Nyitókép forrása: sme.sk/illusztráció

 

Rendkívüli és átfogó ellenőrzéseket indít az ország mind 122 vágóhídján az állategészségügyi hivatal, miután a Hospodárske Noviny oknyomozócikkéből kiderült, hogy Szlovákiában is vannak beteg állatok húsát feldolgozó és értékesítő létesítmények.

 

A HN oknyomozása egy Nagyszombat megyében található vágóhídról szólt, ám a lap még a cikk megjelenése előtt értesítette a hatóságokat, ám nem árulták el, melyik vágóhídról van szó. A hatóságok ezért rögtön ezután, mindenhol ellenőrzéseket rendelték el.

 

„Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyelet a sajtóban megjelent információkra rendkívüli figyelmet fordít. Az információkban megjelent gyakorlat megbocsáthatatlan és bűncselekménynek minősül”

 

 hirdetes_810x300  

áll az állásfoglalásukban. Az ellenőrök a vágóhidak teljes dokumentációjához és a létesítmények minden helységéhez hozzáférést kapnak.

 

Az utolsó átfogó ellenőrzésre (auditra) még 2015-ben kerüt sor, mikor az EU ellenőrei látogatták végig a szlovákiai vágóhidakat. Részleges ellenőrzésekre minden évben többször is sor kerül. Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a dokumentációt és az állatok leölését is, ám a visszaélésekre nyilván nem az ellenőrök jelenlétében kerül bár – bár a HN botrányt kirobbantó cikke szerint nem egyszer az ellenőrök jelenlétében is öltek le beteg, mozgásképtelen, lesoványodott állatokat, amelyek et előtte antibiotikumokkal kezeltek.

 

A szlovák sajtóban tegnap megjelent fénykép tanúsa szerint 2016-ban az egyik szlovák vágóhídon egy lesoványodott, 200-250 kilós szarvasmarha is feldolgozásra került. Az egészséges állatok súlya 700 kilogramm körül mozog. Ez a vágóhíd is Nagyszombat megyében található.

 

A lengyel után itt a szlovák húsbotrány: a hazai vágóhidakon is évek óta feldolgozzák a beteg állatok húsát

 

A tegnapi leleplező cikkben szereplő vágóhíd tulajdonosa a lengyel húsbotrány után már nem volt hajlandó újabb beteg állatokat felvásárolni, bár sajnálkozott miatta, számukra ugyanis jó üzlet: a beteg álaltért 50-100 eurót fizetnek csak, bár vannak szállítási és feldolgozási költségek. Épp ezért nagyon valószínű, hogy a beteg állatok húsa az üzletek polcaira vagy éttermekbe került. A HNonline.sk ma azt írja, hogy tudomása van most márciusban leölt beteg szarvasmarhákról is.

 

A hatóságok kemény reakciója nem véletlen. A lengyel húsbotrány januári kipattanásakor többek között Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is váltig állította, hogy Szlovákiában ez nem fordulhatna elő, és az iskoláknak azt javasolták, hogy csak szlovákiai származású húst vásároljanak. Az SNS külön facebook-kampányt is indított a témában. A mostani botrány enyhén szólva is hiteltelenné tette korábbi kijelentéseiket, miközben a mezőgazdasági tárcavezető a jogosulatlanul megítélt agrártámogatások és a kis- és közepes gazdák problémáinak semmibe vétele miatt már jó gyenge pozícióban van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!