Nyitókép forrása: sme.sk/illusztrációs felvétel

 

A beteg, romlott húsú teheneket a szlovákiai vágóhidakon is feldolgoznak – írja a Hospodárske Noviny. A szlovák lapnak bizonyítékok is rendelkezésére állnak arra vonatkozóan, hogy Szlovákiában is dolgoztak fel romlott húst a vágóhidakon.

 

Januárban, a lengyel húsbotrány kipattanásakor egymást értéke a sajtótájékoztatók, ahol az illetékesek, köztük Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter váltig állította, hogy ilyen a szlovákiai vágóhidakon nem történhet meg. Szlovákia szigorította a lengyel hús behozatalát, rendkívüli ellenőrzéseket végeztek.

 

„Nem sokkal azután, hogy a lengyel húsbotrány ügye lecsengett, több személy is jelentkezett a Hospodárske Noviny szerkesztőségénél, akiket meglepetett a mezőgazdasági minisztérium és az állategészségügyi hivatal száz százalékos bizonyossága”

 

 hirdetes_300x300  

– írja a HN. A lapnak nyilatkozó egyik felsőkorompai  gazda szerint beteg, járóképtelen, már rothadó teheneket a szlovákiai vágóhidakon is feldolgoznak, méghozzá évek óta. Később több más,az ágazatban dolgozó személy is megerősítette, az említett gazda szavait – nem féltek megszólalni az állattartók, a zootechnikusok de még az állatorvosok sem, és az állategészségügyi hivatal magasabb szintű vezetői körében is akadt, aki nyilatkozott.

 

A lap leszögezi, hogy a vádakra való tekintettel a tanúk neveit nem fedi fel, de ellenőrizte azok valóságtartalmát, az újságírói pedig heteken keresztül dolgoztak az ügyön: gazdáknak adták ki magukat, és megszólították a szlovákiai vágóhidakat, hogy nem vásárolnák-e meg beteg állataikat. A  sztori része volt, hogy a beteg állatokat antibiotikumokkal kezelték, ám az EU és az Európai Tanács vonatkozó rendelkezése értelmében, amit Szlovákia is elfogadott, az ilyen állatok feldolgozása tilos.

 

Lengyel húsbotrány: Hónapokba telt beépülnie az újságírónak a vágóhíd beavatott munkásai közé

 

Akadt vevő a beteg állatra

 

A kitalált beteg állatokat a Nagyszombat megyében egy vágóhíd lett volna hajlandó megvásárolni, de csak január végéig, mert miután kipattant a lengyel húsbotrány, a szlovákiai vágóhidak működését is szigorították.

 

„Nagyon szívesen [megvennénk], de már nem lehet, itt vannak az állatorvosok… korábban lehetett, most már nem”

 

mondta egy olyan vágóhíd tulajdonosa, aki 121 másik vágóhíddal együtt szerepel a szlovák vágóhidak hivatalos jegyzékében. A vágóhíd állítólag 50-100 eurókért vásárolta fel korábban a beteg tehenet. Az elmúlt két hónapban – a szigorítások bevezetése után – azonban már csak legközelebbi ismerőseitől szerzett be ilyen állatokat. Az ügynek komoly politikai vonzata is volt, és így nagy volt a kockázata.

 

Lengyel húsbotrány – Íme, a videó, mely lerántotta a leplet az esetről

 

Sajnálkozás, mert túl kevés a beteg állat…

 

Azt nem nehéz kitalálni, hogy hová került a beteg tehenek húsa. A vágóhíd aligha semmisítette meg, hiszen szállítási költségei vannak, és a leölés is pénzbe kerül. A legvalószínűbb következtetés – írja a HN – hogy a pultokra került a romlott szlovák hús.

 

Sokatmondó a magát gazdának kiadó újságíró és a valahol Nagyszombat megyében lévő vágóhíd tulajdonosa közötti telefonbeszélgetés utolsó része. A vágóhíd tulajdonosa azt mondja:

 

„Fekvőt [járóképtelent] már egyáltalán nem hozhatunk a vágóhídra. Korábban lehetett, most már nem. És főleg fekvőt nem. Már félek, hogy mi lesz. Januártól nem jött ide hozzánk egyetlen ilyen tehén sem. Januártól olyan törvények vannak, hogy mindannyian csak félve ölünk le [ilyen állatokat]”

 

Pellegrini felszólította az iskolákat, hogy „kizárólag Szlovákiából származó húst” vásároljanak

 

Állami üresjárat, rendszerszintű a probléma

 

A mezőgazdasági minisztérium és az állategészségügyi hivatal szerint a vágóhidakon a nap 24 órájában állatorvosi ügyeletnek kell lennie. Az egyik regionális állategészségügyi hivatal korábbi vezető tisztségében lévő illetékese elárulta azt is, hogy az állatorvosok „nyilván” nem töltenek 24 órát a vágóhidakon.

 

A tehenek állapotát elvileg ellenőrző állatorvosok munkaideje reggel hét órától délután 15 óráig tart, ám 15 óra után az államnak a többi 16 órára bérkiegészítést kellene adnia. Ezért – a HN-nek nyilatkozó egykori állategészségügyi felügyelő szavai szerint – az állatorvosok a délután második felétől inkább csak „sürgősségiként” elérhetők telefonon.

 

És épp ez az üres 16 óra ad lehetőséget a vágóhidaknak a visszaélésekre, bár az idézett forrás leszögezi, hogy nemegyszer az inspektorok előtt vágtak le beteg állatokat a vágóhidakon.

 

A beteg állatok jó üzletnek számítanak. Az egészséges tehenek legalább 600 euróba kerülnek, a beteget ennek töredékéért meg tudják venni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.