Január 22-én Julija Timosenko, a 2005-ös narancsos forradalom vezető politika bejelentette, hogy indul az ukrán államfőválasztáson. Ugyanezen a napon jelentette be indulását Jurij Bojko ellenzéki politikus is. Ők ketten ott vannak a legesélyesebbek között.

 

Bojko képviseli az ukrán politikai spektrumban az oroszbarát vonalat, épp ezért esélyei nem túl nagyok a második fordulóba való bekerülésre. Ennek ellenére a háború befejezésének reménye miatt népszerűsége csak kicsivel marad a 10 százaléktól. Ami azonban fontosabb, hogy az elnökválasztás után zajló parlamenti választásokon már sokkal inkább megszorongathatja a teljesen hitelét vesztő aktuális kormányzatot.

 

Timosenko ellenben jelenleg a legesélyesebb elnökjelölt Ukrajnában, aki 20 százalékhoz közeli támogatottságot élvez a lakosság körében, így szinte borítékolható, hogy ott lesz a második fordulóban. Az 58 éves politikusnő a nem túl megbízható ukrán felmérések szerint több mint 16 százalékot kapott legutóbb, míg az épp regnáló Petro Porosenko 13,8 százalékon áll.

 

 hirdetes_300x300  

Taras Chornovil: Mit hoz Ukrajna számára a szlovák EBESZ-elnökség?

 

Timusenko ráadásul az anti-IMF vonalat képviseli, a Nemzetközi Valutaalap pedig ma Ukrajnában egyet jelent az elszegényedő lakosságot sújtó megszorításokkal. Épp napokban szabadítottak fel Ukrajna számára több milliárd dollárt, mert Porosenóék nem tudták volna fizetni az eddig felvett hiteleket, de a nyugdíjak és az közalkalmazotti fizetések zöme is elmaradt volna.

 

Timusenko karrierje ugyan szemrevaló, az elmúlt időszakban azonban az ő hitele is megtépázódott. A 2014-es euromajdani forradalom kitörésekor a Janukovics-rezsim börtönbe zárta, majd kiszabadították. Janukovics elmenekülése után a Majdan téren még kerekesszékből intézett beszédet a tömeghez, amit visszafogottan fogadtak ugyan, de továbbra is nagy tiszteletnek örvend.

 

Európán belüli migrációs válsággal fenyeget az ukrán gazdaság siralmas állapota

 

Anti-IMF retorikája nagy előnyt biztosít számára. A mérhetetlenül korrupt kormányzat olyannyira hitelét vesztette, hogy a legutóbbi felmérések szerint az ukrán lakosság 70 százaléka véli úgy, hogy Porosenko elnöksége alatt az ország rossz irányba halad. Mivel az embereknek csalódniuk kellett a majdani forradalom élhetőbb és jobb Ukrajnáról szóló ígéreteiben, a hitelvesztést mindenkit érintett, aki szerepet vállalt benne. Így, bár Timosenko a legnépszerűbb elnökjelölt, Porosenkoval ő vezeti azon jelöltek sorát, akikre a legtöbben mondják, hogy „semmilyen körülmények között nem szavazok rá”. Épp ezért az ukrán elnökválasztások kimenetele közel sem borítékolható.

 

A felméréseken a harmadik helyen Vologyimir Zelenszkij komikus áll, aki egyszer eljátszotta az ukrán elnököt egy tévés műsorban. Most valódi jelöltként az ukrán politikai rendszer rendbetételét ígéri választóinak. Bár neki Bojkohoz hasonlóan nincs sok esélye bekerülni a második fordulóba.

 

Ukrajnában március 31-én kerül sor az elnökválasztásokra, a Központi Választási Bizottság január 22-én összesen 13 jelöltet tartott nyilván, további 30 politikus jelezte, hogy fontolgatja részvételét a megmérettetésen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!