Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

A Robert Fico „házmestereként” gúnyolt Ladislav Bšternák vállalkozó, a Bonaparte lakáskomplexum tulajdonosa, aki kétmillió eurós adócsalást követett el, börtönbe megy. A bírósági ítélet szerint az ötéves szabadságvesztésen túl 5 év vállalkozói eltiltást és vagyonelkobzást is kapott. Így döntött ma a pozsonyi kerületi bíróság.

 

A bíróság „arányosnak” ítélte a korábban hozott ítéletet, és nem hagyta jóvá Bašternák fellebbezését a Five Star Residence lakásaival kapcsolatos 2 millió eurós adócsalás ügyében. Bašternák ügyvédje korábban azzal indokolta a fellebbezést, hogy ügyfele a tevékeny megbánás intézményével (visszaadta az államnak az elcsalt összeget) felmenthető. Ügyvédje szerint a tevékeny megbánással megszűnt a bűncselekmény ténye is, ezért a szabadlábra helyezést javasolta. A bíróság máshogy látta.

 

A kétes hírű vállalkozó, amely a 2016-os év politikai botrányainak főszereplője, így rács mögé kerül, ügyvédje szerint ügyfele még ma jelentkezik a megszabott büntetésvégrehajtási intézetben.

 hirdetes_810x300  

 

A vagyonelkobzás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Bonaparte lakáskomplexum, amelyből Robert Fico a sorozatos botrányok ellenére sem volt hajlandó kiköltözni, tulajdonjogilag átkerül az államhoz.

 

Bašternák vagyonát még mindig nem zárolták – rokonaira íratta át pozsonyi luxusingatlanjait

 

Bašternákot gyakran „a mi emberünkként” is emlegetik, mert lakásában a smeres pártelnök lakik, befolyásos (főleg smeres) politikusokat ismer, cégrészesedést adott el Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszternek, és a múltban egy igazoltatás során az eljáró rendőrök azt az utasítást kapták feljebbvalójuktól, hogy hagyják elmenni Bašternákot, mert „ő a mi emberünk”.

 

Bašternák 2012-ben hét lakást vásárolt el 12 millió euró értékben, bár az ingatlanok piaci értéke jóval kisebb volt. Két millió eurónyi áfát igényelt vissza jogtalanul. A vállalkozó a nyomozás végén végül ugyan visszafizette az okozott kár nagy részét (1,7 millió eurót), de az adóhivatal a fennmaradó 242 ezer euró megfizetését is követelte, az ügyész pedig büntetőeljárást kezdeményezett tavaly novemberben. A bírósági eljárás mindössze pár órás volt, Bašternák már a tárgyalás elején beismerte tettét, a bíróság pedig elítélte. Az ügyvédje ezután nyújtotta be a fellebbezést, de közben Bašternák vagyona egy jelentős részé – főleg ingatlanokat – másokra ruházott rá, többek között feleségére.

 

A vádlott egyébként még az elkövetett bűncselekménykor kiróható minimális büntetésnél is enyhébb büntetést kapott, egy ilyen adócsalás esetében a felelősségre vonás alsó határa 7 év szabadságvesztésnél kezdődik. Bašternák az ítélet után, a fellebbezés elbírálásáig szabadlábon maradhatott.

 

A Rendőrakadémia rektora szerint Bašternák büntetése tovább csökkenhet

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!