A Denník N múlt héten megjelent cikke ráirányította a figyelmet Radovan Čulák belügyi protokollfőnökre, akinek vallomására kíváncsiak lennének a német nyomozók is.

 

A szlovák napilap szerint Čulák volt az, aki utasítást adott a biztonságiaknak az autókonvoj reptérre való indulása előtt arra, hogy egy cseh rendszámú autót is soroljanak be a konvojba.

 

„Kali tud róla, ez államérdek” – hangzott el a tanúk szerint, akik arról is beszéltek, hogy a protokollfőnök azt mondta, a vietnami férfi berúgott, leesett a lépcsőről és úgy kell tartani, hogy a vietnami miniszter ne lássa, mert ez szégyen.

 

 hirdetes_810x300  

Emberrablási botrány: A belügyi protokollfőnök már nem tudja, mi történt

 

A Denník N cikke után Čulák az RTVS-nek nyilatkozott, ahol tagadta, hogy ilyesmi történt volna, bár megjegyezte, hogy egy év távlatából már egyáltalán nem tudja, hogy valójában mi történt.

 

Robert Kaliňák volt belügyminiszter egyenesen sci-finek nevezte a Denník N cikkét, majd hazugságvizsgálatot csináltatott.

 

Kaliňák átesett a hazugságvizsgálaton. Itt az eredmény

 

A németek már szeptemberben érdeklődtek

 

A szlovák szálon való nyomozás során pont Čulák volt az elsők között, akinél kérdezősködtek a németek. A protokollfőnök azonban akkor a kormánygép kölcsönadását egyáltalán nem említette meg a nyomozóknak.

 

A német nyomozóhatóságok még tavaly novemberben kértek nemzetközi jogi segítséget a szlovák szervektől. A jogi segítség a főügyészségen keresztül ment, miközben a németek egyáltalán nem titkolták, hogy emberrablási ügyben nyomoznak.

 

A berlini nyomozók felszólították a szlovák oldalt, hogy minden információt szolgáltassanak ki a vietnami delegáció fogadásával kapcsolatban.

 

Itt az újabb kormányválság? Felkavarták az állóvizet az elrabolt vietnami esetéről nyilatkozó rendőrök

 

Elhallgatták a kormánygép kölcsönadását

 

A NAKA a németek kérése miatt többek között Čulákot is megkereste, aki maga is részt vett a vietnami delegációval való találkozón.

 

A protokollfőnök irodája csak nagyon szűkszavúan nyilatkozott a találkozóról. Elküldte a találkozóról készült leiratot és a feltételezett résztvevők nevét. Nem ül azonban a tárgyalás hossza, a kormánygép kölcsönadása pedig teljesen kimaradt a válaszból.

 

A németeknek küldött válasz szerint a találkozó 3 órán keresztül tartott, a valóságban azonban legfeljebb 1 órán keresztül tartott.

 

„Ugyanakkor eltitkolták, hogy a 12-fős csoport, köztük a titkosszolgálat vezetőjének helyettese (időközben elfogatóparancs alapján körözött személy) a kormánygéppel repült el az országból.”

 

emelte ki a Die Tageszeitung német napilap.

 

Kitört a botrány: Az elrabolt vietnamit megverve és elkábítva vitték fel a kormánygépre

 

Májusban ellátogattak Szlovákiába a német nyomozók. Ott voltak, mikor a NAKA kihallgatta a kormányzati Bôrik hotel alkalmazottait és a kormánygép személyzetét.

 

Az aktuality.sk információi szerint a németek szerették volna Čulákot is kihallgatni, viszont ez nem történt meg – elvileg az ügyészség ellene volt.

 

A németek nem kérvényezték előre a protokollfőnök kihallgatását. Ezzel kapcsolatban az Aktuality.sk megkérdezte a főügyészséget is, akik azonban nem kívánnak nyilatkozni az emberrablási ügy kapcsán.

 

A német nyomozók feltehetően hamarosan újra felbukkannak Szlovákiában, ennek egyik oka pedig minden bizonnyal Čulák kihallgatása lehet.

 

Vietnami emberrablás: 14 ember kap felmentést a titoktartás alól szerdán

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!