Nyitókép: Körkép.sk

 

58,4 % (1 056 582 szavazat) – 41,6 % (752 403 szavazat) arányban Zuzana Čaputová nyerte a szlovák államfőválasztást. A választási részvétel az ország történetében az eddigi legalacsonyabb, alig 41,8 százalék volt. Čaputová 8 megyéből hétben tudott nyerni, csak az eperjesit vesztette el, azt is szorosan, alig 2 százalékkal. Míg Šefčovič 29 járásban győzedelmeskedett, addig Čaputová kerek 50-ben.

 

A Körképen egész reggeltől percről-percre követtük az eseményeket, este 10-től élőben bejelentkezve az új szlovák államfő eredményvárójáról. Hírfolyamunkat alább olvashatják.

 

—————————————————————

 hirdetes_300x300  

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

0:28 – Andrej Kiska az államfőválasztás után.

 

Andrej Kiska gratulált Čaputovának és az est hősének nevezte

 

„Köszönöm mindazoknak, akik velem voltak, és ígérem, én is önökkel leszek. És önökkel, akiknek bizalmát még nem nyertem el, de dolgozni fogok rajta, hogy kiérdemeljem”.

 

Čaputová: Bebizonyosodott, hogy Szlovákia változást akar

 

0:16 – Andrej Kiska jelenlegi államfő is gratulált utódjának.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS

 

0:11 – Čaputová első, győzelmi nyilatkozata.

 

0:10 – Peter Pellegrini kormányfő a közösségi oldalán gratulált Zuzana Čaputová győzelméhez.

 

Úprimne gratulujem víťazke prezidentských volieb pani Zuzane Čaputovej. Verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska.

Gepostet von Peter Pellegrini am Samstag, 30. März 2019

 

23:50 – Šefčovič hivatalosan is elismerte vereségét.

 

Šefčovič hivatalosan is elismerte vereségét

 

23:28 – A részeredményeket látva Čaputová eredményváróján spontán „Zuzana, Zuzana” skandálás kezdődött.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

23:23 – „Čaputová minden bizonnyal nyitott államfő lesz, aki meg fogja hallgatni a magyar kisebbségi problémáit. Ha pedig igazságtalanságot fog látni, akkor igenis fel fogja emelni a hangját.” – A Körkép.sk helyszíni tudósítója Martin Dubécit, Čaputová kampánystábjának magyarul tudó tagját kérdezte.

 

Dubéci: Nemcsak Čaputová, hanem a Progresszív Szlovákia is számít a magyar választókra

 

23:06 – Az új erő a szlovák ellenzéki oldalon (Progresszív Szlovákia és Együtt/Spolu).

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

23:03 – A vendégeket borral és pezsgővel várják.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS
Fotó: Körkép.sk/KZS

 

22:42 -A PS–Spolu tandem Pozsony után az elnöki palotát is bevette.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

22:38 – A szavazatok 0,87%-os feldolgozottsága mellett az állás: 60,37%:39,62%.

 

Fotó: Körkép.sk

 

22:23 – Mi a  ma esti menü Čaputová eredményváróján, az Öreg Vásárcsarnokban? Stábja nem spórolt a frissítőkön és a finomságokon. Az asztalokon gulyás, hidegtálak, saláták, gyümölcslevek sorakoznak, van kávé és tea, de alkohol egyelőre nincs. (Király Zsolt felvételei)

 

 

 

 

 

22:10 – A Markíza által megrendelt Focus felmérés szerint Čaputová 55,2 százalékot, Šefčovič 45,8 százalékot kap.

 

Az RTVS átal megrendelt Median felmérés szerint Čaputová:Šefčovič – 60,5:39,5 százalék.

 

 

22:00 – Urnazárás: elkezdődött a szavazatok számlálása. 

 

21:56: 

 

 

21:53 – A TA3 hírtelevízió közben már nyilvánosságra hozta a lemegbízhatóbb politikusok AKO-ügynökség felmérése alapján összeállított rangsorát: Bugár középmezőnyben, Kiska és Pellegrini vezetnek, Fico pedig a sor végén kullog. 

 

 

21:49 – A rendőrség megerősítette, hogy különösebb probléma, rendbontás nélkül lezajlott az elnökválasztás második fordulója.

 

Helyszini fotó Zuzana Čaputová eredményvárójáról. Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

21:45 – A Progresívne Slovensko szoros eredményre számít – közölte Martin Dubéci (HNonline.sk)

 

Zuzana Čaputová valamivel fél tíz után mondta el köszönet mondó beszédét a sajtó előtt:

 

„Köszönöm, hogy ma este eljöttek ide, hogy közösen várjunk az eredményekre. Függetlenül attól, milyen eredmény születik, szeretném megköszönni mindenkinek azt, hogy részt vehettem az államfőválasztás második fordulójában.”

 

fogalmazott.

