Eddig négy gyanúsítottja van a Kuciak-Kušnírová kettősgyilkosságnak. Ahogy arról korábban a Körképen is beszámoltunk, a négy vádlott között van a gyilkosságok végrehajtója, az ő sofőrje/segítője, a gyilkosság közvetlen megrendelője és egy összekötő.

 

Négyük közül csupán Andruskó Zoltán, a bérgyilkost megbízó összekötő mutat hajlandóságot az együttműködésre a nyomozóhatóságokkal. Érthető okokból a szlovák sajtó nagy erőkkel érdeklődik az ő és Alena Zsuzsová háttere iránt is.

 

Az alábbiakban összegezzük, hogy mit sikerült kideríteni.

 

hirdetes_starlux810x300

A Kuciak-gyilkosság harmadik vádlottja egy dél-szlovákiai vállalkozó

 

Andruskó

 

Az Aktuality.sk riporterei ellátogattak Komáromba, ahol Andruskó összefüggésbe hozható egy Klapka téri pizzériával. A pizzéria kirakatán szerepel Andruskó neve, mint a helyért felelős vezető.

 

Az ugyanitt található adatok alapján a pizzéria az Alegra nevű cég tulajdonában van, azonban ez a vállalat már két éve nem működik hivatalosan, ráadásul 700 ezer eurós tartozást tartanak rajta számon.

 

Az Alegrának rövid ideig Andruskó volt a tulajdonosa és ügyintézője, majd 2014-ben egy magyarországi tulajdonosra írták át.

 

55 elitkommandós és több tucat rendőr vett részt a gútai rajtaütésben – Képek

 

A cég formálisan 2016-ban szűnt meg, azonban az Aktuality riporterei bennfentes információkra hivatkozva úgy tudják, hogy Andruskó ezután is fizette az alkalmazottakat, holott hivatalosan 2014-től semmilyen kapcsolata sem volt a céggel.

 

A helyiek szerint Andruskó épp a pizzériában találkozhatott Szabó Tamással és Miroslav Marčekkal, tehát a feltételezett gyilkossal és annak segítőjével. Mialatt az Aktuality riporterei a helyszínen szemlélődtek, megjelent Andruskó jegyese is, a hely pedig úgy működött, mintha mi sem történt volna múlt héten.

 

Az Alegra pizzéria Komáromban, fotó: Aktuality.sk

 

Ezután a riporterek ellátogattak Hetényre (falu Komáromtól nem messze), ahol Andruskó és jegyese éltek a hölgy gyermekeivel. A hatalmas ház, garázsokkal együtt a falu végén áll, tartozik hozzá egy magántó is, melyet a rajtaütés után a rendőrök is átvizsgáltak – vélhetően bizonyítékok után kutatva.

 

A helyiek nem ismerték túl jól Andruskóékat, a jelek szerint körülbelül egy éve vették meg a házat és a telket egy helyitől.

 

A Speciális Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság mind a négy gyanúsítottját vizsgálati fogságba helyezi

 

Marcelházán is körülnéztek a riporterek, miután Andruskó épp innen származik, családi házában szülei élnek, édesanyja pedig fia több cégében is szerepel.

 

Andruskó 9 cégben volt érintett, melyeknek tartozásai vannak az állammal szemben. A legnagyobb adósság, melyben közvetlenül érintett a vállalkozó, a Bau-rest céghet köthető 2016 augusztusából. Ugyanebben az időben megvádolták adócsalással is 440 ezer euró értékben egy másik esetnél.

 

Új fejlemények: 70 ezer euró volt Kuciak életének ára

 

Zsuzsová

 

Alena Zsuzsová, akit a gyilkosság megrendelőjeként tartanak számon, több cégben is olasz vállalkozókkal szerepel. A cégekben komoly tartozásokat halmoztak fel, az olasz nyelvről fordító hölgy ennek ellenére drága autókkal furikázott.

 

A Hospodárske Noviny szerint nem világos, hogy Zsuzsová miből élt, az utóbbi időben azonban egy 80 ezer euró értű Range Roverrel járt mindenhová.

 

A sajtóban megjelent információk szerint a szomszédok fordítóként ismerték Zsuzsovát. A szlovákiai tolmácsok többsége tagja a Tolmácsok és Fordítók Szövetségének, azonban itt Zsuzsovát nem ismerik. Ahhoz, hogy ennek ellenére tolmács-szolgálatást nyújthasson, hivatalas fordító irodát kellett működtetnie. Ebben az esetben pedig benne kellene lennie a becslők, tolmácsok, fordítók jegyzékében az igazságügyi minisztériumnál. Talán nem meglepő, hogy itt sem találkozni a nevével.

 

Boris Kollár elismerte, hogy személyesen is ismeri a Kuciak-gyilkosság egyik vádlottját

 

A rendőrség jelenleg a Marian Kočnerrel való kapcsolatát deríti fel. A sajtóban megjelentek olyan információk, hogy pont az értékpapírcsalással vádolt vállalkozó lehet Zsuzsová 15 éves lányának keresztapja.

 

A felröppent hírek szerint Zsuzsová Kočnernek dolgozhatott tolmácsként, azonban a férfi tagadja ezt. Ügyvédjén keresztül a keresztapaságot is tagadta, valamint kijelentette, hogy életében csak egyszer volt Komáromban még 1989 előtt.

 

Kušnírová szüleinek ügyvédje szerint a professzionalitás jele, hogy Kočnert átszállították

 

Zsuzsová édesanyja a Joj tévének nyilatkozva a keresztapaságot egy félreértéssel magyarázta.

 

„Sítúrán voltak az iskolától, és ő (Kočner – a szerk. megj.) ment érte, mert Alenka nem tudott elmenni oda autóval. És ő (Kočner – a szerk. megj.) mondta, hogy ne azt mondja, hogy Kočner úr, hanem keresztapjaként mutassa be.”

 

állítja Zsuzsová édesanyja, aki szerint unokája meg sincs keresztelve. Ebből a történetből azonban az derül ki, hogy mégiscsak van, vagy volt kapcsolat Zsuzsová és Kočner között.

 

Kočner tagadja, hogy köze lenne a Kuciak-gyilkosságot megrendelő Alena Zs.-hez

 

Aktuality.sk, HNonline.sk

Nyitókép: zoznam.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!