.sk

Nyitókép: anasoft.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!