 

Maroš Šefčovič a sajtónak azt nyialtkozta nem sokkal az urnazárás előtt, hogy még soha éetében nem élt át ilyen intenzív időszakot. A választói kedv miatt aggodalmának adott hangot:

 

„Félek, a részvétel alacsonyabb lesz, mint az első körben. Reméle azonban, hogy tévedek“

 

mondta. Köszönetet mondott a választóknak. Hozzátette: „Minden választáso fontos és eldönti, hogyan néz majd ki Szlovákia“.

 

 

21:02 – Hivatalosan eredményeket várhatóan vasárnap 12:00-kor jelentenek majd be.

 

20:21 – Az Újvári járásban is rendkívül alacsony a szavazókedv. 

 

Čaputová eredményvárójára a szóvivője szerint több mint 700 embert várnak. Šefčovič eredményvárójának helyszínén is egyre több újságíró gyülekezik.

 

19:31 – Losoncon a részvételi arány egyelőre alacsonyabb, mint az első fordulóban – mondta Juraj Suja, a járási választási bizottság elnöke. Galántán is kisebb a választókedv a két héttel ezelőttihez képest.

 

18:25 – Az urnazárás után több tévécsatorna is felméréseket fog közzé tenni. A Markíza televízió a Focus közvetlenül a szavazás napja előtt készített felmérését hozza nyilvánosságra, az TA3 az AKO-ügynökségét, amely Andrej Kiska jelenlegi államfő esetleges pártjának népszerűségét is felmérte. Az RTVS a Median-ügynökség közvélemény-kutatását mutatja be.

 

17:32 – Dunaszerdahelyen szintén nyugodt körülmények között zajlik a választás.

 

16:55 – Losoncon 17.00 órakor 25 százalékos a választási részvétel – jelentette a Körkép.sk. helyszíni tudósítója.

 

16:20 – Zuzana Čaputová államfőjelölt a családjával együtt Bazinban adta le a szavazatát.

 

Čaputovának nincs győztes érzése. Szerinte a végeredményt több tényező is befolyásolhatja. Többek között az erős ellenkampány, vagy a választópolgárok azon érzése, hogy az első forduló után már nem kell az urnákhoz járulniuk. A nap többi részét a családjával tölti, az eredményváróra azonban Pozsonyba utazik, ahova elmondása szerint Andrej Kiska jelenlegi államfőt is meghívták.

 

Fotó: David Ištok / Aktuality.sk

 

15.41 – Zuzana Čaputová is arra kéri a polgárokat, hogy használják ki ezt a szép napot és menjenek el választani.

 

Krásny deň Slovensko ❤️ Užite si ho a nezabudnite ísť voliť ?

Gepostet von Zuzana Čaputová am Samstag, 30. März 2019

 

15.03 – Sokan a tájékoztatási vonalon kérnek felvilágosítást.

 

Délután sincs semmilyen komolyabb fennakadás, a választások nyugodt mederben zajlanak. Eduard Bárány, a Központi Választási Iroda elnöke szerint a választópolgárok közül sokan fordulnak felvilágosításért az infovonalhoz, ahol többek között a választási jegyzékben szereplő ellentmondásokat is oldják.

 

14.33 – Andrej Danko is leadta szavazatát.

 

Az SNS elnöke is minél maasabb választási részvételre buzdítja a lakosságot. A házelnöke lakhelyén kívül szavazott, kihasználva a választási igazolvány adta lehetőségeket.

 

14.06 – 22.00 óra után Zuzana Čaputová eredményvárójáról jelentkezünk

 

Csakúgy mint két héttel ezelőtt, ezúttal is az államfőválasztás legnagyobb esélyesének tartott Čaputová stábjának székhelyéről jelentkezünk exkluzív információkkal, helyszíni videókkal. Kövessétek a Körkép.sk Facebook oldalát.

 

13.38 – Pozsonyban sok választási igazolványt adtak ki.

 

A szlovák sajtó szintén arról számol be, hogy a fővárosban a két héttel ezelőttihez képest több választási igazolványt adtak ki, így magasabb választási részvétel várható.

 

Szavaz az ország. Kép: Körkép.sk

 

13.15 – Pozsonyban főleg a fiatalok és az aktív korúak szavaznak.

 

Pozsony II városrészében, Rózsavölgyben a Körkép.sk információi szerint magas a választási részvétel. A Kulíšková utcai választási körzet szavazóbizottságának tagja portálunknak elmondta, hogy az első fordulóban 50 százalék feletti volt itt a választási részvétel. Ma pedig legalább ennyien, ha nem többen jönnek szavazni. „Ami örömteli, hogy főleg a fiatalok és az aktív korú lakosság” – nyilatkozta a választási bizottság egyik tagja a Körképnek.

 

Fotó: Körkép.sk

 

12.50 – Egyelőre nyugodt a választások lefolyása.

