Nyitókép: Webnoviny.sk

 

A szlovák SNS vezette Védelmi Minisztérium sokmilliós közbeszerzései előtt egyre nagyobb akadályok tornyosulnak. A koalíció másik kért pártja, a Smer és a Most-Híd a még nyitott tendereket blokkolták a Védelmi Tanácsban, így megakadályozták, hogy a konkrét javaslatokról a miniszterek tárgyaljanak. A koalíciós szerződés azonban júniusban lejár, így kétséges, hogy az SNS-nek még ebben a választási ciklusban sikerül elfogadtatnia a beszerzéseket.

 

Összesen 3,13 milliárd euróról van szó, ami az egészségügyre fordított éves kiadások csaknem felét jelenti. A 14 darab, amerikai Lockheed F16-os vadászgépek (1,6 milliárd euró) megvásárlása már fix, a szerződést aláírták. A Zuzana 2-es önjáró lövegek megrendelése (175 millió euró) is biztosnak tűnik, a szerződést szintén aláírták már.

 

Bizonytalan a sorsa azonban a 17 darab rádiólokátoros technikának (155 millió euró), ahol jelenleg is az ajánlatokat értékelik, a 404 darab páncélozott harci járműnek (4×4), 782,7 millió euró értékben, ahol a kormány még nem bólintott rá a nemzetközi tender kiírására, és ugyanez a helyzet a 417 millió euró értékű 8×8-as harckocsik beszerzésével is.

 hirdetes_300x300  

 

Német „papírcica“ vagy a világ legjobbja? – Leopard tankokkal erősít a Magyar Honvédség

 

Átláthatatlan vásárlások

 

A még nyitott tenderek akadályozása a koalíciós partnerek a TREND hetilap információi szerint a védelmi közbeszerzések átláthatatlansága miatt akadályozzák. Ráadásul a minisztérium által kiírt beszerzések nem teljesítik a NATO irányelveit sem, amelyek 2014-től igencsak megváltoztak. Korábban még a könnyű gépesített hadosztály fejlesztése volt a cél, ám Krím orosz annexiója után a nehéz gépesített hadosztály fejlesztése lett a cél – vagyis lövegek, tankok, nehézpáncélos járművek. A Zuzana 2-es önjáró lövegek beszerzésén kívül a szlovák hadi vásárlások nem tükrözik a vállalt kötelezettséget.

 

Önmagában a legnagyobb tételt jelentő F16-os megvásárlása is furcsa, mivel ezek a gépek tipikusan támadó gépek, remek adottságokkal, ám egy olyan kis ország számára, mint Szlovákia, kissé túlzás. Elég arra gondolni, hogy mire a gép eléri a maximális sebességét, rég maga mögött hagyta az országot.

 

A Védelmi Minisztérium álláspontja szerint a tankok modernizálása is tervben van, és a következő hat évben 258 millió eurót akar költeni rájuk. Kérdés, hogy miből akarja majd fizetni, tekintve hogy 450 milliót kell költenie a nehézpáncélos-járművek modernizálására is.

 

A védelmi tárca a katonák béremelésével akarja vonzóbbá tenni a katonai hivatást

 

Túlzottan is „előre dolgoztak”

 

A 8×8-as páncélozott járművek beszerzését is igencsak gyanút keltően készítette elő a minisztérium. A kormánytól ugyanis csak a legkedvezőbb ajánlat keresésére kapott felhatalmazást, ennek ellenére a tárca rögtön aláírta a szerződést a finnekkel egy közös fejlesztés megépítésére. Ráadásul, hónapokkal azelőtt írták alá a szándéknyilatkozatot, hogy a kormány egyáltalán döntést hozott volna a finnekkel. Az idejekorán aláírt szerződéseket a szlovák minisztérium elhallgatta, a finn oldal azonban közzétette, Peter Gajdoš tárcavezető pedig magyarázkodhatott a sajtónak.

 

Ami pedig a közös fejlesztést illeti, a 8×8-as Vydra lényegében egy kis mértékben módosított finn Patria hackocsinak felel meg – apróbb változtatásokat eszközöltek a futóműveken, de ettől még nem minősül önálló fejlesztésnek. A saját fejlesztés retorikája azonban remek politikai reklámnak bizonyult, hogy sajátként adják el a drága pénzért megvásárolt páncélos járműveket.

 

A Vydrák esetében egyik feltétel az volt, hogy a jármű kétéltű legyen. Az is lett, de csak 25 tonnáig, miközben a tendert úgy írták meg, hogy a jármű felszerelve minimum 28 tonnától legyen terhelhető: vagyis felszereléssel már aligha tud majd a vízen is közlekedni.

 

A védelmi tárca már a radarokat is tender nélkül vásárolná meg

 

Mi lesz Szlovákia légterével? 

 

Továbbra is kérdéses, hogy milyen vadászgépekkel őrzik majd a szlovák légteret az elkövetkező bő két-három évben. Az amerikai F16-osok első példányai csak 2022-ben érkeznek meg. Jelenleg ott vannak a MiG-29-es vadászgépek, amelyre azonban lejár az oroszokkal kötött karbantartási szerződés (a vadászgépek üzemeltetéséhez orosz technikára és technikusokra van szükség, amelyért Szlovákia évente fizet). A Biztonsági Tanácson azonban nem ment át a lejáró szerződés meghosszabbítása sem.

 

A MiG-ekkel két nagy probléma van: egyrészt oroszok, ezért a NATO biztonsági kockázatnak tekinti őket, a másik pedig, hogy annyira elavultak, hogy állandó javításra szorulnak, a megbízhatóságuk pedig enyhén szólva is kérdéses. Az Árért Értéket agytröszt elemzői szerint az orosz vadászgépek éves fenntartása 30 millió euróba kerül.

 

Két pótmegoldás jöhet még szóba: az egyik, hogy Szlovákia megegyezik a lengyelekkel, amelyek orosz technikusok nélkül működtetik saját MiG-jeiket, hogy közösen biztosítsák a gépek fenntartását az átmeneti időszakban. A másik, hogy 2022-ig a szomszédos országok őrzik majd a szlovákiai légteret. Egyelőre egyik lehetőséggel sem élt a tárca.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!