Az ĽSNS képviselői szerint jobb feltételeket kellene biztosítani a szlovák nyelvű oktatáshoz azokon a nemzetiségileg vegyes területeken, ahol a szlovák gyerekek kisebbséget alkotnak. A párt így az államot kötelezné arra, hogy azokon a településeken, ahol legalább öt iskolaköteles gyermek törvényes képviselője kérvényezi a szlovák tannyelvű iskola létesítését, ott hozzon létre szlovák nyelvű alapiskolát.

 

Az új szlovák tannyelvű alapiskola létrahozásának további feltétele az lenne, hogy az adott településen és annak közelében – hat kilométeres körzeten belül – ne legyen még egy ilyen iskola.

 

Ján Kecskés (ĽSNS) képviselő elismerte, hogy Szlovákia nagy részén nincs gond a szlovák nyelvű oktatás elérhetőségével. „A helyzet azonban jóval bonyolultabb a nemzetiségileg vegyes területeken, főleg Szlovákia déli részén, ahol a szlovákok nemzetiségi kisebbséget alkotnak. Az elmúlt években több olyan esetet is regisztráltak, amikor a szlovák szülőknek nem sikerült szlovák tannyelvű alapiskolákban elhelyezniük a gyermekeiket a nemzetiségileg vegyes területeken” – közölte a sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_300x300  

A képviselők szerint ezzel a problémával egyre több szlovák nemzetiségű lakos küzd a Dunaszerdahelyi járásban.

 

 „Itt az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a szlovák nemzetiségű lakosok száma. Természetes, hogy a gyermekeiket szlovák tannyelvű óvodákba és alapiskolákba akarják elhelyezni. Csakhogy ezek a szülők a főleg magyar nemzetiségű képviselőkből álló önkormányzatok ellenállásával találkoznak, mivel ezek az önkormányzatok nem akarják megengedni az új szlovák tannyelvű alapiskolákat létrehozását, sőt a magyar tannyelvű iskolákon belül sem akarnak szlovák osztályokat nyitni”

 

– mondta Kecskés.

 

Az ĽSNS képviselő szerint a magyar nemzetiségű képviselőkből álló helyi önkormányzatok – amelyek elutasították a szlovák nemzetiségű gyerekek szüleinek azon kérését, hogy szlovák tannyelvű iskolát létesítsenek – érvelése szerint azért nem nyitnak szlovák iskolákat és osztályokat, mert nincs rá elég pénzük, továbbá a kevés diák és a kis létszám miatt nem lenne gazdaságos egy ilyen iskola létrehozása.

 

„Ez az érvelés elfogadhatatlan, mert az oktatásügyi minisztérium adatai szerint 2018 június végéig 27 olyan magyar tanítási nyelvű alapiskolát hoztak létre, amelyekben a diákok létszáma 3 és 12 között mozgott. Sőt, a vizsgált időszakban az egyes alapiskolákban egyetlen diák sem volt. Ezekben az alapiskolákban a diákok átlagos létszáma 7,2”

 

– közölték Kotlebáék, majd hozzátették, abszurd, hogy Szlovákia nem tud a nemzetiségileg vegyes területeken élő szlovákoknak ugyanolyan körülményeket biztostíani az anyanyelvű oktatáshoz, mint amilyeneket a nemzeti kisebbségeknek.

 

Az ĽSNS elismeri, hogy az általuk kidolgozott törvény negatív hatással lenne az állami költségvetésre, pontos adatokat azonban nem közölt. „Amennyiben az országnak milliárdjai vannak túlárazott vadászgépek vásárlására és katonai missziókra, akkor erre is lehet pénzt találni” – tette hozzá Milan Uhrík, a törvényjavaslat másik kidolgozója.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR-Jakub Kotian

 

Maďarič a nagyszarvai szlovák iskola esetéről: a szlovákoknak délen nincsenek iskoláik. Valójában ki itt a kisebbség?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!