 

A Központi Választási Iroda (KVI) jelentése szerint eddig különösebb fennakadás nélkül zajlik az államfőválasztás. Hozzávetőlegesen több tucat bejelentés érkezett, ez hasonló szám, mint az első forduló délelőttjén – tájékoztatott Eduard Barány, a KVI részéről.

 

12.40 – Kútyn annyian vannak, hogy az utcán áll a sor.

 

Sok Csehországban élő, dolgozó vagy tanuló szlovák állampolgár a szenyicei járásban található Kútyn adja le szavazatát. Ehhez választási igazolványt igényeltek. A 2300 eddig leadott szavazatból 700-an Csehországból érkeztek.

 

 

12.28 – Pellegrini minél magasabb választási részvételt szeretne.

 

A szlovák kormányfő elmondta, hogy már örül az együttműködésnek az új államfővel. Szeretné, ha ma az egész országban legalább olyan magas választási részvétel lenne, mint amilyen Pozsonyban volt az első körben.

 

11:58 – A Smer elnöke 11 óra körül adta le szavazatát.

 

 

11:35 – Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is szavazott már.

 

forrás: Peter Pellegrini fb-oldala

 

11:30 – Az egyik államfőjelölt, Maroš Šefčovič már leadta szavazatát. Feleségével és lányával közösen járultak az urnához.

 

forrás: dennikn.sk

 

11:09 – Andrej Kiska jelenlegi államfő és felesége már leadták szavazatukat. Kiska arra szólította fel a választópolgárokat, hogy éljenek az alkotmány adta jogukkal és menjenek el választani.

 

forrás: Andrej Kiska fb-oldala

 

10:21 – Helyszíni tudósítónk információi szerint Losoncon eddig minden nyugodt, körülbelül ugyanolyan az érdeklődés, mint két héttel ezelőtt.

 

10:15 – A Körkép.sk tudósítója ma este is élőben jelentkezik majd az egyik jelölt eredményvárójáról – Kövessenek bennünket a Facebook-on is!

 

9:42 – A szavazókörök zárásáig tilos kampányt folytatni és a jelöltek sikeréről vagy sikertelenségéről tájékoztatni. A moratórium várhatóan 22 órakor ér véget, akkor hozhatják nyilvánosságra az első exit pollokat és az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatások eredményeit.

 

9:23 – Egyelőre egyik szavazókörzetből sem jeleztek problémát, mindenhol gond nélkül folyik a szavazás.

 

9:06 – Több mint 10 ezer, börtönbüntetését töltő rab adhatja le ma voksát. Számukra a mozgóurnákat a helyileg illetékes választási bizottságok küldik ki.

 

9:03 – Szlovákiában 5 évre választunk államfőt. A jelenlegi államfő, Andrej Kiska mandátuma június 15-én jár le.

 

8:58 – Körülbelül 4,45 millió szlovákiai polgár jogosult ma az urnákhoz járulni – köztük az elítéltek nagy része is. A Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkező szlovák állampolgárok személyi igazolványuk bemutatása után szavazhatnak, míg a külföldön élők útlevelükkel, külföldi lakhelyüket igazoló okmány(ok) felmutatásával.

 

Az államfőválasztás a külföldön élő szlovák állampolgárok számára kissé nehézkesen megoldható, hiszen a parlamenti választásoktól eltérően nem vehetik igénybe a külképviseleteket a voksolás során, így kénytelenek hazautazni Szlovákiába.

 

8:54 – Az államfőválasztás első körében 48,74 százalékos volt a részvétel, kérdéses, hogy mennyire tudták az egyes jelöltek meggyőzni a választópolgárokat a szavazáson való részvételről.

 

Az első körben Zuzana Čaputová a leadott szavazatok 40,57 százalékát szerezte meg, Maroš Šefčovič pedig 18,66 százalékkal, másodikként jutott be a második körbe.

 

8:50 – Az új államfő kiléte vasárnapra virradóra lesz ismert. A szavazóhelyiségek esti zárása után a Statisztikai Hivatal folyamatosan közli majd a részeredményeket – ezzel együtt a Körképen is elérhetőek lesznek a legfrissebb információk.

 

8:47 – A Belügyminisztérium két telefonszámot tart fenn arra az esetre, ha a választópolgároknak kérdésük lenne a szavazással kapcsolatban: 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312. A számokat a szavazóhelyiségek zárásáig lehet hívni.

 

8:44 – Minden szavazóhelyiséget megnyitottak, este 22 óráig van időnk leadni voksunkat.

 

Március 30-án eldől, hogy ki lesz Szlovákiai államfője a következő 5 évben. Zuzana Čaputová ugyan komoly fölénnyel, sikeresen vette az első akadályt, de korántsem biztos, hogy Maroš Šefčovič nem okozhat meglepetést.

 

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 22 óráig várják a választópolgárokat, ezután a Statisztikai Hivatal folyamatosan ismerteti a részeredményeket a már beérkezett jegyzőkönyvek alapján.

 

Kövessék az eseményeket ma is a Körképen!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!