Robert Fico volt kormányfő és több politikustársa hétvégén Óbesztercén vett részt egy ünnepségen, de néhány rossz élménnyel lett csak gazdagabb.

 

Szombaton, a Szlovák Köztársaság szuveneritásáról szóló nyilatkozat 26. évfordulójának alkalmából rendezett „össznemzeti ünnepségen” ugyanis kifütyülték őt beszéde közben, pedig Óbeszterce a Smer egyik legerősebb bástyája volt eddig.

 

Noha az ünnepségen több smer-es, sőt sns-es politikus is részt vett, egyedül Fico beszéde közben fütyültek a tömegben.

 

 hirdetes_300x300  

„Igen, a nézők egy része kifütyülte őt. A máglya meggyújtására aztán Fico kivételével mindannyian elmentünk”

 

mondta az esetről Igor Janckulít független képviselő, aki megyefőnök-helyettesként képviselte Zsolna megyét az ünnepségen.

 

„Volt ott fütty. Nem mondanám, hogy kifütyülték. Az emberek különféleképpen nyilvánultak meg”

 

írta körül a szituációt az SNS képviselője, Štefan Zelník. Ő, Janckulík valamint a smeres Juraj Blanár és Ján Podmanický (parlamenti képviselő és Óbeszterce polgármestere – a szerk. megj.) Fico beszéde után együtt mentek a szuverenitás máglyájának meggyújtására, de a Smer elnöke ide már nem tartott velük.

 

Pellegrini: Rabságot és elnyomást éltünk át, de a szlovák nemzetet ezer év alatt sem sikerült megtörni

 

A rendezvényen résztvevők szerint a kifütyülés elvette Fico kedvét, ezért nem ment oda a máglyához.

 

„Az ő jelenléte nélkül gyújtottuk meg. Valamilyen tárgyalása volt, vagy hasonló”

 

nyilatkozta Fico távolmaradásáról Zelník. Az óbesztercei ünnepségen egyébként körülbelül ötezren vettek részt.

 

Fico kedden az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a füttyöt az ellenzék szervezte meg.

 

„Minden rendezvényünkön megnyilvánul (az ellenzék – a szerk. megj.) … Ha Besztercebányára megyünk a Szlovák Nemzeti Felkelésre, akkor ott áll egy harmincfős „egység”, akik ordibálnak a beszédek alatt. Ha Nőnapra mennek, minden akciónkon, kint a kultúrházaink előtt állnak csoportok, akik rosszat csinálnak, szórólapokat osztogatnak. Ha Óbesztercén kétezer ember van, akkor abból 1970 hallgat és tapsol, 30 pedig, akiknek fele részeg, ordibál és füttyög, így ne írják azt, hogy kifütyültek engem.”

 

mondta Fico az esettel kapcsolatban.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem vett részt a máglyagyújtáson a többi politikussal, Fico nem adott választ. Helyette inkább a szuveneritás bejelentéséről beszélt, hogy büszkének kellene rá lennünk.

 

Fico tavaly is részt vett Óbesztercén ezen az ünnepségen, akkor kijelentette, hogy 2018-tól nemzeti ünnepség lesz ott minden évben, melyet a kormány is támogat majd anyagilag.

 

Óbesztercén a 2016-os választások során 58 százalékos támogatottságot élvezett a Smer, 2014-ben pedig az államfőválasztáson Ficot a szavazók 67 százaléka támogatta.

 

dennikn.sk

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!